Primaria Capitalei va deschide circulatiei bulevardul Buzesti-Berzei-Uranus cu autorizatie de functionare temporara, a declarat arhitectul sef al Capitalei Gheorghe Patrascu. Asta deoarece, Asociatia Salvati Bucurestiul a obtinut la Tribunalul Bucuresti suspendarea planurilor urbanistice zonale care stabilesc traseul drumului si a autorizatiilor de construire, iar municipalitatea nu poate face receptia lucrarii.

Buzesti-Berzei-Uranus 4Foto: Hotnews

UPDATE Primarul general Sorin Oprescu a participat vineri la probele de circulatie pentru tramvaiele de pe Bd. Buzesti-Berzei-Uranus. Pista pentru biciclete de pe noul bulevard, trasata pe carasabil, a fost delimitata cu stalpisori.

UPADATE 1 Intr-un raspuns oficial trimis la solicitarea HotNews.ro, reprezentantii Primariei Capitalei sustin ca se poate face receptia lucrarii, pe dos fata de ce a declarat Arhitectul sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu.

"In conformitate cu art 37 alin 2 din legea 50/1991 privind regimul de autorizare a lucrarilor, receptia se face la terminarea lucrarilor. Receptia este o operatiune care nu este cuprinsa in autorizatia de construire, ci constata daca s-au efectuat toate oepratiunile prevazute in autorizatie. Avand in vedere faptul ca lucrarile prevazute in cele 2 autorizatii suspendate au fost efectuate in totalitate, sentinta privind suspendarea celor doua autorizatii nu impiedica realizarea receptiei lucrarilor, acesta fiind o operatiune distincta fata de cuprinsul si continutul autorizatiei. Chiar si in aceasta situatie, Municipalitatea va exercita caile de atac prevazute de lege. Astfel, Hotărârea instantei va fi atacată cu recurs, in conditiile dispozitiilor art.14, alin.4 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004", se arata in raspunsul Primariei Capitalei.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Reamintim ca Primaria Capitalei a finalizat lucrarile la bulevardul Buzesti - Berzei -Uranus in urma cu cateva saptamani, iar artera nu a fost deschisa nici pana in prezent circulatiei.

Diametrala Buzesti-Berzei-Uranus este unul dintre cele mai importante proiecte derulate de Primaria Capitalei. Drumul va face legatura intre Piata Victoriei si Gara Progresul, reprezentand o alternativa la Calea Victoriei si bd. Magheru pentru persoanele care doresc sa ajunga din Nordul Capitalei la iesirea din Bucuresti spre Giurgiu. Municipalitatea a impartit proiectul in trei etape:

- Piata Victoriei - Vasile Parvan;

- Vasile Parvan - Piata George Cosbuc;

- Piata George Cosbuc- Gara Progresul;

In prezent, au fost finalizate lucrarile la prima etapa a proiectului. Lucrarile la a doua etapa, intre Vasile Parvan si Piata Cosbuc, care prevad si un pasaj pe sub Palatul Parlamentului, ar urma sa inceapa cand vor exista bani la bugetul local. In acest moment, planul urbanistic care bate in cuie traseul drumului se afla in dezbatere publica.

Procesul pentru suspendarea actelor a fost intentat de Asociatia Salvati Bucurestiul, iar ONG-ul va cere si anularea documentatiilor de urbanism si autorizatiilor.

Desi Primaria a finalizat lucrarea, reprezentantii Asociatiei Bucurestiul spun ca decizia instantei ar putea duce la reconstruirea monumentelor demolate pentru construirea arterei pe amplasamentul unde au fost, nu in alta parte.

"Prin sentinta pronuntata pe 7 ianuarie 2014 in dosarul 27747/3/2013, Tribunalul Bucuresti a suspendat Hotararile Consiliului General a Municipiului Bucuresti nr. 132/2013, 133/2013 si 134/2013 si autorizatiile de construire 282/2011 si 274/2012 emise de Primarul General. Hotararile 132/2013, 133/2013 si 134/2013 constituie Planuri Urbanistice Zonale care permiteau reamplasarea monumentelor istorice deja demolate Hala Matache, casa din Berzei 81 si casa din Berzei 89 pe alte amplasamente. Pe rolul Tribunalului Bucuresti va fi depus un dosar care va avea ca obiect anularea Hotararilor 132/2013, 133/2013 si 134/2013. Conform sentintei Tribunalului din 7 ianuarie, Primaria nu poate reconstrui monumentele pe noile locatii pana la solutionarea noului dosar. In situatia in care Primaria va pierde si in noul dosar, va fi nevoita sa reconstruiasca monumentele pe locatia lor originala", spun reprezentantii Asociatiei Salvati Bucurestiul.

"Autorizatiile de construire 282/2011 si 274/2012, suspendate si ele de Tribunalul Bucuresti prin sentinta din 7 ianuarie 2014, reprezinta autorizatiile in baza carora a fost construita soseaua Buzesti Berzei, tronsonul intre Dinicu Golescu si Grivitei. In 2011, Tribunalul Bucuresti a suspendat autorizatia de construire nr. 633/2010 pentru soseaua Buzesti Berzei, tronsonul intre Dinicu Golescu si Grivitei. Printr-o intelegere cu ONG-urile si Ministerul Dezvoltarii, Primaria s-a angajat sa modifice autorizatia astfel incat soseaua sa ocoleasca Hala Matache. Primaria a incalcat si intelegerea si legea si a emis autorizatiile 282/2011 si 274/2012 cu acelasi continut cu autorizatia pe care instanta o suspendase. Sentinta din 7 ianuarie 2014 confirma din nou ca intreaga lucrare a diametralei Buzesti Berzei este ilegala.", se mai arata in comunicatul trimis de Asociatie.

Controverse si ilegalitati

Diametrala Buzesti Berzei Uranus este unul dintre cele mai controversate proiecte realizate de Primaria Capitalei. Societatea Civila a acuzat municipalitatea ca a demolat mai multe cladiri monument istoric ilegal, noaptea sau in weekend, la fel ca rechinii imobiliari, iar Oprescu a fost comparat cu Ceusescu cand a demolat cartierul Uranus. In plus, luna trecuta, Planul Urbanistic Zonal in baza caruia s-a construit acest proiect a fost anulat de instanta.

Pentru construirea acestui drum au fost demolate 90 de case, printre care si cladiri monument istoric si au fost expropriate circa 1000 de persoane.Cea mai importanta cladire demolata pentru construirea acestui drum a fost Hala Matache. Cladirea a fost demolata in martie 2013, dupa lasarea noptii si pe cod portocaliu de ninsoare. Primarul Oprescu a promis ca o va reconstrui pe alt amplasament. Alte doua cladiri importante puse la pamant au fost Berzei 81 si 89. Si in cazul acestora, edilul a promis ca le va reconstrui insa pana acum acest lucru nu s-a intamplat.