Deputatul Remus Cernea cere autoritatilor din Bucuresti si din toate celelalte localitati unde se eutanasiaza cainii comunitari sa opreasca aceste masacre ori sa nu treaca la astfel de actiuni. In toamna anului trecut, acesta a initiat un proiect de lege prin care se interzice eutanasierea maidanezilor, insa acesta nu a fost adoptat pana in prezent.

Remus CerneaFoto: Agerpres

Cernea spune ca simpla ucidere in masa a cainilor nu rezolva nimic:

"Locul cainilor ucisi il vor lua curand altii din suburbiile orasului, din curtile oamenilor ori cei care sunt in miscare nestabilindu-si un loc anume pana ce nu se elibereaza locurile ocupate azi de cainii care vor fi dusi curand la eutanasiere. Dar oameni muscati vom avea si peste 5 si peste 10 si peste 20 de ani in Bucuresti daca mergem orbeste inainte asa cum o fac autoritatile acum fie din lasitate fie din cauza unei viziuni extrem de inguste asurpa lucrurilor. In acelasi timp, faima Romaniei ca tara a ororilor impotriva animalelor se amplifica pe plan international".

Mai mult, deputatul sustine ca Parlamentul a facut o eroare cand a votat legea care prevede eutanasierea maidanezilor.

"Eroarea de abordare a Parlamentului Romaniei care a votat in septembrie 2013, sub imperiul unei emotii de moment in societate care a alterat facultatea de judecare a foarte multora, a fost aceea ca, in loc sa caute o solutie care sa priveasca o actiune asupra cauzelor, a ales sa ia decizii asupra mijloacelor folosite facand abstractie de scopul unui astfel de act normativ. Astfel, in loc sa fie votata o lege care sa aiba drept scop reducerea semnificativa a numarului de caini comunitari de pe strazi, s-a votat pentru construirea unui aparat monstruos de ucidere in masa. Astfel, resursele publice vor fi irosite pentru uciderea cainilor dar acest lucru nu rezolva nimic pe fond. Cainii sunt ucisi in masa de peste 200 de ani in Bucuresti. S-a rezolvat ceva? Evident nu. Sub ocupatia germana din Primul Razboi Mondial, trupele invadatoare au usis prin impuscare cam toti cainii pe care i-au gasit in Bucuresti. S-a rezolvat ceva? Nici vorba. Primarul Traian Basescu a ucis peste 140.000 de caini in Bucuresti conform datelor oficiale intre anii 2001-2008. Au disparut cainii de pe strazi? Raspunsul este evident pentru oricine se plimba cateva minute prin oras", explica Remus Cernea.

Acesta spune ca intelept ar fi fost ca fondurile publice sa fie utilizate eficient pentru rezolvarea problemei, prin sterilizare

"Solutii exista, planuri exista, lipseste viziunea si vointa politica de a le aplica inteligent si intr-un mod care sa rezolve in mod sustenabil aceasta problema. Polemica reala nu este intre cei care vor sa ucida caini si cei care nu vor acest lucru. Polemica reala este intre cei care detin solutia rezolvarii intr-un mod eficient a problemei pe de o parte si cei care au cunostinte limitate asupra acestui domeniu sau nu vad caile existente de reducere a numarului de caini, pe de alta", explica Cernea