Consiliul Judetean Vaslui a respins o cerere a companiei americane Chevon de a amplasa in comuna Dodesti a cincea sonda de explorare a gazelor de sist din judet, motivul fiind faptul ca primaria comunei respective nu a eliberat un aviz favorabil care sa permita emiterea certificatului de urbanism, relateaza Agerpres.

"In astfel de situatii, legea cere ca certificatul de urbanism sa fie eliberat doar in conditiile in care reprezentantul unitatii administrativ - teritoriale elibereaza, la randul sau, un aviz favorabil. Reprezentantii institutiei noastre au solicitat acest aviz de la Primaria comunei Dodesti, dar nu s-a primit niciun raspuns in termenul prevazut de lege. Astfel, nu am putut elibera certificatul de urbanism solicitat de Chevron", a declarat, marti, presedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu.

Consiliul Local al comunei Dodesti a aprobat in cursul anului trecut o hotarare de interzicere a explorarii si exploatarii gazelor de sist.

Pe raza judetului Vaslui au adoptat hotarari privind interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist un numar de 15 consilii locale din comunele: Alexandru Vlahuta, Bacani, Coroiesti, Dumesti, Gherghesti, Gagesti, Murgeni, Perieni, Pochidia, Pogana, Puiesti, Pungesti, Suletea, Vinderei si Tutova, toate fiind atacate la instanta.

Opt dosare au fost castigate la instanta de fond de Institutia Prefectului Judetul Vaslui, acestea ramanand irevocabile, doua dosare au fost castigate la instanta de fond de Institutia Prefectului Judetul Vaslui, doua dosare se afla pe rolul Tribunalului Vaslui, iar trei dosare se afla pe rolul Curtii de Apel Iasi, in recursurile formulate de Institutia Prefectului, care pierduse in prima faza procesele.

Chevron detine in judetul Vaslui patru perimetre pe care urmeaza sa fie amplasate sonde de explorare. La momentul de fata astfel de lucrari au demarat pe un perimetru situat in localitatea Silistea, comuna Pungesti.