Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA), care are un buget urias, trebuie sa se ocupe de cainii fara stapan, a declarat, sambata, primarul Sectorului 2, Neculai Ontanu, care a acuzat interese financiare mari, din cauza carora nu se rezolva aceasta problema, transmite Mediafax.

"Dupa cum stiti foarte bine, in Bucuresti, de cainii fara stapan se ocupa Asociatia pentru Supravegherea Animalelor a Primariei Capitalei, care are un buget foarte puternic, foarte mare si trebuie sa se ocupe de aceasta problema. Din pacate, cand se intampla ceva, aceasta asociatie fantoma da vina pe oricare altcineva. Trebuie sa se ocupe de aceasta problema in Bucuresti", a spus Ontanu, intrebat daca face verificari, dupa ce o femeie a fost gasita moarta intr-un parc din Sectorul 2, aceasta avand muscaturi de caini pe tot corpul.

Intrebat cum comenteaza faptul ca ASPA a spus ca unii dintre cainii gasiti in acel parc erau microcipati de Centrul Teritorial Veterinar (CTV) Sector 2, Ontanu a spus ca "nicio primarie de sector nu are un buget pentru caini".

"De 20 si ceva de ani, de cainii fara stapan in Bucuresti s-a ocupat o asociatie a Primariei Generale a Capitalei, care a cheltuit milioane si milioane de euro ca sa rezolve aceasta problema. Pentru 40.000 de caini, cat se presupune ca are Bucurestiul, cred ca, pentru fiecare caine, aceasta asociatie de supraveghere a animalelor a Primariei Capitalei a cheltuit pana acum cel putin 2.000 de euro.Trebuie sa-si faca datoria si asteptam si verificarile, anchetele pe care DNA le va face la aceasta asociatie", a mai spus Neculai Ontanu.

Edilul Sectorului 2 a reamintit ca primarul general spunea, anul trecut, ca de aceasta problema se ocupa "in exclusivitate" Primaria Capitalei si ca nu o descentralizeaza la sectoare. "Eu cred ca e o masura buna pe care a luat-o Primaria Generala ca sa se coordoneze aceasta activitate in conditii mai bune", a declarat Ontanu.

El a adaugat insa ca problema cainilor ar fi fost rezolvata demult, daca de aceasta chestiune s-ar fi ocupat primariile de sector. "Dar sunt interese financiare mari si vedeti in perioada urmatoare ca aceasta problema sa nu fie rezolvata, sa existe caini in strada si intotdeauna cineva sa faca beneficii uriase de pe urma acestor caini", a precizat Ontanu, nedorind sa spuna la ce interese se refera.

Intrebat de faptul ca Administratia Domeniului Public Sector 2 a fost trimisa in judecata, in dosarul privind moartea lui Ionut, pentru ca nu a pus garduri intre parc si proprietatea privata, Ontanu a subliniat ca administratiile domeniului public nu se ocupa de cainii fara stapan.

"Deocamdata, ADP e trimisa in instanta si instanta va hotari daca are o responsabilitate sau nu. Eu va spun in modul cel mai corect ca nicio administratie a domeniului public din Romania sau din alta tara nu se ocupa cu cainii (...) Instanta, cu siguranta, va constata acest lucru", a mai spus primarul Sectorului 2.

***

Cadavrul unei femeii, care prezenta urme de muscaturi de caini, a fost descoperit joi dimineata, intr-un parc din sectorul 2, situat intre blocurile din zona Obor. Femeia, care nu a fost inca identificata, avea aproximativ 45 - 50 de ani, au declarat pentru Mediafax surse din Politie.

Surse apropiate anchetei au declarat pentru Mediafax ca medicii legisti care au realizat autopsia femeii au stabilit ca aceasta era in viata atunci cand a fost muscata de cainii maidanezi, dar nu s-au putut pronunta daca aceasta a murit din cauza ranilor.

Conform surselor citate, la necropsie, legistii au gasit pe corpul femeii aproximativ 20 de muscaturi, pe fata, pe brate, pe picioare, pe piept si pe spate. Majoritatea acestor rani erau adanci si ii provocasera victimei "hemoragii locale".

Parchetul Tribunalului Bucuresti si Politia Capitalei au aratat, intr-un comunicat de presa, ca potrivit constatarilor preliminare ale autopsiei, sub rezerva efectuarii unor teste toxicologice, femeia a decedat din cauza unei "intoxicatii etilice acuta cu aspirat alimentar gastric". Potrivit anchetatorilor, in absenta rezultatelor examenelor de laborator - testele toxicologice -, " nu se poate preciza, in acest moment, o legatura de cauzalitate intre leziunile constatate si deces".

Coordonatorul de proiect al ASPA, Razvan Bancescu, a declarat, vineri, ca primariile sectoarelor 1 si 2 au refuzat solicitarea de face verificari privind respectarea obligatiilor de catre cei care au adoptat caini fara stapan, desi isi aloca bani pentru gestionarea problemei maidanezilor.

ASPA a ridicat noua caini din parcul aflat in zona Obor, dupa ce acolo a fost gasit cadavrul femeii care prezenta urme de muscaturi. Reprezentantii ASPA au precizat ca patru dintre acestia erau microcipati de CTV Sector 2, doi erau ai Asociatiei "Cutu-Cutu", alti doi erau adoptati de o persoana fizica, iar unul nu figureaza in nicio evidenta.

Conform Legii 258/2013, pentru modificarea si completarea OUG 155-2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan, abandonarea cainilor constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la doi la cinci ani.

Procurorii Parchetului instantei supreme au trimis in judecata, vineri, in dosarul "Ionut", Administratia Domeniului Public Sector 2, SC Tei Rezidential si pe administratorul firmei, Constantin Ciorascu, pentru ucidere din culpa.

Potrivit procurorilor, ADP Sector 2 nu a luat masuri corespunzatoare de imprejmuire sau delimitare a zonei amenajate a Parcului Tei de terenul viran aflat in imediata vecinatate, fapt care a permis trecerea lui Ionut Anghel si a fratelui acestuia "intr-o zona salbatica si a creat conditiile pentru intrarea acestora pe un teren privat neingradit, pazit de sapte caini, al caror atac a condus la decesul minorului A.I.C".

Ionut Anghel, in varsta de patru ani, a murit in 2 septembrie 2013, dupa ce a fost atacat de caini, pe un teren din apropierea Parcului Tei.

Decesul a fost cauzat de hemoragia externa, pe corpul copilului fiind gasite sute de plagi, declara in 3 septembrie 2013, pentru Mediafax, medicul care a facut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul National de Medicina Legala. Medicul preciza ca doar pe talpile copilului de patru ani nu au fost gasite plagi, restul corpului fiind cu sute de muscaturi de caini.