DEZBATERE PUBLICA Este corect sa se interzica prin lege inchiderea caloriferelor in apartamentele cu repartitoare?

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 7 februarie 2014, 17:24 Actualitate | Administratie Locala


Calorifer cu repartitor
Foto: Agerpres
Presedintele autoritatii care arbitreaza piata utilitatilor publice, Doru Ciocan, cere interzicerea prin lege a inchiderii caloriferelor in apartamentele cu repartitoare, pe motiv ca "smecheria" de a beneficia de caldura venita prin pereti de la vecini ar fi o incalcare a Constitutiei, in legatura cu care s-au primit numeroase plangeri. O parte dintre reprezentantii Asociatiilor de proprietari sunt impotriva acestei masuri, deoarece nu li se pare corect ca cineva sa le spuna ce sa faca in propria casa, plus ca de asta si-au pus repartitor, ca sa poata inchide la nevoie caloriferul. Altii sustin aceasta masura si argumenteaza ca unii locatari tin repartitoarele inchise si primesc caldura de la apartamentele incalzite. Vezi ce spun cativa specialisti in domeniu si reprezentanti ai Asociatiilor de proprietari despre acest subiect si spune-ne parerea ta.

Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC), Doru Ciocan, a declarat joi ca se pune problema interzicerii inchiderii caloriferelor si ca va fi facut "un studiu" pentru a se stabili "modul in care se asigura incalzirea in apartamente", iar ulterior, in functie de rezultate, ar putea fi modificata legislatia in vigoare, inclusiv in sensul obligarii proprietarilor sa mentina un anumit nivel al temperaturii in locuinte.

Intrebat care sunt ratiunile acestei intentii, Ciocan a spus: "Cititi articolul 44 din Constitutie. Sa-l respectam! E pe asigurarea confortului oamenilor si sanatatea cladirilor".

Articolul din legea fundamentala la care face referire seful ANRSC are ca obiect dreptul de proprietate privata, care "obliga la respectarea sarcinilor privind protectia mediului si asigurarea bunei vecinatati, precum si la respectarea celorlalte sarcini care, potrivit legii sau obiceiului, revin proprietarului".

Solicitat sa spuna daca prin interdictia pe care o doreste nu se incalca tocmai dreptul de proprietate privata, Ciocan a fost vehement: "Ce drepturile omului? Sunt apartamente unde stau sapte copii. De ce sa se imbolnaveasca copiii de la mucegai? Ca tine caloriferul inchis?".

Intrebat, in eventualitatea ca interdictia va fi litera de lege, daca vor trebui sa tina caloriferul deschis cei care pleaca de acasa pentru o perioada mai lunga de timp, in concediu, de pilda, presedintele ANRSC a raspuns: "Poti sa pleci si la Paris, nu conteaza!".

Doru Ciocan nu a putut sa ofere detalii despre cum s-ar putea aplica prevederea pe care si-o doreste, respectiv cine si cum va controla daca toti locatarii tin repartitoarele "pe plus". Cert este ca intentia sa face obiectul unui studiu. "O sa vedem. Facem un studiu", a raspuns el.

Ce spun reprezentantii Asociatiilor de proprietari despre proiect

Tantica Zinati, presedinta Asociatie de locatari zona Unirii, Bucuresti, spune ca nu este de acord cu aceasta propunere: "Blocul nostru este racordat la sistemul centralizat de incalzire, dar nu avem repartitoare, ci se imparte consumul pe apartamente. Nu este normal sa ma forteze sa nu imi inchid repartitorul daca l-am pus. Eu din 3 camere folosesc doar una si incalzesc doar una fiindca mai mult nu imi permit. Sau ce fac daca plec de acasa?".

Si Moise Cristescu, administratorul unei Asociatii de proprietari de pe str. Emil Garleanu, Bucuresti, este impotriva propunerii facute de seful ANRSC, iar in plus acesta nu este de acord nici cu repartitoarele: "De ce ne-am mai pus aceste repartitoare daca acum nu putem sa inchidem caldura. Mai bine sa le scoata de tot ca sa aiba toata lumea caldura. Aceste repartitoare sunt inutile, este parerea tuturor. Este un sistem care nu se potriveste in Romania fiindca, sa zicem ca toata lumea din bloc isi inchide caloriferele, aceste repartitoare ar trebui sa fie conectate cu punctul termic si RADET sa nu mai furnizeze caldura. Ei insa nu opresc caldura si caldura se peirde pe tevile din subsol si pe coloanele comune".

Acesta spune ca cei debransati de la sistemul centralizat platesc oricum pentru tevile care trec prin apartamentul lor.

"Partial este adevarata si chestiunea aceasta cu pierderea caldurii prin pereti, veciinii care au caldura in apartament fata de cei care nu au, fiindca caldura ambianta se datoreaza si vecinilor. Daca vecinul are 27 de grade in apartament, am si eu 20 de grade, fara sa dau drumul la caldura. Insa, chiar si cei debransati de la sistemul centralizat de incalzire, platesc niste bani pentru tevile care trec prin apartament. De exemplu, la un apartament de 4 camere cam 140 lei, iar la unul de doua camere cam 80 de lei in conditiile in care are centrala proprie. Sigur, este imposibil sa gasesti o solutie de calcul sa multumeasca pe toata lumea", explica Moise Cristescu.

Radu Opaina, presedintele Federatiei Aociatiilor de Proprietari din Romania spune ca aceasta masura a fost ceruta de asociatia pe care o conduce si daca se va aplica, se revine la o situatie de normalitate.
"ANRSC a dat in ultimii 10 ani o serie de legi care incalca inclusiv Constitutia Romaniei.Prin aceasta propunere de interzicere a inchiderii caloriferului se revine la normal. Pana acum ANRSC a permis unei parti a populatiei sa actioneze impotriva celelilate parti si sa inchida caloriferele, ceea ce nu este normal si legal. Mai tineti minte primele reclame la repartitoare in care se spune ca cine monteaza un asemenea dispozitiv face o economie de 30%? Pana la urma s-a ajuns sa se faca economie de 100%".

Gheorghe Tanasescu, presedintele Uniunii Asociatiilor de Proprietari din Buzau spune ca interzicerea inchiderii caloriferului este o masura buna: "Este firesc ca cei care inchid caloriferele sa plateasca 25% din consum fiindca este foarte clar ca nu se poate sta fara caldura iarna. Prin inchiderea caloriferelor se degradeaza cladirile, apare igrasie. Sa zicem ca vecinul de deasupra are centrala de apartament, la fel si cel de dedesubt, iar apartamentul de la mijloc isi inchide caloriferele, nu este normal fiindca prin pereti caldura de la cele doua apartamente ajunge la el, desi nu plateste nimic, iar  cele doua apartamente platesc caldura si pentru cel din mijloc. Sunt plangeri peste plangeri, de la toata lumea, fiindca sunt persoane care ocolesc caldura. Mai mult, inchid caldura, dar dau drumul la gaze  si fac condens. Parerea mea este ca repartitoarele trebuie lasate la minim, nu a zis nimeni la maxim, iar cei prinsi cu calorifere inchise trebuie sa plateasca 25% din cat se consuma in medie".

Acesta spune ca problema in Romania este ca intr-o singura cladire avem mai multe surse de caldura. "

"Problema la noi in Romania este ca avem un hibrid in ceea ce priveste incalzirea. Avem incalzire centralizata cu si fara repartitoare si centrale de apartament. Intr-un bloc, ori toti ar trebui sa aiba centrale, ori toti sistem de incalzire centralizat cu repartitoare, ori toti fara repartitoare fiindca altfel nu se poate face echilibrarea termica a blocului. Fiecare proprietar poate sa isi izoleze apartamentul pe interior, ca sa nu mai piarda caldura, insa izolatia cea mai buna este pe exterior, iar daca se izoleaza si pe interior si pe exterior se face condens intre cele doua straturi de polistiren si se distruge peretele", explica Tanasescu.

Dorina Lupsea, presedintele Uniunii Asociatiilor de Proprietari din Arad, spune ca o asemenea propunere trebuie dezbatuta foarte bine: "Aceasta este o propunere care insa trebuie studiata si dezbatuta foarte bine fiindca nu cunoastem foarte bine situatia existenta. Sunt blocuri care au doua surse de caldura, trebuie sa stim cati oameni se incalzesc cu centrale de apartament, cati cu sistemul centralizat, cati au repartitoare. Plus ca sunt apartamente debrasante de la caldura. Nu poti implementa un proiect care nu poate fi aplicat unitar. Acest proiect trebuie dezbatut cu specialisti, nu poate si dat repede un ordin ANRSC fiindca s-au mai dat asemenea hotarari si vedeti unde am ajuns".

Ce spun specialistii

Emilia Cerna-Mladin, presedinta Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri din Romania, spune ca interzicerea inchiderii caloriferului poate fi o masura buna.

"Prin peretii comuni se pierde foarte multa caldura. De exemplu, daca ai apartamente incazite in jurut tau, temperatura medie in apartamentul tau, fara nicio sursa de caldura, este in jur de 18 grade. Cunosc foarte multa lume care nu mai pornesc caloriferul fiindca vecinii au apartamentele incalzite. Din punctul meu de vedere, solutia cu repartitorul de cost este incorecta. Nu ar trebui sa ai voie sa inchizi de tot caloriferul. Sunt persoane care atunci cand pleaca la serviciu inchid de tot caloriferul, iar alaturi sunt pensionari sau oameni cu copii care au nevoie de caldura si tin caloriferul deschis toata ziua. Sa zicem ca un apartament cu caloriferele inchise si unul cu caloriferele deschise sunt vecine si au aceeasi suprafata. Cel cu caloriferele inchise nu plateste nimic, iar cei care au avut caldura toata ziua plateste si pierderile cauzate de caldura pierduta prin peretii catre vecinul lui. Eu la mine la bloc, pentru apartamentul meu platesc pentru caldura 800 de lei. Vecinul de sub apartamentul meu care este debransat de la caldura plateste 70 de lei, iar la el in casa sunt 18 grade. Nu este corect", spune Emilia Cerna Mladin.

Aceasta spune ca problema cu transferul de caldura intre apartamente s-ar rezolva daca peretii despartitori intre apartamente ar fi izolati cu polistiren. "Aceasta situatie nu este insa una normala, cladirile se izoleaza pe exterior", spune Emilia Cerna - Mladin.


Dan Berbecaru, inginer instalatii si director la Institutul de Proiectare pentru Constructii Tipizate Instalatii si-a exprimat o parere generala despre acest subiect: "Solutia este un paleativ. Avem cladire de locuit colectiva si vrem sa avem individual incalzirea. Traim la comun si asta este viata. Trasnferul de caldura nu tine seama de ce spunem noi sau ANRSC-ul, se duce de la mai cald la mai rece".

Info plus

Ideea introducerii unei contributii obligatorii pentru caldura furnizata "prin pereti" de apartamentul vecin a fost lansata si in 2003, de un consilier al ministrului de atunci al Administratiei Publice, Octav Cozmanca (PSD), consilier demis din functie in urma scandalului rezultat.

Despre repartitoare

Potrivit Legii 325 / 2006, art. 29: " In cazul consumatorilor dintr-un condominiu, alimentati printr-un bransament termic comun, sunt obligatorii montarea de catre proprietari a repartitoarelor de costuri si stabilirea unei metodologii de repartizare a costurilor, aprobata in adunarea generala a asociatiei de proprietari/locatari, in baza metodologiei-cadru elaborate de ANRSC".

Radu Opaina, presedintele Federatiei Aociatiilor de Proprietari din Romania spune ca cetatenii nu sunt obligati sa isi monteze repartitoare. "Nu sunt obligati fiindca nimeni nu imi poate impune in tara asta sa angajez un furnizor. Nu este adevarat ca potrivit unei directive europene pana in 2016 montarea repartitoarelor este obligatorie. Este o minciuna cultivata special de anumite persoane. Directiva 27/2012 se refera la contoare de energie termica. Repartitorul nu este contor. Prevederile legislative interne sunt abuzive".

Inca din 2010, Consiliul Concurentei a declansat din oficiu o investigatie pe piata serviciilor de exploatare a repartitoarelor de costuri pentru caldura din Romania. Ancheta vizeaza o posibila intelegere privind impartirea pietei intre trei operatori: Elsaco SRL, ISTA Romania SRL si Techem Energy Service SRL. Si ANRSC se afla in vizorul Consiliului Concurentei, Autoritatea fiind banuita ca, prin legislatia si reglementarile adoptate, a favorizat aceste firme. Investigatia nu s-a incheiat nici pana in acest moment.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

28829 vizualizari

 • +17 (19 voturi)    
  Normal ca nu (Vineri, 7 februarie 2014, 17:35)

  dandra [utilizator]

  imi plateste asociatia de locatari energia electrica cand racoresc vara blocul?:)
  • +1 (5 voturi)    
   Pentru toti atotstiutorii, o demonstratie logica (Sâmbătă, 8 februarie 2014, 11:18)

   Barthales [utilizator] i-a raspuns lui dandra

   Sa presupunem ca intr-un bloc sunt numai 2 apartamente. Sa mai prresupunem ca distributia este orizontala, nu verticala, si deci sunt contorizate cu contoare, nu cu repartitoare (ca sa eliminam discutiile aberante, tot ale atotstiutorilor, despre repartitoare). Un apartament vrea sa faca economie drastica, motiv pentru care inchide toate caloriferele. Deci va avea consum 0 pe contor. Celalalt apartament vrea sa aiba in temperaturile de confort recomandate de orice manual de climatologie. Acestea sunt pe o plaja cuprinsa intre 17-24 de grade (in functie de perioada zilei, destinatia camerei, varsta, tipul de activitate, etc. In sensul asta isi regleaza robinetele termostatice pe treptele corespunzatoare. Cand vine factura blocului, in functie de contorul de la bransament, vor proceda astfel: scad din factura totala suma consumurilor inregistrate de contoarele individuale si diferenta asta o impart frateste pentru ca este vorba de consumul comun realizat de instalatia comuna, pana la intrarea in apartament. Apoi cel care nu a consumat nimic in apartament va avea pretentia sa nu mai plateasca nimic, pentru ca avut consum 0 in apartament, desi in realitate a consumat, prin pereti de la vecinul sau. Deci restul va fi paltit de cel care a consumat. Acesta se va duce pe la televiziuni sa se planga, iar tot soiul de "specialistii" invitati vor sustine sus si tare ca apartamentul lui nu poate consuma atat de mult si vor trage concluzia. fie ca furnizorul i-a furat si le-a incarcat factura, fie contoarele individuale nu sunt bune si trebuie aduse altele din Congo.

   Spre stiinta tuturor, intr-un apartament in care sunt inchise toate caloriferele temperatura nu scade mai jos de 16-17 garde (se poate verifica). Autoritatea a gresit modul de comunicare, iar temperatura minima pe care au rostit-o, 20 de grade, nu prea are fundament stiintific deoarece igienistii recomanda pentru somn temperatura de 18 grade. Cred ca temperatura minima iimpusa ar trebui sa fie 16-17 grade.
   • +1 (3 voturi)    
    raspuns (Duminică, 9 februarie 2014, 14:09)

    vasile18 [utilizator] i-a raspuns lui Barthales

    "Spre stiinta tuturor, intr-un apartament in care sunt inchise toate caloriferele, temperatura nu scade mai jos de 16 - 17 grade". O simpla afirmatie nu inseamna o demonstratie! De unde stiti lucrul asta? Peretii sunt, cumva, de metal si buni conducatori de caldura? Dar lipsa de izolare fonica nu constituie o problema? Haideti sa impingem rationamentul pana la ultimele lui consecinte! Un vecin care sforaie imi tulbura somnul, deci ar fi nevoie de o reglementare in privinta asta! Pana unde se poate merge cu aberatiile?
    • 0 (0 voturi)    
     raspuns (Miercuri, 11 februarie 2015, 16:16)

     MarianDogaru [anonim] i-a raspuns lui vasile18

     Aberatie?
     Hai sa-ti spun o poveste:
     Se facea ca unul ca mine, statea intr-un bloc,culmea si la parter.Se mai facea ca ala de deasupra lui era plecat la munca in Germania.
     Factura lunara la gaze a prostului de la parter(ca de, avea centrala de apartament) iarna venea in jur de 600 de RON, iar a desteptului care e plecat peste hotare este ZERO. Nu-mi ajunge ca incalzesc subsolul trebuie sa-i ma incalzesc si peretii vecinului, care culmea nu sforaie.
     Factura mea ti se pare o aberatie prietene?
   • -1 (1 vot)    
    "Spre stiinta tuturor" pica testul (Luni, 10 februarie 2014, 8:02)

    Mao2 [utilizator] i-a raspuns lui Barthales

    Am fost plecat de sarbatori doua saptamani si cand m-am intors in apartament erau 14 grade...am centrala si lasasem termostatul pe minim 14 grade in acest timp..probabil daca inchideam de tot erau si mai putin...
    • +1 (1 vot)    
     poti sa dai detalii? (Luni, 10 februarie 2014, 11:04)

     Barthales [utilizator] i-a raspuns lui Mao2

     Stai la ultimul etaj? Ai camere pe colţ? Apartamente in jur tot neîncălzite?
   • -1 (1 vot)    
    nu am timp sa-ti citesc toate aberatiile (Sâmbătă, 13 septembrie 2014, 18:28)

    WICS [utilizator] i-a raspuns lui Barthales

    prima; intr-un bloc sunt doar 2 apartamente ...LOL
  • +3 (3 voturi)    
   ia sa vedem altfel (Sâmbătă, 8 februarie 2014, 15:15)

   hatru [utilizator] i-a raspuns lui dandra

   Locuiesc intr-o vila, toate familiile au gaze la soba, fiecare apartament are contorizare separata. N-am avut bani (sau n-am vrut) sa-mi platesc gazele. Le-au inchis. Ia sa vedem cum ceilalti locatari ai imobilului ma pot obliga sa le platesc cota din factura la gaze. Legile sunt pentru toti, tratamentul trebuie sa fie egal. Cum reusim? Ca sa nu mai zic ca , normal, ar trebui sa primesc o chirie pentru ca altii isi trec tevile lor prin proprietatea mea, necum sa le dau eu bani ca-mi ocupa locul. Planuiesc o expeditie la polul sud si ma antrenez pentru asta, am nevoie sa-mi fie cat mai frig in locuinta. Cum ma pot apara de cei care imi incalzesc locuinta fara sa aiba acordul meu? Vreti sa continuu?
 • +23 (29 voturi)    
  apa calda in general (Vineri, 7 februarie 2014, 17:40)

  epaminonda [utilizator]

  Eu nu vreau sa mai platesc apa rece pe post de apa calda. Stau la etajul noua intr-un bloc ceva mai putin comunist decat pensionarii sai, iar dimineata trebuie sa las sa curga robinetul jumatate de ora pana incepe sa vina apa fierbinte.
  Eu nu vreau sa mai platesc acea apa rece pe post de apa calda.

  Cat despre incalzirea continua a caloriferelor, nu sunt de acord deoarece daca se strica un calorifer atunci cand eu nu suntacasa, trebuie sa platesc despagubiri vecinilor pe care ii inund. Asa ca inchid robinetele atunci cand plec de acasa.
  Mergem pana in instanta, murim cu ei de gat.
  • +2 (2 voturi)    
   apa calda in general (Sâmbătă, 8 februarie 2014, 23:05)

   Maica Reteza [utilizator] i-a raspuns lui epaminonda

   Astepți juma de oră apa caldă, zici? Păi e vina ta că vrei să faci duș în fiecare zi.
   Încearcă să-ți programezi dușul simultan cu restul locatarilor din bloc, săptămânal, vineri seara.
 • +22 (26 voturi)    
  povesti (Vineri, 7 februarie 2014, 17:43)

  ClaudiuO [utilizator]

  Astea sunt stiri de oameni normali? Mi mi se pare subiect de libertatea si click la ce fantasmagorii au scos unii pe gura in articol. N-am auzit asa ceva in viata mea , sa obligi omul sa nu isi oopreasca caloriferul. Niste imbecilitati pentru ca nu mai stiu hotii cum sa te taxeze si sa mai scoata bani pentru un sistem de incalzire falimentar. azi maine ma taxeaza ca scot aer cald pe gura. Pai bai , voua vi se pare normal ca eu sa platesc 50 lei / luna desi nu am bagat caldura deloc si doar pentru ca imi trec 3 tevi prin casa? Tevile alea nu incalzesc aproape deloc locuinta iar eu am alte surse gen calorifer electric , dau cand vreau , nu ma intereseaza ce dau ei. Si totusi platesc 50 lei / luna pentru o caldura de care nu beneficiez

  De ce sa platesc? Pentru ca statul si institutiile lor de hoti ma iau de fraier?

  Acum vine desteptii astia si imi interzic prin lege sa inchid caloriferul? De abia astept , ca pana la CEDO ma duc.
  • +6 (8 voturi)    
   50 de lei ... (Vineri, 7 februarie 2014, 18:25)

   cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui ClaudiuO

   Sa fi bucuros, sunt altii care dau aproape 70 lei tot pentru niste tevi "vagaboande".
  • +5 (7 voturi)    
   sunt povesti... (Vineri, 7 februarie 2014, 18:35)

   akillies [utilizator] i-a raspuns lui ClaudiuO

   ..dar spune-mi tu mie ce taxe si legi s-au dat in ultimii ani in Romania, care sa nu fi fost niste povesti?
   La cat de lacom e guvernul sa faca bani, nu m-ar mira sa scoata o taxa noua sau o lege ceva din povestea asta...
  • +2 (4 voturi)    
   unde dai si unde... (Sâmbătă, 8 februarie 2014, 8:37)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui ClaudiuO

   A. se va accelera debransarea, caci asupra centralei mele asociatia nu are niciun drept
   B. sa vad eu pe careva cum imi intra in casa fara ordinul procurorului [daca nu vreau eu].
  • +2 (2 voturi)    
   Categoric NU (Sâmbătă, 8 februarie 2014, 9:43)

   alexro [utilizator] i-a raspuns lui ClaudiuO

   Om fi sub comunisti, dar nu suntem in comunism. Asta e un alt motiv de iesit in strada daca ajunge in lege.

   Poti cel mult, ca proprietar sa impui o astfel de regula chiriasilor tai in contractul de inchiriere. Ar fi o idiotenie dar proprietaarul e liber sa impuna ce reguli doreste iar cele nerezonabile pot fi atacate in instanta.

   Insa sa impui o astfel de idiotenie prin lege, cu alte cuvinte, unde omul nu o poate ataca direct, este absolut aiuritor.

   Citind insa debitarile si limbajul suburban ale domnului Ciocan, nu sunt sigur ce e mai zguduitor.

   Oamenii cu buni simti ar trebui sa se simta jigniti ca sunt chemati pt o asemenea "dezbatere publica" nascuta din dobitocenia unui involuat de maidan. Poate asa insa se invata minte si *macar* vor iesi la vot la iarna ...
 • +16 (18 voturi)    
  Ciocan-ul de partid si de stat (Vineri, 7 februarie 2014, 17:47)

  Ricochet [utilizator]

  Interdictia ar fi o mizerie, si o spun in calitate de posesor de centrala termica de apartament.
  Cei care doresc sa nu incalzeasca peretii vecinilor sa faca bine sa-si pastreze caldura in apartamente prin propriile mijloace.
  Adica exact cum procedez si eu, si alte zeci de mii de persoane care ne-am izolat termic apartamentele pentru a nu incalzi fie vecinii, fie mediul inconjurator, prin peretii exteriori.
  Ciocan-ul ar trebui sa lupte cu guvernul de talhari, pentru a impune reducerea pretului la candura, nu sa faca jocul lor mizerabil, jefuind cetatenii...
  • +4 (6 voturi)    
   Ciocan.. (Vineri, 7 februarie 2014, 18:27)

   cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui Ricochet

   Ciocan este de extractie "politica" din cate cunosc. Nu se poate lupta cu cei care i-au dat acest "uger" de supt ....
  • +2 (2 voturi)    
   pai... (Vineri, 7 februarie 2014, 18:45)

   gab0iu [utilizator] i-a raspuns lui Ricochet

   doru ciocan pentru spart geam...
 • +17 (19 voturi)    
  De caloriferibus non disputandum (Vineri, 7 februarie 2014, 17:47)

  ipolitic [utilizator]

  E o idee asa de tîmpită, încît nu merită
  o dezbatere publică. Mai degrabă o batere publică.
  Nu ideea, autorul.
  In atenția domnului profesor Marga:
  Această problema se poate rezolva cu o simplă invenție: pereți care conduc căldura numai într-un singur sens.
  • +2 (2 voturi)    
   marga nu e profesor (Sâmbătă, 8 februarie 2014, 12:04)

   ticolico [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

   ci un tampit. ca multi altii care se impopotoneaza cu diplome
 • +17 (19 voturi)    
  Comment sters de user (Vineri, 7 februarie 2014, 17:48)

  NL [anonim]

  • +5 (11 voturi)    
   in afara de asta... (Vineri, 7 februarie 2014, 22:00)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui NL

   ... presupusa caldura care vine la tine prin pereti, de la vecin, a FOST platita o data, de catre vecin!!
   Deci DE CE sa o mai platesti tu o data? ii da cineva, cumva, vecinului niste bani de la tine??
 • +9 (9 voturi)    
  daca! (Vineri, 7 februarie 2014, 17:53)

  LEX LEX [anonim]

  Daca......jumatate platim acuma ...si restul peste 50 de ani...cu reducerea impozitului pe pensie...ca un fel de ELCTO_RATA...."doar circula banii...si creste consumul".......zise Plagiatorul
 • +14 (14 voturi)    
  perfect de acord... (Vineri, 7 februarie 2014, 17:53)

  thebblack [utilizator]

  cu incalzirea apartamentului in permanenta. dar in loc de calorifer, voi lasa aragazul aprins non-stop. chiar si cand plec la paris!
  • +6 (8 voturi)    
   :)) (Vineri, 7 februarie 2014, 18:29)

   Ioanas [utilizator] i-a raspuns lui thebblack

   Mai ales cand pleci la Paris, te rog eu sa nu uiti ! :)
 • +16 (16 voturi)    
  Aha (Vineri, 7 februarie 2014, 17:55)

  emil bobu [utilizator]

  Deci Consiliul Concurentei investigheaza ANSRC pentru ca a dat legi in favoarea unor firme. Cum e acest caz mai vechi diferit de ce vrea sa faca Ciocan acum? Adica sa favorizeze pe cineva dand o lege? O asemenea lege ar favoriza RADET-ul, care va stoarce bani de la consumatorii captivi, acoperindu-si ineficienta. In plus, cine-mi plateste mie aerul conditionat vara? Vara e canicula in Bucuresti si "nu se poate sta", nu toata lumea are aer conditionat, deci ?
 • 0 (14 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 7 februarie 2014, 18:04)

  [anonim]

  • +5 (5 voturi)    
   In Franta (Vineri, 7 februarie 2014, 18:26)

   Ioanas [utilizator] i-a raspuns lui

   Unde stau eu avem apa calda, aragaz si caldura eletrice, cu contor/termostat privat in fiecare apartament. Fiecare plateste ce consuma. Bineinteles, si la apa rece avem contor privat. Pentru costurile partilor comune (holuri, scara si parking), se plateste divizand costul total proportional cu suprafata apartamentului pe care il ocupi.
   • +1 (1 vot)    
    Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 8 februarie 2014, 1:29)

    [anonim] i-a raspuns lui Ioanas

  • -4 (12 voturi)    
   pentru ca .. (Vineri, 7 februarie 2014, 18:31)

   cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui

   Pentru ca in Cehia oamenii au creier in cap si nu au permis ca intr-o cladire sa fie doua sau mai multe moduri de incalzire, asa ca la noi.
  • +5 (5 voturi)    
   Da, dar (Vineri, 7 februarie 2014, 18:54)

   bobo21 [utilizator] i-a raspuns lui

   Cate apartamente din acel bloc din Cehia au centrala individuala?

   De exemplu, cum am putea aplica acel algoritm in Romania intr-o scara de bloc in care 2 apartamente sunt goale deoarece proprietarii sunt plecati prin Spania/Italia, 7 apartamente au centrala pe gaz, iar restul de 10 apartamente folosesc sistemul centralizat?
   • +2 (4 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 8 februarie 2014, 1:27)

    [anonim] i-a raspuns lui bobo21

  • +3 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 8 februarie 2014, 1:31)

   [anonim] i-a raspuns lui

   • +2 (2 voturi)    
    asa e si in RO (Sâmbătă, 8 februarie 2014, 12:56)

    NickHoroscoper [anonim] i-a raspuns lui

    Tot asa merge sistemul cu repartitoare si in RO, exact cum ai spus in primul post despre cehi. Singura problema la noi e lipsa de transparenta in formula de calcul. Oricare ar fi aceasta (formula), ea ar trebui sa reflecte fractia din consumul masurat de un aparat montat la scara / bloc. Cu alte cuvinte repartitoarele astea trebuie sa fie clasate identic intr-un astfel de sistem chiar daca nu sunt clasate identic la nivel national / oras. Inca o pb este ca tevile pentru care unii locatari platesc nu sunt contorizate. Nici nu ar trebui. Trebuiesc izolate si pentru ele nu trebuie sa mai platesca nimeni consum.
    Este buna o discutie pe tema asta doar ca ea a fost declansata de niste habarnisti (cum e nenea asta Ciocan). Ar trebui sa-l batem in cap pe nenea asta pana ii ies ideile astea din cap sau isi da demisia si abia apoi sa discutam, dar nu la nivel national, de lege...
 • +12 (12 voturi)    
  Sa incerce (Vineri, 7 februarie 2014, 18:07)

  Katalin505 [utilizator]

  Sa incerce numai cineva, sa-mi incalce proprietatea. Tot felul de nespalati sa-mi intre in casa. Mai ales acum, cand toti puscariasii misuna pe strazi. Prostii si antidemocratic.
 • +19 (21 voturi)    
  Deci : (Vineri, 7 februarie 2014, 18:11)

  Ioanas [utilizator]

  Eu va trebui sa deschid fereastra, pentru ca n-am dreptul sa-mi inchid repartitorul, cand mi-e prea cald, asta ca sa nu le fie frig vecinilor ? Pai daca deschid fereastra o sa se raceasca la mine in apartament, deci si la vecini, dupa "logica peretilor" mintilor "dastepte". Si atunci, ce facem ? Imi interziceti sa deschid fereastra ?
  • +1 (1 vot)    
   Nu zice (Sâmbătă, 8 februarie 2014, 23:13)

   Maica Reteza [utilizator] i-a raspuns lui Ioanas

   Nu zice de două ori că le dai idei, vine Ciocan și-ți pune contor la fiecare geam.
   (și contorul ăla o să înregistreze și căldura care-ți iese iarna, și aia care-ți intră vara)
 • +10 (14 voturi)    
  Aceasta este o falsa problema: (Vineri, 7 februarie 2014, 18:14)

  Hansen [utilizator]

  Cele de mai jos sunt o opinie personala, care trebuie analizata, insusita eventual si amendata de Autoritatea de Reglementare, care ar trebui sa fie condusa de creptate si interesul public al cetateanului.
  Cine are cunostinte elementare de termodinamica (mai ales cine intelege ca "nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma") si are rabdarea sa citeasca actele legale care reglementeaza utilizarea "repartitoarelor de costuri" va realiza ca:
  - masurarea cantitatii de caldura consumata intr-un apartament cu ajutorul "repartitoarelor de costuri" este o aberatie fundamentala; aceste dispozitive nu au fost construite pentru asa ceva si - in consecinta - nu au cum sa masoare cantitatea de caldura
  - aceasta metoda de masura a unei marimi fizice, pe baza ei facandu-se facturarea unei utilitati este ilegala, ne fiind conforma cu "Legea Metrologiei"; din ce imi amintesc, autorizarile "legale" invocate sunt viciate sau inexistente.
  Sunt curios daca definitia "grup infractional organizat" se poate aplica in acest caz si daca modul in care a fost promovata Hotararea de Guvern (parca) aplicabila nu a fost nelegal.
  Ma mai intreb si dece nu se sesizeaza (autosesizeaza) nimeni cu privire la acest set de interpretari, care au vicii de fond mortale si care contrazic bunul simt si fizica elementara.
  Dezbaterea cu privire la dreptul cuiva de a te obliga sa consumi o utilitate pe care nu o doresti, la un pret care nu este negociat si stabilit pe o piata libera, trateaza o problema reala, generata de o gandire depasita de acum 20 de ani.
  Aceeasi dezbatere ar trebui extinsa si asupra modului in care se interzice prin metode directe sau indirecte debransarea de la reteaua de termoficare, caz in care RADET-urile fac abuzuri incredibile.
 • +13 (17 voturi)    
  Solutia a venit de la nemti... Centrala de scara (Vineri, 7 februarie 2014, 18:14)

  uluit [utilizator]

  Degeaba se incearca mentinerea monopulului prin mentinerea (la comun) a mamutilor energiei termice.

  Solutia a fost propusa la un moment dat: centrale termice pe fiecare scara de bloc. Este o solutie compacta, se elimina pierderile pe sistemul de transport si foarte economica.
  Din pacate, cei care controleaza deciziile, au interesul sa mentina acest sistem comunist de incalzire, fiindca genereaza mult profit.

  Pe ei ii deranjeaza independenta energetica pe care si-au asumato cei care s-au debransat.

  Intr-o societate libera, nu poti impune restrictii in alegerea pe care o fac consumatorii. Trebuie sa gasesti solutii si oferte, care sa te faca competitiv.
  • +4 (10 voturi)    
   Majoritatea blocurilor cu centrala de scara (Vineri, 7 februarie 2014, 18:40)

   rov [utilizator] i-a raspuns lui uluit

   Isi impart caldura intre apartamente cu repartitoare!!!
   Interesati-va!
   • +6 (8 voturi)    
    Deci solutia exista... (Vineri, 7 februarie 2014, 19:00)

    uluit [utilizator] i-a raspuns lui rov

    Am scris ceva despre "repartitoare"?
    Fiecare "Asociatie de Locatari la Bloc" are dreptul sa-si adopte regulile proprii "vietii la comun", prin care se alege modul de functionare.

    Revenind la subiectul: "nu inchide caloriferul"... nu-i o Lege functionala, fiindca impune restrictii de folosire, pe o piata care ar trebui sa fie liberalizata cu oferte si optiuni.
    • +3 (7 voturi)    
     Nu prea are dreptul fiecare asociatie. (Vineri, 7 februarie 2014, 19:21)

     rov [utilizator] i-a raspuns lui uluit

     Nu au nici personalul specializat, nici cunostintele tehnice, iar de multe ori administratorul e partizan.
     Daca iti cumperi un apartament in orice bloc din Romania, Bulgaria, Germania, Italia, etc, la sistemul centralizat de incalzire sau in cadrul unei centrale de bloc comune , diferentierea costurilor intre apartamente trebuie facuta UNITAR de specialisti dupa aceleasi principii tehnice, nu trebuie lasat la hazardul unui "nea" de la bloc.
     Repartitorul de cost se foloseste cu succes in toata Europa de Vest si Est, este reglementat, autorizat si verificat in timp.
     Romania e atipica din multe puncte de vedere, dar legile fizicii ar trebui sa functioneze si aici...
     • +2 (8 voturi)    
      tu vrei sa-mi vinzi un repartitor? :) (Vineri, 7 februarie 2014, 21:31)

      uluit [utilizator] i-a raspuns lui rov

      Prin "Asociatie" se iau anumite decizii. Aici nu e vorba de decizii tehnice... daca locatarii doresc sa faca anumite schimbari si sa-si instaleze centrale, asta este decizia lor si nu poate fi ingradita.

      Modul cum aleg sa faca diferentierea platilor in functie de consum, ii priveste si nu le poate fi impus prin lege.

      Solutia: "Marea Debransare" trebuie sa continue.
      Asa cum scria cineva despre exemplu celor din Sibiu. Se poate trage o singura concluzie: Functioneaza si cred ca nemtii au avut o oarecare influenta. Unii romani pana nu incearca sa fure cat de putin, nu se lasa.
      • +1 (3 voturi)    
       sa-ti spun unde gresesti (Sâmbătă, 8 februarie 2014, 10:33)

       Barthales [utilizator] i-a raspuns lui uluit

       Cand este vorba de impartirea corecta a consumului, nu poti sa lasi nici macar o majoritate sa decida. Trebuie sa faci cum este corect. Iar pentru asta trebuie sa existe o reglementare.
       Exemplu: La tine in asociatie 60% din proprietari isi schimba caloriferele cu altele mult mai mari care consuma mult mai mult. Se face sedinta de asociatie si ei hotarasc cu 60% ca tot consumul trebuie sa fie impartit intrre apartamente dupa suprafata, nu dupa puterea caloriferelor, desi tu si ceilalti locatari consumati mai putin.
       Alt exemplu:
       O majoritate decide ca apa calda trebuie sa fie impartita dupa numarul de persoane, nu dupa ce indica contorul.
  • -1 (3 voturi)    
   Of of (Vineri, 7 februarie 2014, 18:52)

   PostelnicuDan [anonim] i-a raspuns lui uluit

   Solutia nemtilor e buna la nemti. In conditiile in care pui centrala de bloc, trebuie sa ai garantia ca iti platesc toti iar avand in vedere ca in bloc locuiesc fel si fel de oameni atunci cu siguranta vei scoate mai mult din buzunar pentru rau platnici.

   Pe mine cel mai mult ma amuza la acest articol declaratiile expertilor: parca au dat o "declaratie" la o sedinta de spart seminte in fata scarii, proprietarii de asociatie au explicat situatia mai bine decat ei si cu un limbaj mult mai tehnic si oficial.
   ///
  • +5 (7 voturi)    
   pai... (Vineri, 7 februarie 2014, 18:59)

   gab0iu [utilizator] i-a raspuns lui uluit

   sunt foarte multi ani de cand le-am propus celor din asociatie aceasta solutie....m-am lovit de un zid....apoi le-am cerut acceptul pentru a-mi trage gaz la etajul 8....abia atunci au inceput sa realizeze ce se intampla...tarziu... intre timp se zbat in continuare intre a avea repartitoare sau nu....desi gazul e pe scara!
  • +2 (2 voturi)    
   Aveti dreptate. (Sâmbătă, 8 februarie 2014, 11:49)

   Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui uluit

   Centrala de scara ar trebui sa fie solutia.
   Iar Consiliul Concurentei ar trebui sa termine ancheta pe care a inceput-o. Povestea cu repartitoarele prezentate drept contoare a fost inca o inselatorie uriasa.
 • -8 (10 voturi)    
  sistemul este centralizat prin design (Vineri, 7 februarie 2014, 18:24)

  e.o. [utilizator]

  Sunt de acord cu Radu Opaina la faza asta. Blocul este o locuinta comuna cu sistem centralizat. Inclusiv faptul ca s-a permis montarea de centrala individuala frizeaza absurdul. Intr-o tara normala se aproba cel mult o centrala de bloc.
  Nu ne convine, ne mutam in locuinta individuala unde putem face ce ne taie capul, daca nu deranjam vecinii.
 • +11 (11 voturi)    
  problema falsa (Vineri, 7 februarie 2014, 18:38)

  strutul [utilizator]

  Trebuie sa combatem cauza (saracia, ineficienta sistemului centralizat, pierderile din sistem - apartamente, distributie) decat efectul (economii false prin inchiderea calorifelelor)
 • +11 (11 voturi)    
  Incredibil (Vineri, 7 februarie 2014, 18:38)

  Daniels22026 [utilizator]

  E revoltatoare cererea domnului Ciocan. Din punct de vedere tehnic sau legal, trebuie ca-i lipseste o doaga. Asa ceva intrece cu mult in prostie toate discutiile neavenitilor care discuta seara de seara la tv.

  Pe Ciocan l-as obliga sa invete pe de rost termotehnica, prin verdict judecatoresc.
  • 0 (0 voturi)    
   termodinamica... (Sâmbătă, 8 februarie 2014, 12:58)

   NickHoroscoper [anonim] i-a raspuns lui Daniels22026

   mai bine... ;)
 • +7 (11 voturi)    
  idiotenie demna de coreea de nord (Vineri, 7 februarie 2014, 18:41)

  navi [utilizator]

  Cred ca au aruncat-o in piata ca sa ne mai distraga un pic atentia de la prostiile care le fac in fiecare zi.
  In Sibiu spre exemplu toti au cetrala de ap. Incazirea comunista a disparut. Totul e simplu acum ... nu sunt nici un fel de certuri.
  In Bucuresti in schimb e jale mare.. sunt amestecate sisteme de incalzire in acelasi bloc si iese scandal mereu.
  As propune sa se scoata repartitoarele si sa se plateasca caldura dupa suprafata utila a ap. Ar fi chiar mai simplu ca in Cehia , dupa cum scria cineva mai sus. Atunci nu mai opresti repartitorul ca oricum platesti raportat la supraf. utila.
  Nu stiu daca e sol. perfecta, dar la ce ne propun astia e mai simplu si echitabil asa.
 • +6 (6 voturi)    
  Retineti declaratia lui Opaina (Vineri, 7 februarie 2014, 18:46)

  rov [utilizator]

  Si consultati Directiva Europeana, daca Opaina are dreptate sa-l punem seful autoritatii cu a fost si Director RADET, daca nu are dreptate si minte sa nu-l mai luati in seama niciodata ca e partizan spre propriul folos.

  ROG Hotnews sa ataseze la articol Directiva mentionata.
 • +7 (7 voturi)    
  inchidere calorifere (Vineri, 7 februarie 2014, 18:50)

  NN2 [utilizator]

  Eu platesc apa rece pe post de apa calda si vecinii mei nu contribuie cu bani pentru apa rece pe care o arunc la canal. Vara folosesc aerul conditionat deoarece locuiesc la ultimul etaj si nu vine nici un vecin sa contribuie cu o suma la factura de la enel.Cine vrea sa aibe caldura sa plateasca,sa-si izoleze apartamentul,ca sa nu mai piarda caldura prin pereti asa cum se vehiculeaza.Eu cind le racesc peretii pe timp de vara le convine(cu aerul conditionat).Ar trebui sa plateasca asociatia chirie pentru spatiul ocupat de tevile care trec prin apartamentul meu si mie nu imi folosesc
  Proprietatea este garantata prin constitutie,deci sa-l vad pe cel ce va avea curajul sa-mi calce proprietatea ca sa vada daca merge caloriferul sau nu.Solutia pentru Bucuresti este desfintarea RADETULUI care este un intermediar, care ca orice intermediar, mareste pretul .RADETULe vaca de muls pentru primaria capitalei
  In concluzie fiecare se incalzeste cum doreste si cum isi permite sa plateasca.
  E mai bine asa decit sa mearga caloriferul continu si sa nu mai aibe cu ce plati factura si sa se ajunga la debransarea fortata de catre RADETprin neplata facturii
 • +4 (6 voturi)    
  Contradictie (Vineri, 7 februarie 2014, 18:59)

  rov [utilizator]

  Tantica Zinati, presedinta Asociatie de locatari zona Unirii, Bucuresti, spune ca nu este de acord cu aceasta propunere: "Blocul nostru este racordat la sistemul centralizat de incalzire, dar nu avem repartitoare, ci se imparte consumul pe apartamente. Nu este normal sa ma forteze sa nu imi inchid repartitorul daca l-am pus. Eu din 3 camere folosesc doar una si incalzesc doar una fiindca mai mult nu imi permit. Sau ce fac daca plec de acasa?".

  Daca doamna care face afirmatia de mai sus nu are repartitoare atunci plateste la pausal, iar in acest caz chiar daca inchide sau nu caloriferele, sau chiar daca lasa geamurile larg deschise toata iarna, sau daca are 3 calorifere de 2 ml pe balcon, va platii la fel pe principiul comunist : NU conteaza cat consumi conteaza sa platesti la fel cu ceilalti.
 • +3 (7 voturi)    
  Se vaita ca (Vineri, 7 februarie 2014, 19:20)

  Alor [utilizator]

  pierd caldura prin pereti, ca vecinul cu repartitorul inchis are decat 18 grade in apartament. Dar daca ar fi stat la casa ar fi avut in exterior -18 grade. De ce trebuie sa fiu eu obligat sa ii asigur 22 de grade. Eu zic ca ar trebui sa-mi plateasca el mie pentru cele 18 grade pe care i le asigur, pentru ca as putea sa deschid geamul si sa aiba -18grade.
 • +3 (5 voturi)    
  pai nu-i asa in comunism? (Vineri, 7 februarie 2014, 21:02)

  antonioro [utilizator]

  Adica plata la gramada daca locuiesti la gramada?Cine se dadea de ceasul mortii acum citiva ani sa-si cumpere cotinetze comuniste la comun la preturi de Paris,120-130 mii de iepuroi pt o cutie de beton infecta?In loc sa-si faca casa cu banii aia si sa faca ce vrea in ea?E incredibil ca dupa 24 de ani de (asa-zis)capitalism,romanul se lupta in continuare, din rasputeri sa-si cumpere niste porcarii de apartamente la preturi de 10 ori mai mari decit ar face.Suportati consecintele.
 • +2 (4 voturi)    
  tocmai veni factura la gaze (Vineri, 7 februarie 2014, 21:09)

  alt destept [utilizator]

  329.05-centrala de ap. asa l-am luat, nu m-am bagat in seama cu distribuitorul de gaze
  76 mp
  noi mergem pe 20.5 zi si 22-grade noaptea
  copil mic, ca sa zic asa...
  asa suntem noi, mai frigurosi
 • +3 (5 voturi)    
  şirul miniştrilor cu idei tîmpite continuă (Vineri, 7 februarie 2014, 21:51)

  Ava_ps [utilizator]

  Majoritatea celor care închid repartitoarele o fac fie fiindcă le convine temperatura (hai să-i amendăm, cum să le fie bine la 18 grade?), fie fiindcă n-au bani să încălzească mai mult (hai să-i amendăm, cum să nu cotizeze mai mult?), fie fiindcă nu locuiesc acolo (hai să-i amendăm, cum îndrăznesc să plece?).

  Problema nu e că se dezbate încă o lege aberantă care să mai stoarcă un bănuţ electoral, problema e că încalcă dreptul omului de a face ce doreşte în propria casă, deci CEDO.
 • +8 (8 voturi)    
  Aberatii ANRE (Vineri, 7 februarie 2014, 21:52)

  FlaviaPop [anonim]

  Divide et impera!
  Miza nu o reprezinta cat cheltuieste vecinul pe incalzire, ci interesul major ca incalzirea in sistem centralizat sa supravietuiasca! Unde sa-si mai angajeze ei nevestele si amantele in slujbe comode de birou daca romanul a innebunit si nu mai vrea caldura de la Radet??? Plus interesul major al companiei de gaze si al altor companii de utilitati care au cam intrat pe pierderi de cand romanul face economie.. Asa am ajuns sa platim apa meteorica desi nu avem nici o vina ca ploua..
  Romanii vor fi dezbinati ca intotdeauna, vor dori sa moara capra vecinului si vor muri si ei de disperare.
  . Vedeti ca din ce in ce suntem tot mai putini stapani in propria casa?? In schim avem obligatia de a ne platiti taxele si impozitele la timp!!
 • +6 (6 voturi)    
  Linistea (Vineri, 7 februarie 2014, 23:43)

  Elenna12 [utilizator]

  Nu stiu ce caldura primesc de la vecini. Dar stiu ca am parte de obiecte scapate pe jos, copite (tocuri) purtate pe parchet la 12 noaptea, scaune trase pe gresie etc. De ce nu se sesizeaza desteptii sa dea o lege care sa ne protejeze de astfel de mizerii din partea vecinilor? Caldura era singura problema? Vreau o lege care sa ne protejeze de zecile de decibeli pe care suntem nevoiti sa-i suportam din partea vecinilor. Cred ca un grad celsius pe care il pierdem sau il primim de la vecini este o problema minora in comparatie cu altele.
  • +1 (3 voturi)    
   zgomotele blocului (Sâmbătă, 8 februarie 2014, 3:26)

   crisic [utilizator] i-a raspuns lui Elenna12

   tocuri, lift, planset de bebelus, latrat de catel, muzica, mormait turmentat, tropaieli de copil, minge de tenis lovita de perete, dus, pipi la 5 dimineata, bormasina.
   Am trait in zgomotele astea toata viata, eu nu vreau o lege impotriva :)
 • +2 (2 voturi)    
  in control la cap n-ar trebui sa-si faca (Sâmbătă, 8 februarie 2014, 1:07)

  fosta zoezoe [utilizator]

  presedintele asta de CAP ?
 • +7 (7 voturi)    
  incredibil! (Sâmbătă, 8 februarie 2014, 3:05)

  crisic [utilizator]

  Sa zic pe subiect: la mine in casa, seara, sunt 23-24 de grade, cu caloriferele la maxim. E bine.
  Dimineata, cand plecam de-acasa, de nu mai ramane nimeni, le inchid. Ba mai crap si-un geam de-aerisire. Nu fac asta din economie de bani, dar mi se pare risipa de energie pt 12 ore cat lipsim. In plus, am aceasta optiune, dupa ce mi-am pus repartitoare din obligatie acum 7 ani. Dar, pe toate vijeliile astea am stat si acasa, cu caldura la maxim. Nu am avut niciodata mai mult de 24 de grade, si nici nu cred ca am incalzit vreun vecin cu darnicia mea.
  In concluzie - ma doare undeva ca madam tantica sta doar intr-o camera incalzita, de-i plateste nea opaina gigacaloria: eu vreau sa am caldura cand vreau, si s-o opresc cand n-o mai vreau.
  Acum, ca mi-am dat cu parerea despre acest subiect, va rog sa dezbatem si:
  - platirea apei calde, care-i rece;
  - nametii de pe alei, din intersectii, treceri de pietoni - ca nu-i normal, dupa mai mult de o saptamana de cand s-au oprit ninsorile, sa avem inca stive de zapada de 4 metri (sectoarele 2, 5, 6). E gresit sa asteptam primavara sau caldura din apartamente sa le topeasca...
 • +5 (5 voturi)    
  La parter (Sâmbătă, 8 februarie 2014, 6:02)

  polmo [utilizator]

  Incalzeste cineva si subsolul? Sau celor care stau la parter le suporta asociatia cele 4-5 grade ?!!! Valabil si pentru ultimul nivel.
  • +1 (1 vot)    
   DA! (Sâmbătă, 8 februarie 2014, 7:53)

   Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui polmo

   Prin factorii de calcul (daca firma ce ofera serviciul de calcul, nu-i de idioti- ticalosi ) problema este rezolvata!
 • +1 (1 vot)    
  Fish bonker (Sâmbătă, 8 februarie 2014, 6:59)

  Fu Leng [utilizator]

  Cautati in dictionar daca e neclar ce inseamna. Cu asa ceva trebuie batut in cap nenea asta hasliu.
 • +2 (2 voturi)    
  Pt. Dr.Fly s.a.m.d. (Sâmbătă, 8 februarie 2014, 7:49)

  Cetateanu [utilizator]

  Stimabililor, cam asta este filozofia si la noi (explicata de nenumarate ori de cei care chiar stiu si mai si isi utilizeaza creerul): se plateste ce se masoara la intrarea in bloc ( o parte se ia pentru parti comune si tevi, iar restul merge pe citirea de la contoarele de pe calorifer, la a caror citire se aplica niste factori dependenti de pozitia apartamentului - primul/ultimul etaj, colt etc.). La asta se adauga, faptul ca robinetii termostat, trebuie sa se deschida cum temperatura ajunge sub 15-13 grd ( ceea ce pacaliciul ticalos presedinte de ANRSC nu stie). Deci la fel de simplu. Partea proasta, este lipsa de control a ANRSCului asupra a ceea ce fac unele firme, care ofera servicii de montaj si citire , de unde si chestia aberanta cu plata mai mare a celor cu repartitoare- la care pun botul si primari a la Olguta.
  Faptul ca trebuie sa incalzesc apa calda care ajunge rece consumand enorm, se datoreaza tot ANRSCului si RADETului (si altii) carora le e sila sa-si faca treaba fara suturi in dos. La astia se adauga cei doi corifei ai asociatilor Mereuta si Opaina, ticalosi cu patalama manati de interese obscure in orice caz nu legate de cele ale celor ce stau prin apartamente. Termoizolarea rezolva o parte din probleme ( problema e cine-i rezolva pe primarii si firmele care iau de 5 ori mai mult decat ar trebui si au facut 10% din ceea ce trebuia pana acum) dar si aici doar daca lucrurile sunt facute temeinic din toate punctele de vedere - altfel s-ar putea sa apara probleme mai mari.
  Evident ca porcaria cu centrala idividuala la bloc si in amestec cu sisteme centralizate este o mizerie ( atat ecologica cat si de consum) aparuta ca urmare a prostiei / ticalosiiei populist -indolente a factorilor Iresponsabili.
  Si o concluzie fireasca - DEMITEREA INDIVIDULUI numitul CIOCAN, DE LA ANRSC!!!!!!!!!!
  • 0 (0 voturi)    
   Asa, in treacat.... (Sâmbătă, 8 februarie 2014, 21:35)

   conul [anonim] i-a raspuns lui Cetateanu

   .... dl. Opaina nu are cam multi ani la conducerea Federatiei ?
 • +3 (3 voturi)    
  Nu (Sâmbătă, 8 februarie 2014, 8:57)

  Kor [utilizator]

  Nu sunt de acord. In primul rand e un atentat la libertatile individuale si o ingradire a drepturilor de proprietate privata. In al doilea rand e vorba despre supraestimarea grosolana a caldurii primite de la vecini prin pereti si plansee. In aceeasi logica stramba a initiatorilor legii urmatorul pas ar fi sa ni se interzica sa deschidem geamurile iarna, pentru ca se pierde caldura din apartament si, odata cu ea, caldura primita de la vecini. Categoric nu sunt de acord cu legea asta aberanta.
 • +3 (3 voturi)    
  NU (Sâmbătă, 8 februarie 2014, 9:03)

  freedomforall [utilizator]

  Sa interzici prin lege dreptul de a alege ce e mai bine pentru tine este aiuritor.Poate vin totusi cu o lege care sa interzica parlamentarilor dreptul de a mai pasi in parlament (locul lor de munca ff bine platit) daca lipsesc mai mult de 7 zile (cumulat) nemotivat.
 • 0 (0 voturi)    
  ce? (Sâmbătă, 8 februarie 2014, 9:27)

  ala_ [utilizator]

  tot ce stiu e ca in germania:
  - caloriferele peste tot au robineti si contoare
  - mai mult, contoarele alea transmit informatia radio, a.i. nu e nevoie sa iti intre in casa pentru a-ti citi contoarul.
  - si o a treia masura este plata fixa in fiecare luna, indiferent ca e ianuarie sau august, si dupa terminarea anului se calculeaza si se vede daca ai de platit in plus sau de primit inapoi. Astfel, efortul de plata este distribuit pe intregul an
 • +1 (1 vot)    
  degeaba (Sâmbătă, 8 februarie 2014, 11:15)

  Point [utilizator]

  ne certam noi intre noi...bajetii fac ce trebe!uitati ca se privatizeaza radet-ul?asta poate fi inca o lege servita bajetilor destepti,ca deh,cine o sa cumpere radetu'!eu deja ma gandesc serios la debransare
 • 0 (0 voturi)    
  repartitoare (Sâmbătă, 8 februarie 2014, 11:35)

  tot [utilizator]

  Sa fie acceptate repartitoare pentru impartirea costurilor doar in cazul in care s a facut si reechilibrarea hidraulica.Altfel , ne furam singuri caciula!
 • +3 (3 voturi)    
  aha (Sâmbătă, 8 februarie 2014, 12:26)

  Xorciser [utilizator]

  Încă o lege din ciclul "locatarii sunt atât de prosti încât nu se pot intelege intre ei si e nevoie de interventia guvernului cu o lege.". Patetic.
 • +4 (4 voturi)    
  36 grade (Sâmbătă, 8 februarie 2014, 13:35)

  kTaz0r [utilizator]

  ... Nu uitati sa adaugati in calcul si persoanele prezente, fiecare reprezentand un calorifer de 36 grade :)
 • +3 (3 voturi)    
  Este corect sa se interzica prin lege inchiderea c (Sâmbătă, 8 februarie 2014, 14:06)

  twothorn [utilizator]

  Pana unde merge miselia guvernantilor hoti in Romania.
  Ca oamenii n-au bani sa-si cumpere medicamente si ca li se ia si painea de la gura, asta nu-i intereseaza. Ne intereseaza cum ne incalzim. Este dreptul fiecaruia sa decida cum se incalzeste.
  Sunt oameni plecati la munca de dimineata pana seara. Un pluover e mai ieftin pentru ei. De ce atata bataie de joc pentru poporul acesta? Ce mai vor sa ne ia?
 • +2 (2 voturi)    
  caldura obligatorie (Sâmbătă, 8 februarie 2014, 14:16)

  CristianMindris [anonim]

  nu sunt partizan al nici unui partid politic din ro, sunt plecat de 10 ani din ro., dar nu pot sa tac cand vad ce se intampla in tara.
  Acest dl. Ciocan nu stiu ce partid are in spate, dar se afla si acel partid va avea inca o tinichea de coada la viitoarele alegeri.
  Daca aceasta propunere acestui "ciocanel" se va realiza cine va avea de suferit?
  Raspuns:
  - populatia cu venituri mici (salariu minim pe economie, someri, pensionari etc.), care e proportia in ro.
  Cum se implica statul pt. aceasta categorie de cetateni?
  Vorbim de subventii realiste care ar trebui sa se aplice intr-o tara a UE.
  Acum sa revin la subiect, in general fam. de romani ne calculam bine economiile, de aceea s-au montat repartidoarele, dar aceasta caracatita RADET cauta motive sa justifice pierderile si sa-si mentina salariile motivante.
  solutii debransarea de centrala termica si :
  -montarea unei centrale de scara in cazul unui consens cu locatarii, avantaj se poate folosi tubulatura existenta
  - montarea de centale de apartament, cand majoritatea de pe scara au si raman doi, trei vor avea facturiile mari si de aceea ei vor grabi trecera pe centrala de apartament

  Nu in ultimu rand vreau sa specific, traba cu caldura prin perete ce se pierde, peretii interiori se pot izola nu costa mult (doar cei care laterali comuni ), e chestia cu capra vecinului, daca eu vreau 22 de grade in o camera si restul ca nu sta nimeni tin repartidoarele inchise, acum trebuie sa ma leg de vecini. Rusine domnu Ciocan.
  Asociatiile de locatari sa se implice in izolarea exterioara a blocului si dupa aceea se poate vedea diferenta.
 • +2 (2 voturi)    
  eficienta. (Sâmbătă, 8 februarie 2014, 16:52)

  GrecuAurel [anonim]

  masura poate deveni eficieta daca toata lumea din sistemul centralizat v-a trece la pausal astfel incat pe perioada de iarna sa avem caldura, macar stiind tp. ce platesti si in acest fel vor dispare societatile care ne storc de bani pt. o perioada de 4 luni pe anfie ca inchizi sau nu repartitorul.Oare pt. cine lucreaza aceste societati de montare si citire a acestor repartitoare?,si de final tot o intrebare: poti sa-l obligi pe prorietarul unei centrale de apartament sa tina caloriferele deschise pe perioada cat e plecat de la domiciliu?
 • +2 (2 voturi)    
  La mine-n casa sa-mi spuna ce sa fac? (Sâmbătă, 8 februarie 2014, 17:03)

  alex4321 [utilizator]

  La mine-n casa sa-mi spuna ce sa fac?

  Poate sa dea orice Lege : la mine-n casa fac ce vreau si imi dau drumul la robinete cum vreau eu....
  normal cu conditia sa nu-l inund sau sa-i dau foc la vecin etc,...

  Nici o lege nu poate hotari ce sa fac Eu la Mine-n Casa si cand sa-mi inchid eu Robinetele si cand Nu =>pentru ca ar fi anti-constitutionala

  Cat drespre caldura "care se propaga sau nu la sau de la vecini" asta e o alta gogorita:

  Pai daca n-as fi eu, vecinul s-ar invecina
  DIRECT cu aerul rece de-afara ...

  Suntem in epoca unor Dobitoci Nesimtiti
  aflati in posturi de decizie si nu ma feresc sa le-o spun in fata, atat timp cat ma afecteaza direct
  Incalcand Inviolabilitatea Domiciliului
  si incalcand Constitutia

  citez:

  Viaţa intimă, familială şi privată
  ARTICOLUL 26
  (1) Autorităţile publice respectă şi ocrotesc viaţa intimă, familială şi privată.
  (2) Persoana fizică are dreptul să dispună de ea însăşi, dacă nu încalcă drepturile şi libertăţile altora, ordinea publică sau bunele moravuri.

  ==
  ==> Viata mea intima inseamna si "Cand sa dau drumul la Robinete la mine-n casa ca sa ma incalzesc sau ca sa ma spal si cand sa nu dau"
  ==

  Inviolabilitatea domiciliului
  ARTICOLUL 27
  (1) Domiciliul şi reşedinţa sunt inviolabile. Nimeni nu poate pătrunde sau rămâne în domiciliul ori în reşedinţa unei persoane fără învoirea acesteia.

  ==
  ==> Inviolabilitatea Domiciiului inseamna ca NIMENI nu poate sa-mi impuna fara invoirea mea ce sa fac la mine-n casa atat timp cat nu deranjez pe nimeni din afara

  Inseamna si ca ===> Nimeni "nu poate patrunde prin nici o lege ilegala" la mine in casa si sa-mi spuna cum sa-mi aranjez eu covoarele perdelele, paturile, soba si cum si cand sa dau drumul sau nu la televizor , la aragaz sau la robinete"
  =

  Acest Doru Ciocan trebuie luat imediat de Procuratura si anchetat pentru abuz de putere
  pentru instigare la Incalcarea Ordinii de Drept Constitutionale si Incalcarea Libertatilor Cetatenesti
  Garantate de Constitutie

  Alo Avoc. Pop?
  • +1 (1 vot)    
   temei legal de incasat bani (Duminică, 9 februarie 2014, 0:07)

   vichimal [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

   La blocurile de locuinte NU EXISTA ""proprietate comuna"", exista doar parti din proprietatile individuale aflate in folosinta comuna ( uitati-va pe titlurile de proprietae, este scris clar), Legea 230 NU SE APLICA la blocurile de locuinte.
   In consecinta, cei care au centrale NU au nici-un temei de a plati la Regiile de termoficare cota parte din sumele cerute de regii de la cei cu care aceste regii au un contract (adica cu cei care nu au instalate alte surse de incalzire) si nici regiile nu pot incasa bani de la cineva cu care nu au un contract de furnizare.
 • +1 (3 voturi)    
  tomis (Sâmbătă, 8 februarie 2014, 17:19)

  Tomischild [utilizator]

  Vreți să aflați cum vor fi prinși cei de închid caloriferele? Citiți foiletonul de la adresa
  http://www.cugetliber.ro/stiri-economie-cum-vor-fi-prinsi-cei-ce-si-inchid-caloriferul-206881-extra-views
 • +1 (1 vot)    
  incalzire (Sâmbătă, 8 februarie 2014, 17:55)

  valente [utilizator]

  O demonstratie simpla pt.cei care nu inteleg.Opriti toate sursele de incalzire din apartament si plecati pt.o saptamana,doua sau chiar o luna.Cand reveniti,masurati temperatura si vedeti care este.Am avut un apart.nelocuit si neincalzit toata iarna la mine in bloc si cand a venit proprietarul sa plateasca intretinerea pe la sfarsitul lui ianuarie am intrat si am masurat temp.Erau 17-18 grade.E simplu,cine nu crede sa testeze.Sanatate!
  • -1 (1 vot)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 10 februarie 2014, 4:36)

   [anonim] i-a raspuns lui valente

 • +2 (4 voturi)    
  Ideea acestei masuri..... (Sâmbătă, 8 februarie 2014, 20:32)

  conul [anonim]

  .... cred ca este de a tine in viata Societatile de Termoficare, pentru ca sa poata fi privatizate de actuala putere malefica. Sunt orase care nu mai au incalzire centralizata si nu am citit sau auzit ca cetatenii de acolo ar tremura iarna (Dragasani, Curtea de Arges). Datorita cresterii substantiale a pretului Gcal, in primavara va veni un nou val de debransari si prin repartizarea ineficientei acestor Soc. Term. la cati mai multi consumatori se spera amagirea vigilentei acestora si mentinerea lor in sistemul centralizat. Si aceasta obligare a abonatilor sa consume o cantitate de energie termica minima este o mostra a marsaviei acestei guvernari. Cei de la gaze sau energie electrica de ce nu au aceasta pretentie ?
 • +2 (2 voturi)    
  solutie "de criza" (Duminică, 9 februarie 2014, 13:26)

  coor [utilizator]

  pentru a nu inchide robinetii , va rog deschideti geamurile !!!
 • +2 (4 voturi)    
  interesant (Duminică, 9 februarie 2014, 14:33)

  madmaxu [utilizator]

  oare de unde apar toti imbecilii astia care au asemenea idei?de la scoala ajutatoare cumva? nu cred, aia sunt genii pe linga nea ciocan. daca prin absurd o asemenea lege ar intra in vigoare, cum ar putea verifica cineva daca eu imi inchid sau nu repartitorul?
  propun si alte idei asemanatoare: nu mai stingeti lumina noaptea , ca pe intuneric se dezvolta mucegaiul
 • 0 (2 voturi)    
  repartitoarele (Duminică, 9 februarie 2014, 17:04)

  damian.a.cristian1356812459841 [utilizator]

  Cred ca problema este pusa gresit
  .Intrebarea este daca repartitoarele se pot verifica metrologic? De unde stim ca ele arata un consum corect?
 • -1 (1 vot)    
  Propietatea condomeniul are legile lui! (Duminică, 9 februarie 2014, 18:41)

  Carp III [utilizator]

  Regulile in intimitatea condomeniului se fac de catre locatari! Din moment ce la intrarea in bloc exista contor, acela este locul de citire din partea furnizorului! Locatarii pot decide sa nu se debranseze nimeni, prin vot majoritar, sau sa accepte alte solutii de la caz la caz! Cum condomeniul este entitatea limita de proprietate te tip comun, acolo se opreste si legea daca nu se aduce atingere altor condomenii! Restul e istorie, eventual buna de pus in rama, la capul CAP-istului care a venit cu propunerea legislativa ingraditoare!
 • -1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 10 februarie 2014, 4:32)

  [anonim]

 • 0 (0 voturi)    
  corect! (Luni, 10 februarie 2014, 17:48)

  iuon [utilizator]

  Intro tara cu dictatura comunista (ca a noastra) totul este admis, tot ce tovarasii inventeaza (ca i spre binele nostru).
 • 0 (0 voturi)    
  cat de idiot sa fii?! (Sâmbătă, 13 septembrie 2014, 16:25)

  WICS [utilizator]

  care-i diferenta intre a avea repartitoare pe care nu le poti inchide si pausal ???!!! BAAAAAAA idiotilor... va luati dupa M UE??? Cate tari refuza hotararile cretine ale CE ?! Haaa? Dar se pare ca romanii sun si mai cretini! (sorry)
 • 0 (0 voturi)    
  Repartitoare caldura (Luni, 2 februarie 2015, 18:21)

  MishulBizarul [anonim]

  Locuiesc intr-un bloc reabilitat in care practic se simte ca prierderile de caldura s-au redus semnificativ (aproape cu 70 la % !), drept pentru care eu practic dau caloriferele la minim. Dar am vecini inconstienti care in loc sa reduca debitul de caldura la caloriferele, prefera sa deschida ferestrele si astfel, se risipeste multa caldura, blocul nostru nefiind contorizat individual. Va intreb daca in aceasta situatie, pot solicita contorizarea caloriferelor din apartamentul meu, iar firma care citeste consumul poate trimite factura la administrator, in felul acesta, sa platesc doar ce consum eu ?
 • 0 (0 voturi)    
  Doru Ciocan (Marţi, 10 februarie 2015, 19:43)

  joshotii [utilizator]

  Doru Ciocan=un ABERAN, care a citit si el un singur articol (o invocare aiurita) si s-a pus el sa-l suceasca, doar-doar o scoate ceva cu care sa se remarce!Cum crede el ca va intra in casa mea si ma va obliga sa dau drumul la robinet?Daca "prin lege", inseamna ca Romania se va face tot ...in fata lumii, cand toata planeta este pusa pe economie si pe cautat solutii alternative la combustibilii poluanti!Nene Ciocan! lasa-te breee de sportul asta cu legile, ca nu-i de tine!Pune-te pe treaba si modernizeaza utilitatile PUBLICE, pt.ca IN CASA MEA N-AI CE CAUTA!
 • 0 (0 voturi)    
  idioti (Marţi, 15 decembrie 2015, 18:54)

  adema1980 [utilizator]

  TARA DE CRETINI! si aia pusi in functii importante! In loc sa va certati de ce s-a s-a ajuns sa platesti 200 de euro la un salariu de 150 de euro incalzire pe luna in sistem centralizat, in conditiile in care costa 400 lei (90 de euro) sa incalzesti o vila cu 4 camere o iarna intreaga cu lemne, voi va certati pe faptul ca vecinu' inchide caloriferul.

  Proasta mai imbecila decat Emilia Cerna-Mladin nu mi-a fost dat sa vad in viata mea! Cum sa interzici tu vecinului sa se scapine la el in cur in casa lui, ca nu-ti convine tie nush ce!

  De aia traim la 25 de ani de la revolutie ca animalele bai prostilor! Ca va certati precum chiorii. Proasta aia ar trebui omorata cu pietre, umbreste pamantul degeaba si mai face si plozi la fel de retardati ca ea!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by