Circa 4000 de animale fara stapan din Romania au fost sterilizate de medicii veterinari VIER PFOTEN pe parcursul anului 2013, potrivit datelor furnizate de funatie. ONG-ul desfasoara actiuni similare in Bulgaria, Lituania, India si Sudan, in total, in cele cinci tari fiind sterilizate anul trecut peste 8000 de animale fara stapan. Alte 894 de patrupede aflate in situatii dificile au beneficiat de interventii chirurgicale si tratamente gratuite.

Catei mici Adapostul SperantaFoto: George Nedelcu/VIER PFOTEN

"In Romania, medicii VIER PFOTEN au sterilizat in total 3.858 de animale cu si fara stapan, in cadrul campaniilor gratuite derulate in 5 orase si localitati. In Capitala, au fost sterilizati 2.745 de caini si 426 de pisici, in baza celor doua Protocoale de colaborare incheiate cu Primaria Sectorului 6, respectiv cu Primaria Capitalei. Din septembrie 2013, proiectul din baza canina Pallady apartinand Primariei Municipiului Bucuresti a fost intrerupt, dupa ce Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA) a suspendat in mod abuziv Protocolul, iar medicii VIER PFOTEN nu au mai avut acces in clinica bazei", se arata intr-un comunicat al fundatiei.

"Alte campanii au avut loc la Comanesti (jud. Botosani), Dej (jud. Cluj), Darmanesti (jud. Bacau) si in perimetru UM Ciolpani (jud. Ilfov), o parte din aceste proiecte urmand sa fie reluate in 2014. Echipele VIER PFOTEN au desfasurat campaniile de sterilizare la solicitarea primariilor, in baza unor protocoale de colaborare prin care VIER PFOTEN s-a angajat sa sterilizeze gratuit cainii si pisicile fara stapan, iar municipalitatile au garantat faptul ca angajatii, contractorii si subcontractorii lor nu vor initia actiuni de ucidere sau maltratare a acestora. In cadrul proiectelor, animalele au fost prinse, sterilizate, marcate cu crotaliu (in cazul cainilor), deparazitate si vaccinate", sustin reprezentantii VIER PFOTEN.

Filmulet campanie "Adopta un caine si salveaza o viata"

Incepand din toamna, proiectele de sterilizare din Romania au fost dublate de o ampla campanie de incurajare a adoptiile de caini din adaposturi si de pe strada.

"Dupa modificarea legii de gestionare a cainilor fara stapan (OUG 155/2001), care permite uciderea acestora dupa 14 zile de cazare in adapost, VIER PFOTEN a lansat o ampla campanie de incurajare a adoptiilor cu mesajul "Adopta un caine si Salveaza o viata", oferind sterilizare si servicii medicale gratuite pentru animalele fara stapan adoptate. La initiativa VIER PFOTEN, numeroase vedete si personalitati din Romania, precum Marius Bodochi, Dan Puric, Ovidiu Cuncea, Monica Davidescu, Paula Seling, Oreste Teodorescu, Leonard Doroftei, Mike Godoroja, Mihail Traistariu, Bodo, Mircea Vintila si George Vintila au transmis mesaje video de mobilizare pentru adoptia cat mai multor caini de pe strada sau din adaposturile publice", explica reprezentantii fundatiei.

"Am inceput anul 2013 bine, in forta si cu mari sperante. L-am terminat intr-o nota sumbra, cu o lege aberanta facuta pe genunchi, cu minciuni din partea autoritatilor, cu nenumarate cazuri de cruzime si cu omorarea cainilor din adaposturi. Este trist sa vrei sa faci ceva util in propria tara si sa fii oprit chiar de cei care ar trebui sa te sustina si sa-ti aprecieze eforturile. Este dezarmant cand vezi ca ai parte numai de autoritati incompetente, sa vezi ca iar am ajuns in situatia in care maidanezul, vinovatul fara vina, plateste cu viata pentru incompetenta autoritatilor. Cert este insa ca noi, cei implicati si dornici sa rezolvam problema cainilor fara stapan, cei care nu dorim caini pe strada, nu ne vom opri aici si vom continua sa luptam pe toate caile. Trag un semnal de alarma si reamintesc celor care cred ca omorarea va rezolva problema ca se insala amarnic. Omoram de ani de zile si tot avem caini pe strada. Singura solutie eficienta si umana este sterilizarea in masa, pedepsirea abandonului si incurajarea adoptiilor", a declarat Dr. Vet. Anca Tomescu, coordonator al proiectului Animale fara Stapan, VIER PFOTEN.

Mai multe despre campania "Adopta si Salveaza" gasiti pe site-ul VIER PFOTEN si si pe pagina de Facebook dedicata acestei campanii.