​Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor, institutie in subordinea Primariei Capitalei, a deschis un nou adapost pentru caini in comuna Bragadiru, acesta avand o capacitate de 1600 de locuri. Hala in care functioneaza adapostul a fost inchiriata de la Administratia Penitenciarelor, dotata corespunzator, iar municipalitatea plateste pentru ea si terenul aferent de 3.600 mp o chirie de 4500 de euro/luna. Pe langa inchirierea halei, ASPA mai are cu Administratia Penitenciarelor un protocol prin care 25 de detinuti de la Penitenciarul Bucuresti-Rahova sunt angajati sa aiba de grija de animale.

Facilitatea in care s-a deschis adapostul a fost o ferma de porci. Dupa inchirierea de la ADministratia Penitenciarelor, ASPA a igienizat si dotat corespunzator hala pentru primirea cainilor. Accesul publicului in adapostul de la Bragadiru va fi permis de saptamana viitoare, cand adapostul va capata titulatura de adapost public. Potrivit municipalitatii, in acest adapost au fost deja transferati 640 de caini. In prezent, pentru ingrijirea animalelor din adapost lucreaza doar 9 detinuti, iar pe masura ce adapostul se va umple vor lucra pana la25 de detinuti. Detinutii se ocupa de curatenia adapostului, hranirea si adaparea animalelor.

Aceasta activitate ii ajuta pe detinuti sa se reintegreze, potrivit autoritatilor, iar pentru serviciile prestate de acestia s-au alocat 20.500 lei fara TVA/an, urmand sa fie platiti cu salariul minim pe economie. Din aceasta suma 40% revine detinutului care poate folosi pana la 75% din suma pe perioada detentiei, iar restul de 25% dupa eliberare, iar restul Administratiei Penitenciarelor.

Razvan Bancescu, seful de proiect al ASPA, spune ca acest adapost va fi extins pana la capacitatea de 2.500 de locuri.

De asemenea, municipalitatea are in plan si extinderea adapostului de la Mihailesti de la 400 de locuri la interior, la 800 de locuri. Adapostul de la Mihailesti mai are posibilitate de cazare pentru inca 620 de locuri la exterior, pe timpul verii.

Adaposturile de la Mihailesti si Palady sunt pline. Cel de la Pallady are o capacitate de 200 de locuri si adaposteste in prezent 350 de caini. Cel de la Mihailesti are o capacitate de 400 de locuri si adaposteste 640 de caini.

Potrivit directorului de proiect al ASPA, Razvan Bancescu, in prezent, pe strazile Capitalalei mai sunt circa 50.000 de caini. Cifrele insa nu se potrivesc, deoarece municipalitatea anunta vara trecuta ca in Capitala sunt 64.000 de caini, iar pana in prezent ASPA a capturat circa 6000 de animale (o parte au fost adoptati, altii in adaposturi).

In luna decembrie 2013 au fost capturati 1053 de caini dintre care au fost adoptati 1011 caini, 464 de persoane fizice si 547 de ONG-uri.

In luna decembrie 2013 au fost muscate de caini, in Bucuresti, doar 254 de persoane, fata de 702 in aceeasi luna din 2012, numarul incidentelor reducandu-se cu 63%.

Tot in luna decembrie, ASPA a sterilizat 604 caini cu stapan, din septembrie pana acum fiind sterilizati circa 4100 de caini cu stapan.

La dispeceratul ASPA, in luna decembrie, s-a inregistrat un maxim 44 de reclamatii pe 17 decembrie si un minim de doua reclamatii in perioada sarbatorilor. Potrivit lui Razvan Bancescu, echipele ASPA intervin in teren sa prinda cainii in functie de reclamatiile cetatenilor. Cel mai mare numar de reclamatii s-a inregistrat in sectorul 2 al Capitalei si cel mai mic in sectorul 4. In prezent, rata de prindere a cainilor este de 100 de caini pe zi, de aceasta activitate ocupandu-se 15 echipe de prinzatori.

Razvan Bancescu spune ca Primaria Capitalei nu va recurge la eutanasieri, din septembrie pana in prezent fiind eutanasiati doar 195 de caini bolnavi.

La sfarsitul lunii septembrie, primarul Sorin Oprescu a declarat ca in 18 luni va stringe 80% din cei circa 65.000 de caini maidanezi, cit a estimat municipalitatea ca sint pe strazile Bucurestiului. Edilul spera ca 50% din cinii strinsi sa fie adoptati de ONG-uri si cetateni.

"Planul nostru este sa adunam cel putin 80% din cainii de pe strazi si sa reducem cu 90% numarul oamenilor muscati de cainii comunitari. Ne vom extinde de 3 ori capacitatea de cazare in adaposturile publice. Repet cifrele, ca sa fie clar. Avem 800 de locuri acum, cu inca 500 gata in cateva saptamani. Si vrem sa ajungem la 3.300 de locuri, pentru ca procesul de prindere sa se poata desfasura intr-un ritm mult mai alert. Si aici intervin iubitorii de animale. Cei adevarati. Speram ca acestia sa adopte cel putin 50% din cainii pe care ii prindem. Si daca respectam intocmai obiectivele enuntate, intr-un an si jumatate Bucurestiul va scapa de cainii de pe strazi", declara Oprescu. Acesta spera ca cetatenii si ONG-urile sa adopte 140 de caini/zi.

In luna septembrie, Primaria Capitalei prin Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor a semnat contractele cu firmele care vor prinde maidanezii din Bucuresti, pentru prinderea unui caine institutia urmand sa plateasca 219 lei. Firmele care vor opera acest serviciu sunt: ELEN BASIC BUSINESS, BEST MARKETING, si TERRA MARIQUE, ele fiind desemnate in urma unei licitatii la care au participat 7 companii.

Citeste si: