Primarul Sorin Oprescu cere Consiliului General al municipiului Bucuresti sa prelungeasca cu inca un an contractul de inchiriere pentru cladirea de birouri de pe Splaiul Independentei unde Primaria Capitalei isi desfasoara activitatea, potrivit unui proiect de hotarare ce va fi discutat la sedinta CGMB de joi. Reamintim ca, in luna decembrie, consilierii generali au aprobat prelungirea contractului pana pe 1 februarie 2014, timp in care primarul Sorin Oprescu trebuia sa perfecteze cumpararea cladirii, chiria platita in ultimii 4 ani, circa 11 milioane de euro, urmand sa se constituie avans la achizitionarea imobilului. Reamintim ca aceasta cladire a fost evaluata la circa 11-12 milioane de euro, iar daca contractul se prelungeste cu inca un an, Primaria Capitalei plateste pe chirie mai mult decat costa imobilul.

Primarul Sorin Oprescu cere aceasta prelungire a contractului pentru a avea timp sa negocieze cumpararea cladirii, potrivit expunerii de motive a proiectului.

Primaria Capitalei a inchiriat, in 2009, fara licitatie, turnul de 14 etaje din Splaiul independentei, nr. 291-293, in suprafata de 13.536 mp si de atunci plateste anual chirie 2,9 milioane de euro pe an.

In total, pana acum, s-au platit pentru inchirierea acestui sediu, din bani publici, circa 11,6 milioane de euro. Initial, primarul Sorin Oprescu a declarat ca aceasta chirie se va transforma intr-un leasing financiar, dupa expirarea perioadei de inchiriere, cladirea urmand sa devina proprietatea municipalitatii. Acest lucru nu s-a intamplat.

Initial, proprietarul cladirii a fost Iliotomi Grup, dar in 2010 firma a vandut catre Apatel Properties, proprietarul de fata al cladirii.

La sfarsitul anului 2012, Sorin Oprescu a vrut sa prelungeasca cu inca trei ani contractul de inchiriere, insa consilierii generali i-au aprobat prelungirea cu doar un an, pentru suma de 2,9 milioane de euro pe an, respectiv 17,84 de euro/luna. La sfarsitul anului 2013, Oprescu a cerut din nou prelungirea contractului, cu inca un an, insa consilierii au aprobat prelungirea doar pana pe 1 februarie 2014.