Consiliul General al Municipiului Bucuresti a introdus in legalitate o constructie ridicata ilegal in sectorul 2, pe strada Aromei nr. 88. Vecinii acestui imobil au obtinut in instanta anularea documentatiei de urbanism si a autorizatiei de construire in urma cu cativa ani si s-au judecat pentru demolarea cladirii. Intre timp insa, Primaria sectorului 2 a initiat un Plan Urbanistic Zonal care introduce in legalitate aceasta constructie, iar acesta a fost aprobat de alesii locali la sfarsitul lunii martie.

Aromei 88Foto: Hotnews

Povestea constructiei de pe str. Aromei nr. 88 incepe in 2005, cand Consiliul Local sector 2 a aprobat printr-un Plan Urbanistic de Detaliu construirea unui bloc de 4 etaje la aceasta adresa. In 2006, Primaria sector 2 a dat si autorizatie pentru construirea imobilului. Tot in 2006, vecinii au dat in judecata primarul sectorului 2, Consiliul Local si proprietarii de la nr. 88, respectiv sotii Claudia si Ion Badiu, cerand anularea autorizatiei de construire si a Hotararii de Consiliu local in baza careia s-a aprobat Planul Urbanistic de Detaliu. Motivul: construitrea unei astfel de cladiri trebuia aprobata de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, nu de cel local deoarece prin Planul Urbanistic de Detaliu se modidica coeficentul de utilizare al terenului, iar legislatia permite acest lucru doar Consiliului General prin Plan Urbanistic Zonal.

La sfarsitul anului 2008, Curtea de Apel Bucuresti a anulat PUD-ul si Autorizatia de constuire in baza carora s-a construit blocul de 4 etaje. Vecinii au mers mai departe si au cerut demolarea cladirii, insa au pierdut procesul, instanta motivandu-si decizia pe faptul ca nu este vina beneficiarilor ca Primaria sectorului 2 si Consiliul local au emis cu nerespectarea legii PUD-ul si autorizatia de construire.

Proprietarii imobilului de pe strada Aromei 88 au incercat la inceputul anului 2011 sa introduca imobilul in legalitate, la Primaria Capitalei, insa la vremea respectiva nu au reusit. Acum, printr-un Plan Urbanistic Zonal aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti la ultima sedinta, cladirea a intrat in legalitate.

Este vorba despre Planul Urbanistic Zonal str. Ramuri-Tei - str. Vidin - Str. Zambilelor, sector 2, aprobat pe 27 martie, si care creste regimul de inaltime si indicatorii urbanistici la toate terenurile cuprinse intre aceste artere astfel:

- regim de inaltime P+3/P=4 etaje;

- Procent de Ocupare al Terenului (POT) - 50%

- Coeficent de Utilizare al Terenului (CUT) - 2,5

Inainte de aprobarea acestui Plan Urbanistic Zonal, potrivit Planului Urbanistic General in zona se puteau realiza locuinte individuale mici cu parter si doua etaje, POTmax=45%; CUTmax = 1,3. Consiliul Local sector 2 a aprobat insa prin Planuri Urbanistice de Detaliu mai multe constructii care depasesc acest indicatori:

- PUD - str. Vidin nr. 95, sector 2 - s-a aprobat construirea unui imobil de locuit S+P+3E+4Er, POT = 62%, CUT = max. 3,5

- PUD - str. Vidin nr. 73, sector 2, Bucuresti - s-a aprobat construirea unui imobil de locuinte S+P+3-4Er, POT = max. 52%, CUT = 2,4

- PUD - str. Zambilelor nr. 39, sector 2 - s-a aprobat construirea unui imobil de locuit si sediu firma S+P+3E+4Er, POT = max. 50%, CUT = 2,5

- PUD - str. Zambilelor nr.33, sector 2 - s-a aprobat construirea unui imobil de locuinte colective S+P+4E, POT = max. 65%, CUT = 3,5

- PUD - str. Aromei nr. 88, sector 2 - s-a aprobat construirea unui imobil de locuit/birouri P+3E+4Er, POT = max. = 53,60%, CUT = 2,64

Practic, prin ultimul Plan Urbanistic Zonal aprobat de Consiliul General toate aceste constructii care nu respectau Planul Urbanistic General au fost legalizate. In cazul constructiei de pe str. Aromei nr. 88, dupa aprobarea acestu plan urbanistic, Primaria sectorului 2 poate emite o noua autorizatie de construire, de aceasta data cu respectarea legii.

"In urma cu zece ani am cumparat un teren in sectorul 2, urmand toti pasii legali, iar dupa 3 ani am reusit edificarea unei case receptionate de primarie respectand toate legile in vigoare. La un an si jumatate de la acest demers o instanta de judecata a decis, legile schimbandu-se, ele fiind intr-o continua miscare, a decis ca ar fi trebuit sa existe un PUZ si nu un PUD la baza casei mele. De altfel, trebuie sa stiti ca in zona, pe o distanta de maxim 150 de metri, sunt cel putin 6-7 cladiri edificate pe baza unor PUD-uri. Cu siguranta la baza acestei tragedii prin care trec a stat un vecin foarte amabil, instanta decizand ca trebuie sa fac un PUZ. Am inceput sa realizez acest PUZ, ulterior legea s-a schimbat sin nou si s-a decis ca numai autoritatea administrativa, respectiv sectorul 2 poate fi initiator pentru acest PUZ. Am avut suportul Primariei sector 2, a domnului Ontanu in a face demersurile, eu platind toate costurile din bani personali pentru a face acest PUZ pentru a-mi aduce in legalitate casa legal construita iar astazi va supun atentiei rugamintea de a aviza favorabil acest PUZ", a declarat Ion Badiu, proprietarul blocului de pe str. Aromei 88, a carui autorizatie a fost anulata, inainte ca proiectul sa fie supus la vot in Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

Citeste si: