Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca a evaluat cladirea in care isi desfasoara activitatea Primaria Capitalei (pe Splaiul Independentei), valoarea acesteia ridicandu-se la 13,5 milioane euro. Edilul a fost mandatat de Consiliul General sa cumpere cladirea, insa Oprescu a declarat ca proprietarul, firma Apatel Properties, nu doreste nici sa vanda cladirea, nici sa prelungeasca contractul de inchiriere, astfel incat Primara sta deocamdata in aceasta cladire, din februarie, fara contract.

Sorin OprescuFoto: HotNews / DP

UPDATE Lorena Stoian, avocat coordonator al Predoiu Law Firm (Cabinet de Avocat Marian – Catalin Predoiu), spune ca firma care are in proprietate cladirea unde isi desfasoara activitatea municipalitatea nu a facut niciodata parte din portofoliul de clienti ai cabinetului.

"Societatea Apatel Properties nu a facut parte niciodata din portofoliul de clienti ai Predoiu Law Firm. Informatiile furnizate in acest sens de catre Primarul General al Capitalei, domnul Sorin Oprescu, sunt eronate”, sustine Lorena Stoian.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"S-a terminat expertiza cladirii facuta de Colliers. S-a facut vorbire de suma totala de 13,5 milioane euro. Proprietarul a plecat o perioada dupa care s-a intors si a spus ca nu semneaza niciun contract, nici de inchiriere nici de vanzare. Suntem in stadiul de a putea sa actionam in judecata. Avocatul care ii para interesele sunt oameni din cabinetul d-lui Predoiu", a declarat Oprescu.

La sfarsitul lui ianuarie, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat prelungirea cu 8 luni contractului de inchiriere pentru cladirea de birouri de pe Splaiul Independentei unde Primaria Capitalei isi desfasoara activitatea. Reamintim ca, in luna decembrie, consilierii generali au aprobat prelungirea contractului pana pe 1 februarie 2014, timp in care primarul Sorin Oprescu trebuia sa perfecteze cumpararea cladirii, chiria platita in ultimii 4 ani, urmand sa se constituie avans la achizitionarea imobilului. Oprescu spune ca Ministerul de Finate nu i-a permis cumpararea cladirii deoarece gradul de indatorare al municipalitatii depasea 30%.

Abia de acum, dupa aparitia Legii 6/2014, care reduce gradul de indatorare al municipalitatii cu 500 de milioane de euro, Primaria poate cumpara cladirea, a declarat Oprescu.

Edilul declara in ianuarie 2014 ca a instiintat proprietarul cladirii ca municipalitatea vrea sa cumpere cladirea si ca s-a infiintat o comisie de negociere, iar dupa parcurgerea tuturor pasilor, pretul negociat va fi prezentat consilierilor generali.

In legatura cu vechiul sediu al Primariei, Oprescu spune ca s-a terminat operatiunea de consolidare, urmand sa se faca amenajarile interiore. Cand va fi gata, Primaria va ramane tot in sediul de pe Splaiul Independentei, sediul vechi fiind "un monument care va putea fi vizitat".

Reamintim ca, in 2009, cladirea de pe Splaiul Independentei a fost evaluata la circa 11-12 milioane de euro.

Primaria Capitalei a inchiriat, in 2009, fara licitatie, turnul de 14 etaje din Splaiul independentei, nr. 291-293, in suprafata de 13.536 mp si de atunci plateste anual chirie 2,9 milioane de euro pe an, potrivit contractului de inchiriere aflat pe site-ul Primariei.

In total, pana acum, s-au platit pentru inchirierea acestui sediu, din bani publici, circa 11,6 milioane de euro, varianta din contract si circa 5 milioane de euro - varianta primarului Oprescu. Initial, primarul Sorin Oprescu a declarat ca aceasta chirie se va transforma intr-un leasing financiar, dupa expirarea perioadei de inchiriere, cladirea urmand sa devina proprietatea municipalitatii. Acest lucru nu s-a intamplat.

Initial, proprietarul cladirii a fost Iliotomi Grup, dar in 2010 firma a vandut catre Apatel Properties, proprietarul de fata al cladirii. Apatel este un off shore, deci nu se cunoaste cine sunt actionarii.

La sfarsitul anului 2012, Sorin Oprescu a vrut sa prelungeasca cu inca trei ani contractul de inchiriere, insa consilierii generali i-au aprobat prelungirea cu doar un an, pentru suma de 2,9 milioane de euro pe an, respectiv 17,84 de euro/luna. La sfarsitul anului 2013, Oprescu a cerut din nou prelungirea contractului, cu inca un an, insa consilierii au aprobat prelungirea doar pana pe 1 februarie 2014.