​Primaria Capitalei a capturat din septembrie 2013 pana in prezent circa 18.000 de caini dintre care 8.200 au fost adoptati, 2.700 se afla in adaposturile municipalitatii, iar restul au fost eutanasiati, a declarat Razvan Bancescu, seful de proiect al Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor din cadrul Primariei Capitalei. Acesta spune ca in martie 2014 s-au prezentat la Institutul de Boli Infectioase Matei Bals 217 persoane muscate de maidanezi, fata de 836 in martie 2013. Bancesu spune si ca ritmul adoptiilor a scazut foarte mult, din 1000 de caini capturati fiind adoptati doar 117.

Maidanezi in CapitalaFoto: Agerpres

Obiectivul Primariei Capitalei este ca pana in martie 2015 sa captureze 80% dintre cainii existenti in Bucuresti, iar numarul persoanelor muscate de caine sa fie redus cu 90% fata de septembrie 2013, sub 100 de persoane pe luna.

In plus, municipalitatea va propune o serie de proiecte de hotarari de Consiliu General alesilor locali, urmand sa fie sanctionate persoanele care hranesc caini pe domeniul public si care impiedica hingherii sa captureze maidanezii.

ASPA va propune prin aceste proiecte de hotarare urmatoarele masuri:

- stabilirea unei taxe de revendicare pentru caini gasiti pe domeniul public si a unei taxe pentru adoptia la distanta - in adapostul de la Mihailesti - ambele taxe in cuantum de 300 de lei. "Pavilionul nou de la Mihailesti va fi destinat adoptiilor la distanta si va avea conditii de 5 stele. Acesta ar putea fi functional de la 1 iunie. Taxa de adoptie la distanta va fi de 300 lei pe luna/caine", a explicat Bancescu.

- interzicerea hranirii animalelor fata stapan pe domeniul public si amendarea persoanelor care obstructioneaza activitatile de ecarisaj. Pentru aceste fapte sanctiunile ar putea fi cuprinse intre 3.000 si 4.000 lei. "Jumatate dintre incidentele inregistrate in Bucuresti erau in proximitatea locurilor unde acesti caini erau hraniti. Anul acesta acest proiect va trece", a declarat Bancescu.

- interzicerea accesului sau a tranzitarii Bucurestiului cu animale neinregistrate in Registrul de Evidenta a Cainilor cu Stapan. Atfel, proprietarii de caini care doresc sa vina cu cainele de companie din alt oras in Bucuresti trebuie sa il inregistreze in acest registru pana pe 1 septembrie 2014. Pentru a-i depista pe cei care nu au facut acest lucru, ASPA va semna un protocol cu Politia Rutiera astfel ca, prin sondaj, masinile cu caini sa fie oprite la intrarea in Bucuresti si sa se verifice daca animalul este inregistrat. Cei prinsi cu cainii neinregistrati risca amenzi de pana la 3.000 lei, iar cainii vor fi confiscati. Razvan Bancescu spune ca aceasta masura va reduce traficul ilegal de caini. Reamintim ca pana la ianuarie 2015 legea obliga proprietarii de caini sa isi declare si sa isi inregistreze aceste animale.

Aceste masuri vor intra in vigoare doar daca se vor aproba de Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Bancescu spera ca aceste propuneri sa fie discutate de alesii locali in luna iunie.

In plus, municipalitatea vrea sa ofere persoanelor care au adoptat caini si nu ii mai pot intretine, posibilitatea sa ii returneze la adapostul din Pallady. Din septembrie anul trecut pana in prezent, municipalitatea a sterilizat gratuit prin cabinetele veterinare cu care are contract circa 5300 de caini, tot atatia fiind inregistrati in Bucuresti si in registrul de evidenta a cainilor cu stapan.