O echipa de tineri arhitecti din Cluj vrea sa schimbe complet conceptul de reabilitare termica a blocurilor. Astfel, acestia propun ca in loc de polistiren, cladirile sa fie termoizolate cu lana de oaie sau canepa, iar pe deasupra, in loc de clasica tencuiala vopsita in culori tipatoare, sa fie pusa verdeata (gradini verticale). De asemenea, pe terasa blocului se vor putea amenaja gradini. Pentru reabilitarea blocului cu acest sistem, cetatenii ar plati circa 250 lei/mp, fata de 60-100 Euro/mp cat se plateste acum pentru "polistirenizare".

Propunere reabilitare verdeFoto: RAUM

Cum se termoizoleaza blocurile cu acest sistem: lana/canepa, compactate si invelite intr-o membrana impermeabila de goretex, se prind pe cladire printr-un sistem special (ca si polistirenul), iar deasupra acestui strat se fixeaza panoul verde (gradina verticala) cu plante agatatoare si/sau perene.

Propunere de reabilitare termica blocuri; Foto: RAUM

documente

Proiect de reabilitare termica blocuri cu lana-canepa

(20 Ian 2014) PDF, 8MB

"Acest sistem a fost prezentat in sedinta de vineri (17.01.2014) a Consiliului Local Cluj-Napoca. Speram ca cei in drept sa inteleaga efectul major al aplicarii acestui sistem care necesita un efort minim in comparatie cu efectul. Calitatea vietii din cartierele de blocuri s-ar schimba fundamental, la fel si perceptia despre sine a locuitorilor acelor cartiere. Clujul are ocazia "sa dea tonul" intr-un demers care se poate generaliza la nivelul intregii tari, poate sa iasa in fata si cu ceva nou si util unei mari parti din cetatenii oraselor.Costul variaza in functie de tipurile de plante, structura suport, furnizorul local de lana procesata, dar un pret mediu ar trebui sa fie undeva in jur de 250 RON/mp, daca se realizeaza o suprafata suficienta de acoperit", au declarat pentru HotNews.ro arhitectii care au realizat acest proiect, Horatiu Racasan si Andrei Koves de la biroul de arhitectura RAUM. Acestia spun ca s-a dovedit ca fatada vegetala este termizolanta si prin adoptarea acestei solutii suprafata de spatiu verde din oras ar creste considerabil.

Propunere de reabilitare termica blocuri; Foto: RAUM

Primarul Clujului, Emil Boc s-a arata deschis fata de aceasta solutie si ca incurajeaza realizarea unui proiect pilot, scrie ziaruldecluj.ro.

Arhitectii spun ca solutia poate fi aplicata la scara mare, la nivel national.

"Aceasta este si tinta noastra: aplicarea acestui sistem impreuna cu cele legate de energia regenerabila la scara mare, asupra tuturor cartierelor de blocuri din orasele Romaniei. Trebuie sa schimbam fundamental in bine calitatea vietii noastre si aceasta o putem face imediat, uitandu-ne in jurul nostru. Astfel vom fi mai sanatosi, mai optimisti si cu bani economisiti in buzunar. O strategie la nivel national de aplicare a acestui sistem ar duce la revitalizarea oieritului si industrializarii lanei (care azi se vinde pe bani buni in Vest - ca termoizolatie ecologica), a cultivarii canepei precum si la alte activitati ce privesc producerea/amplasarea materialelor conexe. Ar duce practic la dezvoltarea sustenabila a unor sectoare nepoluante ce azi trag sa moara (vezi pastoritul)", explica cei doi arhitecti.

Propunere de reabilitare termica blocuri; Foto: RAUM

Acestia spun ca aceasta solutie s-a nascut din dorinta de a trai intr-un oras mai verde si mai frumos. "Suntem arhitecti, locuim in blocurile pe care le stim cu totii si care nu ne plac si nu ne tin cald. De asemenea, in jurul blocurilor e vraiste, nu mai sunt spatii verzi... Era firesc sa venim cu o solutie usor de aplicat, ieftina, folosind resursele locale si care sa aiba efect maxim. Credem ca din readucerea naturii acolo unde aceasta lipseste nu avem decat de castigat", a declarat Horatiu Racasan pentru HotNews.ro. Acestia spun ca atat lana cat si canepa ar putea fi cumparata de la producatorii locali si ar incuraja economia locala.

Horatiu Racasan si Andrei Koves dau garantii ca sistemul lor nu are probleme cu umezeala sau cu insectele, in ciuda temerilor anumitor cetateni.

"Problema cu umezeala nu exista, sistemul termoizolant pe care il propunem noi fiind format din lana/canepa compactata, ambalata in invelis din Goretex - ambele fiind materiale respirante. Toata lumea are un pulover de lana sau o geaca/incaltaminte din Goretex si stie foarte bine despre ce este vorba. Acest sistem nu are cum intretine umezeala. Partea vegetala a sistemului nostru nefiind in apropierea peretelui propriu-zis nu are posibilitatea de a intretine umezeala finisajului exterior. Lana, odata tunsa de pe oaie, se spala si se impregneaza cu solutii specifice impotriva moliilor (insectelor), puricilor, paduchilor si acarienilor. Dupa aceea se compacteaza si se imbraca intr-o husa din Goretex - astfel e protejata impotriva intemperiilor si degradarii mecanice, fara a-si pierde capacitatea de "a respira". La fel si in cazul canepei", explica Horatiu Racasan.

Propunere de reabilitare termica blocuri; Foto: RAUM

Cei care vor adopta acest sistem ar putea fi deranjati doar de vrabiile care isi vor face cuib in gradina verticala. "Cu privire la insectele care se vor aseza din cand in cand pe plante, de exemplu in cazul polenizarii florilor de catre albine sau altele, autoprotejarea insectelor fata de ploaie/intemperii, etc. - da, exista posibilitatea ca florile plantelor sa atraga insecte in sezonul respectiv. Asa cum exista posibilitatea si ca vrabiile sa-si faca cuib. Aceste fapte se numesc viata. Nu suntem obligati sa o sustinem, daca nu credem ca avem nevoie de ea", spune arhitectul.

Propunere de reabilitare termica blocuri; Foto: RAUM

Potrivit arhitectilor de la biroul de arhitectura RAUM, comparativ cu polistirenul, acest sistem are avantajele:

- este mai eficient termic, iar efectul estetic este incomparabil;

- este un sistem pe baza de produse naturale, autohtone, sustenabile;

- nu e chimic, nu se importa, procesul de productie nu presupune poluare si materii prime pe baza de hidrocarburi - deci nesustenabil, ca in cazul polistirenului;

- are efect atat in conservarea energiei cat si in curatarea aerului de noxe. Fixeaza CO2 si elibereaza O2;

- permite demontarea sistemului fara a "jupui" fatadele cladirilor, cum e cazul polistirenului;

- si cel mai important, nu produce condens.

Arhitectii care propun acest sistem spun ca el se foloseste in principal la cladirile noi, "verzi". "Bineinteles - fatadele vegetate sau gradinile verticale sunt un lucru cunoscut in noile cladiri sustenabile atat in vest (vezi Paris, Zurich, Barcelona, etc.) cat si in est (Baku, Singapore, Hong Kong, Seoul, etc.). Aportul echipei RAUM consta in a dubla beneficiile fatadizarilor vegetate cu substratul termoizolant (din lana sau canepa compactata) ce asigura un plus de confort la interior fara efecte secundare regretabile (de exemplu condens - in cazul polistirenului, etc.)", explica arhitectii.

Initiativa celor doi arhitecti a fost nominalizata in cadrul Bienalei de Arhitectura Transilvania.

Citeste si: