Consiliul General al Municipiului Bucuresti decide joi soarta a trei dintre cele mai controversate proiecte urbanistice din ultimii ani: Pasajul rutier pe sub Palatul Parlamentului, blocul de langa Ateneul Roman si turnul de pe la intersectia Caii Dorobanti cu str. Mihai Eminescu. Toate aceste proiecte au fost aspru criticate de societatea civila.

Foto:

Tunelul de la Palatul Parlamentului

Consilierii generali vor discuta joi traseul celui de-al doilea segment al diamentralei Buzesti-Berzei-Uranus, intre Vasile Parvan si Calea Rahovei. Potrivit proiectului, artera va pleca de la Vasile Parvan, va trece peste Podul Hasdeu care va fi largit, pe str. Hasdeu unde va musca o bucata din Parcul Izvor, apoi va intra pe sub Palatul Parlamentului, municipalitatea urmand sa construiasca un tunel de circa 800 de metri, si va iesi din subteran dupa Catedrala Neamului, pe strada Uranus si va ajunge pana la intersectia Caii Rahova cu bd. Tudor Vladimirescu.

"Acest tronson din bulevard va avea o lungime de circa 3 km cu doua benzi pe sens si spatiu rezervat pentru linia de tramvai. Deocamdata nu facem si linia de tramvai, fiindca nu avem cum sa ne conectam cu bd. Unirii, Piata Unirii, insa in viitor vom face si asta. Am vrea sa punem tramvaiul pe bd Libertatii, sa facem conexiunea cu liniile de tramvai 32 si 31. Tramvaiul nu va subtraversa pasajul, dar va merge pe langa. Aceasta solutie propusa pentru bulevard nu necesita exproprieri si nu vom demola nicio cladire", a declarat Ion Dedu, seful directiei de infrastructura din cadrul Primariei Capitalei, la dezbaterea publica organizata de municipalitate la inceputul acestui an.

Dedu spune ca deocamdata nu poate spune cat costa realizarea acestui tronson din bulevard, dupa aprobarea Planului Urbanistic Zonal care bate in cuie traseul drumului, urmand sa se faca un studiu de fezabilitate cu privire la costuri.

Principala nemultumire a cetatenilor si ONG-istilor referitor la acest proiect a fost ca drumul taie o bucata din Parcul Izvor si au cerut municipalitatii sa faca tunelul mai lung, astfel incat sa nu fie afectat parcul, dar nu s-a tinut cont de aceasta parere.

Turnul de pe Dorobanti

Planul Urbanistic Zonal Dorobanti - Brosteanu – Eminescu propune un turn de 45 de metri inaltime si a mai multor cladiri cu inaltimi mai mici pe terenul de circa 5000 de mp aflat intre cele trei strazi. Turnul ar urma sa fie in imediata vecinatate a unor monumente istorice din Calea Dorobanti si strada Eminescu. Peste 1000 de vecini au semnat mai multe memorii impotriva proiectului, neglijate de primarie. Parohia cartierului s-a manifestat de asemenea impotriva proiectului, care propune un cazinou vecin bisericii. Cladirile ar urma sa adaposteasca birouri, cazinou, hotel, locuinte, birouri si comert. Proprietarul terenului este firma Rubin Gold, iar proiectant arhitectul Dorin Stefan. Citeste aici si aici mai mult despre proiect. Priectul este discutat in in sedinta de vineri.

Blocul de langa Ateneul Roman

Planul Urbanistic de Detaliu str. Rosetti 1-3 propune un bloc de 22 metri inaltime pe terenul pe care se afla restaurantul Cina, chiar vizavi de Ateneul Roman. Acum terenul este spatiu verde, pentru ridicarea cladirii urmand sa fie defrisati 15-20 de copaci, potrivit Asociatiei Salvati Bucurestiul. Imobilul nou construit ar fi mult mai inalt decat restaurantul Cina, monument istoric, si cu doua etaje mai inalt decat Ateneul Roman (la cornisa acestuia), mai sustin reprezentantii ONG-ului.

Parcela pe care se va construi proiectul are circa 3000 mp, iar proprietar este firma Bucuresti Turism.

Primaria Capitalei a organizat la inceputul acestui an o o sedinta de dezbatere publica pentru a afla parerea cetatenilor despre acest proiect, dar nu au fost prezentate imagini care sa simuleze cum va arata noua cladire, desi cei prezenti in sala au cerut insistent acest lucru.

"Eu nu am putut sa vad cum va arata acest proiect. Nu sunt ilustrari de arhitectura nici pe site si nici aici. Vedem un plan de arhitectura. Intelege cine poate. Eu cred ca Primaria poate cheltui cateva sute de euro sa faca niste simulari corecte, ca cetatenii sa poata intelege despre ce este vorba. Avem destule situatii in care ne-am trezit cu un turn de stica intre doua monumente. Fiindca este un Plan Urbanistic de Detaliu, legea spune ca trebuie sa existe si simulari cum va arata cladirea", a declarat Roxana Wring, presedinta asociatiei Prodomo, prezenta la dezbatere.

"Eu nu stiu de ce stam de vorba cand se propune defrisarea ilegala a unui spatiu verde prevazut ca atare in planul urbanistic al zonei protejate. Acest Plan Urbanistic de Detaliu este ilegal. Eu nu inteleg de ce venim la o dezbatere publica unde primaria nu se asigura ca se respecta legea", a declarat si presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, Nicusor Dan.

Reprezentantul investitorilor care vor construi cladirea spune ca aceasta va fi cea mai frumoasa din Bucuresti.

"Noi lucram pe proiectul cina de mai mult de un an. Proiectul Cina o sa fie cel mai frumos din Romania. O sa fie mai frumos ca in Germania. Doar la Paris se face asa ceva. Am primit niste vizitatori de la Paris si ne-au spus ca e foarte frumos. Respecta zona, Ateneul, tot. Nu inteleg cum poate sa vina sa spune cineva ca e urat. Proiectul asta este parte din Old Bucharest. Nu e numai bani. Asta nu este un proiect sa te imbogatesti. Proiectul asta o sa ridice toata zona", a declarat acesta.

Din documentele afisate pe site-ul municipalitatii, parerea cetatenilor nu a fost luata insa in considerare.