Prefectul judetului Mures, Corneliu Grosu, a declarat sambata, intr-o conferinta de presa, ca marsul secuilor anuntat pentru data de 10 martie la Targu Mures nu este legal aprobat si considera declaratiile liderului Consiliului National Secuiesc, Izsak Balazs, cum ca marsul ar putea avea loc, ca fiind "neadevarate, tendentioase si periculoase", transmite Agerpres.

"Am luat la cunostinta faptul ca domnul Izsak Balazs, principalul organizator al evenimentelor din 10 martie 2014, de la Targu Mures, a declarat Agentiei MTI faptul ca a primit un raspuns din partea prefectului judetului Mures prin care i-a comunicat faptul ca hotararea Primariei de anulare a marsului excede limitelor de competenta a prefectului si ca el prin asta intelege ca decizia Primariei Targu Mures este ilegala si ca marsul poate avea loc. Aceste afirmatii si interpretari sunt neadevarate, tendentioase, periculoase si creeaza in mod voit confuzie in randul populatiei din municipiul Targu Mures. (...) In concluzie, marsul nu este autorizat in Targu Mures in ziua de 10 martie 2014 nici de Primaria Targu Mures, nici de catre instanta de judecata si nici de catre Prefectura Mures. Orice actiune de aceasta natura este ilegala si va fi sanctionata potrivit legii", a sustinut prefectul de Mures.

Corneliu Grosu a facut apel la intreaga populatie a municipiului Targu Mures sa nu se lase antrenata in actiuni ilegale, sa nu participe sub nicio forma la asemenea manifestari interzise si sa nu dea curs zvonurilor "neadevarate si extrem de periculoase".

Prefectul a sustinut ca prin dispozitie a primarului municipiului Targu Mures nu a fost aprobata desfasurarea niciunui mars pe strazile din municipiul Targu Mures in ziua de 10 martie, iar urma analizei efectuate in Comisia de avizare a manifestarilor publice conducerea municipiului a avizat pozitiv doar manifestarea comemorativa de la Monumentul Secuilor Martiri, nu si marsul solicitat de organizatori.

Grosu a spus ca aceste hotarari au fost comunicate si organizatorilor, lui Izsak Balazs si Asociatiei Siculitas, care au solicitat in instanta modificarea deciziei comunicata prin adresa nr. 1742/14.02.2014, prin care nu a fost aprobata desfasurarea marsului pe raza municipiului Targu Mures, insa instanta a respins cererea respectiva.

"In consecinta, marsul nu a fost autorizat nici de catre instanta. Prin adresa nr. 2206/21.02.2014, prin reprezentantul Izsak Balazs, Asociatia Siculitas solicita Institutiei Prefectului - Judetul Mures atacarea in fata instantei de contencios administrativ a 'actului administrativ ilegal' emis de Primaria municipiului Targu Mures prin dr. Dorin Florea comunicat prin adresa 1742/17.02.2014. Facem precizarea ca nici Asociatia Siculitas si nici Primaria Targu Mures nu prezinta Institutiei Prefectului Judetul Mures dispozitia primarului prin care se interzice organizarea marsului pentru a fi supusa controlului legalitatii actelor administrative in conformitate cu Legea nr. 340/2004. In aceste conditii, Institutia Prefectului Judetul Mures comunica Asociatiei Siculitas, prin adresa 2.206/07.03.2014, ca verificarea inscrisului mentionat excede limitelor de competenta ale prefectului", a subliniat Corneliu Grosu.

Acesta a accentuat ca prefectul nu poate sa supuna controlului de legalitate un document de corespondenta intre doua institutii, ci doar dispozitia primarului sau o eventuala hotarare a consiliului local, in posesia carora inca nu a intrat.