Consiliul International pentru Monumente si Situri Istorice (ICOMOS), organismul consultativ al UNESCO, solicita de urgenta autoritatilor romane sa protejeze patrimoniul arhitectural si cultural al Bucurestiului si sa opreasca demolarile totale si partiale ale cladirilor monument istoric si a celor cu valoare arhitecturala din zonele protejate. In plus, UNESCO cere autoritatilor sa faca o strategie pentru protejarea patrimoniului.

Demolare Christian Tell_3Foto: Florin Balteanu, Observatorul Urban
  • Intr-un comunicat oficial al Ministerului Culturii, ministrul Gigel Stirbu spune ca va lua toate masurile necesare pentru protejarea si conservarea patrimoniului cultural.

Asociatia Pro.Do.Mo, un ONG care militeaza pentru protectia patrimoniului, a trimis catre ICOMOS, anul trecut, un raport privind demolarile din Bucuresti. Pornind de la acest raport, expertii ICOMOS s-au intalnit pe 21-22 septembrie 2013 si au elaborat o rezolutie prin care cer autoriatilor romane sa opreasca de urgenta distrugerea patrimoniului construit.

documente

Raport Patrimoniul Bucuresti format mic

(5 Feb 2014) PDF, 2MB

"Anul trecut, pe vremea asta, lansam raportul 2008-2012 "Patrimoniul Bucurestiului: pericol de demolare". Nu am avut niciun raspuns din partea autoritatilor romane. Domnul Sorin Oprescu, domnul Gheorghe Patrascu (n.r. Primaria Capitalei) ne-a ignorat, Ministerul Culturii a incercat sa desfiinteze Comisiile Zonale de Cultura, iar Ministerul Dezvoltarii a modificat Legea Urbanismului astfel incat s-a desfiinteze zonele protejate si monumentele de categorie B sa ajunga la mana barobnilor locali. Deci directia in care ne -am indreptat din 2013 pana acum este una gresita si cu atata mai mult apreciem facptul ca ICOMOS prin comitetul de experti a luat atitudine si dupa ce au studiat raportul pe care noi l-am tradus si l-am trimis au emis aceasta rezolutie de atentionare puternica a autoritatilor romane", a declarat Roxana Wring, presedinta asociatiei ProDoMo.

Aceasta spune ca urmatorul pas este ca secretariatul general al Icomos din Paris sa trimita scrisori de atentionare autoritatilor romane.

"Ne bucuram ca ICOMOS ne-a ascultat, pentru ca autoritatile romane par sa fie surde. In noiembrie 2013 Romania a incercat sa devina membra in comitetul UNESCO si nu a fost aleasa. Nu ar fi exclus ca Romania sa vrea sa aiba un cuvant de spus in ceeea ce priveste patrimoniul mondial, dar cu astfel de rezolutii nu are nicio sansa. Sper ca acest semnal de alarma va ajunge mai mult decat un semnal de alarma si va trezi macar cativa dintre politicienii nostrii. Aceasta rezolutie a fost data de Comitetul de experti ai ICOMOS si a fost trimisa catre secretariatul general din Paris al ICOMOS, iar acesta va trimite scrisori de atentionare catre Administratia prezidentiala, Guvern, Ministerul Culturii, Ministerul Dezvoltarii, Primarii", a mai explicat Roxana Wring.

Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, spune ca ONG-urile trebuie sa se adreseze institutiilor europene, fiindca in Romania nu mai au nicio sansa.

"Comisia Europeana a publicat raportul MCV in urma cu doua saptamani. Acolo se gasesc cateva dintre lucrurile de care noi vorbim aici. Este vorba despre faptul ca autoritatile nu pun in aplicare hotararile judecatoresti. Vom continua corespondenta cu ICOMOS si Comisia Europeana. Incercam sa ne adresam institutiilor internationale deoarece cu cele de aici nu mai avem niciun dialog. Oriunde in lume daca ar fi existat un raport ca cel facut de Asociatia Pro.Do.Mo, Ministerul Culturii ar fi invitat la dialog si ar fi incercat sa foloseasca aceasta expertiva. Noi suntem in pozitie de adversitate fata de autoritati", spune acesta.

Presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul spune ca intr-o tara civilizata arhitectul sef si-ar fi dat demisia in urma acestui raport. "Oriunde in lumea civilizata daca ar fi existat o astfel de rezolutie, arhitectul sef si-ar fi dat demisia. Nu se poate ca organismul mondial care vorbeste de patrimoniu sa spuna ca Bucurestiul isi demoleaza patrimoniul. Toate distrugerile de care vorbim au fost avizate de niste functionari care mai sunt inca functie desi sunt instante care au anulat acte semnate de ei si ei continua sa emita documente cu aceleasi vicii de legalitate. Este vorba de dl. Angelescu care conduce Directia de Patrimoniu din Ministerul Culturii, de dl. Sergiu Luchian de la Directia de Cultura Bucuresti care a semnat avizele pentru toate distrugerile de care vorbim aici. Probabil va mai fi nevoie de cateva rezolutii ca cineva sa se gandeasca sa ii schimbe", mai spune Nicusor Dan.

Desi Romania nu va fi amendata, in urma elaborarii acestei rezolutii ICOMOS, tara noastra intra pe lista neagra in ceea ce priveste conservarea patrimoniului construit, sustin reprezentantii celor doua organizatii.

Intr-un comunicat oficial al Ministerului Culturii, ministrul Gigel Stirbu spune ca va lua toate masurile necesare pentru protejarea si conservarea patrimoniului cultural.

"Ministrul Culturii, Gigel Stirbu, are determinarea si vointa politica de a lua toate masurile necesare pentru protejarea si conservarea patrimoniului cultural. Gigel Stirbu are in vedere situatia patrimoniului la nivelul intregii tari, nu numai cea de la nivelul orasului Bucuresti. La nivel legislativ, Codul Patrimoniului este una dintre prioritatile Ministrului Culturii, Gigel Stirbu. Odata cu votarea acestuia multe dintre problemele patrimoniului, care treneaza de mai mult timp, vor putea fi rezolvate. Ministrul Culturii este constient de importanta unei sustineri largi din partea organizatiilor neguvernamentale si a autoritatilor locale pentru rezolvarea problemelor legate de patrimoniu. In acest sens, domnia sa a initiat o serie de intalniri cu reprezentanti ai ONG-urilor. Astfel, in urma cu doua saptamani, Ministrul Culturii a avut o intrevedere cu Sergiu Nistor, presedinte ICOMOS Romania. Acestia au decis, de comun acord, prezentarea spre dezbatere publica a proiectului noului Cod al Patrimoniului", se arata in comunicatul ministerului.

Ministrul Culturii, Gigel Stirbu, va discuta si cu primarul general al Capitalei situatia patrimoniului din Bucuresti.

"De asemenea, in perioada imediat urmatoare, Ministrul Culturii se va intalni cu Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu. Pe agenda intrevederii, patrimoniul cultural din Bucuresti va fi unul dintre cele mai importante subiecte. In privinta situatiilor concrete, de la inceputul mandatului actualului ministru, nu au mai fost primite sesizari referitoare la patrimoniul cultural. Exista, insa, anumite probleme care au aparut ca urmare a unor avize date in anii anteriori. Ministrul Culturii, Gigel Stirbu, este in cunostinta de cauza cu privire la acestea, si se implica, in mod responsabil, prin toate mijloacele legale in vederea rezolvarii cat mai grabnice", sustin reprezentantii ministerului.