Primaria Capitalei a cheltuit ineficient circa 90 de milioane de lei pentru acoperisul retractabil de la stadionul Arena Nationala prin care ninge si ploua, potrivit unui raport al Curtii de Conturi. Astfel, municipalitatea ar fi acceptat anumite limitari tehnice, de operare si intretinere impuse de producator si din aceasta cauza acoperisul s-a dovedit ineficient.

National Arena, BucurestiFoto: Hotnews

Curtea de Conturi a constatat "angajarea unor cheltuieli ineficiente în sumă totală de 91.759 mii lei, pentru proiectarea şi executarea acoperişului interior retractabil aferent obiectivului „Reabilitarea şi modernizarea Stadionului Lia Manoliu”, reprezentând 10.9% din valoarea finală a investiţiei prin acceptarea unor limitări tehnice de operare şi întreţinere, impuse de producător, care au condus la nerealizarea principalului scop al instalării acoperişului retractabil deasupra terenului, acela de a permite desfăşurarea în condiţii optime a evenimentelor sportive sau culturale şi asigurarea protecţiei atât a spectatorilor, cât şi a sportivilor sau artiştilor pe vreme nefavorabilă (ploaie, arşiţă etc)", se arata in raportul institutiei.

Reprezentantii Primariei Capitalei spun ca au remediat problemele sesizate de Curtea de Conturi.

"Avand in vedere ca raportul Curtii de Conturi a fost realizat in anul 2013, "asupra situatiilor financiare incheiate la 31 decembrie 2012", Primaria Capitalei a respectat recomandarile institutiei respective si au fost remediate situatiile semnalate.

Astfel, conform recomandarilor Curtii de Conturi, care specifica existenta unor "discordante intre Memoriul tehnic aferent proiectului tehnic – faza D.E. si caracteristicile tehnice ale acoperisului retractabil realizat, cuprinse in Manualul de operare si intretinere a acoperisului retractabil, in ceea ce priveste conditiile de utilizare si garantie” – aceasta situatie a fost remediata, restrictiile suplimentare de folosire (deschidere, inchidere in conditii de vant, ploaie, temperaturi scazute) date de producator si care nu erau in concordanta cu proiectul, au fost ridicate, ceea ce inseamna ca in prezent, acoperisul este folosit in conditiile proiectului", sustin reprezentantii Primariei Capitalei.

Arena Nationala, de la 500 milioane lei la 761 milioane lei

Initial, in 2006, Primaria Capitalei a estimat ca Stadionul Arena Nationala va costa circa 500 milioane lei, indicatori tehnico-economici aprobati prin Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti 229/2006. In 2008, dupa inceperea lucrarilor, CGMB a majorat aceasta suma cu inca aproximativ 110 milioane lei, prin HCGMB 234/2008. In 2010, s-au mai alocat inca 154 milioane lei, prin HCGMB 273/2010, valoarea lucrarii ajungand la 764 milioane lei.

In final, Primaria Capitalei spune ca a platit pentru acest proiect 761.626.340 lei:

- pentru proiectare s-au 56.330.965 lei fara TVA;

- demolare + dezafectare retele = 2.672.836 lei, fara TVA;

- drumuri si platforme = 23.490.427 lei, fara TVA;

- constructii + instalatii = 387.900.343 lei, fara TVA;

- restul reprezinta mobilier, echipamente tehnologice, organizare santier.

Diferenta dintre costul aprobat si cel real a fost de circa 260 milioane lei. Consortiul care a castigat licitatia pentru executarea lucrarilor este format din firmele JV Max Bogl si Astaldi. Municipalitatea a motivat costurile suplimentare prin aparitia unor lucrari neprevazute: panza freatica era foarte sus, racorduri noi la utilitati, stadionul avea nevoie de acoperis retractabil. Lucrarile la stadionul Lia Manoliu au inceput in 2007 si au fost finalizate in vara anului 2011. Arena are 55.000 de locuri.

In plus, in 2010 s-au mai alocat circa 36 milioane de lei pentru construirea unei parcari supraetajate care sa deserveasca stadionul. Contractul de executia lucrarilor a fost atribuit asocierii BAUUNTERNEHMUG GRANIT GESELLSCHAFT mbH & Unicon & Procema Engineering.