FOTOGALERIE Lupta Bisericii cu enoriasii, episodul 2: Cum au platit 10.000 lei cativa bucuresteni care s-au opus construirii unei biserici in Parcul Emil Garleanu. Reactia BOR - dezinformari

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 9 ianuarie 2014, 18:03 Actualitate | Administratie Locala


FOTOGALERIE Biserica din Parcul Emil Garleanu
Tribunalul Bucuresti a anulat, miercuri, autorizatia de construire emisa de Primaria sectorului 3 pentru ridicarea bisericii din Parcul Emil Garleanu din Capitala si a dispus suspendarea actului administrativ. Procesul a fost intentat de Asociatia de proprietari a unuia dintre blocurile de langa parc si de doua ONG-uri: Salvati Bucurestiul si Ecocivica. O alta asociatie de locatari a pierdut un proces cu biserica si a platit 10.000 de lei. Cetatenii din zona sunt nemultumiti ca Biserica le-a luat o parte din spatiul verde, foarte pretios in zona, si a taiat copacii. In momentul de fata biserica este ridicata si functionala, mai fiind nevoie de lucrari de tencuiala. Deocamdata, instanta a respins cererea de demolare a lacasului de cult. Decizia poate fi atacata cu recurs.


Tribunalul Bucuresti a decis anularea si suspendarea autorizatiei pe 8 ianuarie 2014.

"Instanta dispune anularea autorizatiei de construire nr.812/09.11.2011 emisa de Primarul Sectorului 3 Bucuresti. In baza art.15 din Legea nr.554/2004 dispuse suspendarea autorizatiei indicate anterior pana la solutionarea irevocabila a cauzei. Respinge ca inadmisibila cererea de desfiintare constructie", se arata pe site-ul Tribunalului Bucuresti.

Asociatia de locatari lupta pentru protejarea spatiului verde inca din 2012. "Procesul a inceput pe 8 octombrie 2012 si instanta a decis anularea si suspendarea autorizatiei de construire emisa de Primaria sectorului 3 in 2011. Noi am atacat autorizatia de construire deoarece aceasta era emisa ilegal, se baza pe avizele emise pentru o alta autorizatie data in 2007, dar aceasta autorizatie expirase, la fel si avizele, cand s-a dat noua autorizatie. In plus, terenul pe care s-a construit biserica este parc, iar legea interzice construirea spatiilor verzi", a explicat pentru HotNews.ro, Dan Trifu, vicepresedinte Ecocivica.

Desi le-a dat dreptate, Tribunalul Bucuresti a scos din proces Asociatia de Proprietari, pe motiv ca acestia nu au calitate procesuala.


Cu toate acestea, oamenii sunt fericiti ca au castigat. "Din pacate aceasta decizie a instantei vine dupa ce biserica a fost construita insa ne bucuram foarte tare ca am castigat si am obtinut anularea si suspendarea autorizatiei. Imediat vom lua un certificat de grefa si vom merge la Primaria sectorului 3 ca sa opreasca lucrarile. Am cerut anularea autorizatiei deoarece acest domn (n.r. preotul) a facut lucrarile ilegal, fara actele necesare, a defrisat ilegal. Acum ni s-a facut dreptate. Ne-au furat o bucata din parc. Este strigator la cer din partea bisericii sa faca asa ceva in conditiile in care acesta este singurul parc din zona si este plin de mamici cu copii. Eu nu am nimic impotriva construirii de biserici, dar ne deranjeaza ca ne-au luat o bucata din parc in conditiile in care in zona mai sunt patru biserici. Nu era locul bisericii aici", a declarat Tantica Zinati, presedinta Asociatiei de proprietari care a castigat procesul.

Citeste si:
 • Lupta Bisericii cu enoriasii in Piatra Neamt: locuitorii au fost dati in judecata pentru ca refuza construirea unei biserici pe spatiul verde dintre blocuri

Aceasta spune ca bucuria ca a castigat este cu atat mai mare cu cat Asociatia de proprietari de la un bloc vecin a cerut si ea in instanta suspendarea si anularea autorizatiei, dar fiindca nu au stiut sa se apere, vecinii au pierdut procesul, iar biserica a cerut in instanta cheltuieli de judecata de cateva zeci de milioane si le-a executat contul.

"Procesul s-a terminat acum doi ani, iar anul trecut Patriarhia Foisor ne-a pus poprire pe conturi pentru cheltuieli de judecata. Din conturile asociatiei au luat 7.000 de lei, iar eu am platit alte 3.000 de lei. Ce sa spun daca instanta a decis asta. La recur eu am spus ca sunt prea mari cheltuielile de judecata, ca doar nu este dosarul FNI-ului, al nostru avea cateva pagini, dar daca avocatul preotilor atat a cerut si instanta a decis sa platim, am platit", spune Moise Cristescu, presedintele Asociatiei de Proprietari care a pierdut procesul.

In acest proces a fost parte si fundatia Ecocivica, care si ea a fost executata. "Acest poces nu s-a judecat deoarece nu i s-a recunoscut calitatea procesuala Asociatiei de Proprietari si nici noua, fiindca la vremea respectiva nu aveam trecut in statut ca putem sa ne judecam pentru spatiile verzi. Ne-au cerut cheltuieli de judecata 7.000 de lei. Fiindca noi nu avem atatia bani in cont, ne-au blocat contul si cum intra bani acolo ne iau. In cativa ani cred ca ne-au luat vreo mie de lei. Fiindca nu am avut bani in cont s-au indreptat si impotriva Asociatiei de proprietari si le-au executat si lor contul", spune Dan Trifu, vicepresedinte Ecocivica.

HotNews.ro a incercat sa contacteze telefonic Arhiepiscopia Bucurestiului, fara rezultat. Imediat ce vom avea o pozitie a Arhiepiscopiei, o vom face publica.

Tot parcul Emil Garleanu in pericol
Parcul Emil Garleanu, singura oaza de verdeata a bucurestenilor care locuiesc in blocurile din spatele Bulevardului Unirii, din sectorul 3, a fost retrocedat in 2009 de Primaria Capitalei unui cetatean roman cu domiciliul in SUA, Patac Radu Constantin, dispozitia de retrocedare fiind semnata de primarul general Sorin Oprescu, in urma unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, pronuntata de Tribunalul Bucuresti. Parcul, cu tot cu spatiul pe care s-a construit biserica, are circa 3000 mp.

Primaria sectorului 3 a pus la marginea parcului o pancarta pe care scrie: "Stimati cetateni, prin prezenta va facem cunoscut faptul ca terenul parcului "Emil Garleanu" (S= 2915 mp) a fost retrocedat catre fostul proprietar cf. Dispozitiei Primarului General Sorin Oprescu nr. 11710/ 09.06.2009. Proprietarul a somat Primaria sectorului 3 sa ridice de pe teren locurile de joaca, amenajarile si plantatiile existente, actionand in acest sens in instanta".

Locatarii din zona au protestat in nenumarate randuri impotriva betonarii parcului.
In 2010, primarul Sorin Oprescu a promis ca va expropria terenul ca acesta sa ramana parc, insa pana acum nu s-a intamplat nimic. Contactati de HotNews.ro, reprezentantii municipalitatii au declarat ca acum discuta cu proprietarii despre sumele necesare exproprierii si va inainta Consiliului General un proiect privind exproprierea terenului.￯

UPDATE Arhiepiscopia Bucurestilor sustine intr-un comunicat remis HotNews.ro ca biserica din Str. Emil Garleanu se construieste legal la solicitarea comunitatii de credinciosi, avand in vedere numarul mic de locasuri de cult din zona raportat la numarul mare al credinciosilor ortodocsi.

"In legatura cu dezinformarile cuprinse in articolul intitulat "Lupta Bisericii cu enoriasii - Cum au platit 10.000 lei cativa bucuresteni care s-au opus construirii unei biserici in Parcul Emil Garleanu" aparut in publicatia electronica HOT NEWS, pentru informarea corecta a opiniei publice, Arhiepiscopia Bucurestilor precizeaza:

1.    Terenul pe care se construieste biserica din Str. Emil Garleanu nr. 1-3, Sector 3, Bucuresti, a fost obtinut legal prin HCGMB nr. 196/2005 pentru construirea unei biserici ortodoxe, la solicitarea credinciosilor din zona. Terenul a fost atribuit in folosinta gratuita pentru construirea locasului de cult ortodox, dupa aprobarea documentatiei de urbanism de catre Consiliul Local al Sectorului 3 Bucuresti, prin hotararea nr. 49/2002.
In anul 2007 a fost obtinuta autorizatia de construire nr. 614/2007 emisa de catre Consiliul Local al Sectorului 3, Bucuresti, in urma documentatiei tehnice inaintate si a avizelor de specialitate obtinute din partea institutiilor publice locale abilitate, inclusiv de la Agentia pentru Protectia Mediului Bucuresti. Ca atare, Parohia Foisor II a inceput lucrarile de construire a locasului de cult dupa obtinerea tuturor aprobarilor si avizelor necesare, conform legislatiei de specialitate in vigoare. Asadar, biserica se construieste legal, iar nu ilegal, asa cum se mentioneaza in textul articolului.

2.    Doamna Tatinca Zinati, presedintele Asociatiei de proprietari care a intentat procesul de anulare a autorizatiei, dezinformeaza atunci cand afirma ca locasul de cult s-a construit prin "furtul unei bucati din parc". Potrivit adresei nr. 3703/2013 a Primariei Sectorului 3, prin avizul de urbanism  nr. 625/2007 in Str. Emil Garleanu FN, se amenajeaza doar un loc de joaca, prin amplasarea de obiecte de joaca specifice. Respectivul aviz NU reprezinta o aprobare pentru amenajarea intregului teren viran.
In acest sens, Agentia pentru Protectia Mediului Bucuresti, prin adresa nr. 577/2012, precizeaza ca biserica poate fi construita pe terenul viran  cu protejarea suprafetei spatiilor verzi de 245, 58 m.p., conditie respectata de parohie in constructia locasului de cult.

3.    Referitor la cheltuielile de judecata care ar fi fost cerute de Biserica urmare pierderii unor procese pe aceeasi tema, intentate parohiei de o alta Asociatie de proprietari, precizam ca acestea au fost dispuse a fi platite catre intimatul Sandu Constantin de Curtea de Apel Bucuresti prin Decizia civila, irevocabila, nr. 1747/2010. Instanta a considerat ca acesta ca persoana fizica nu avea calitate procesuala pentru a fi chemat in instanta, iar cheltuielile au fost incuviintate pentru onorariul avocatului.

Conform legislatiei in vigoare, orice persoana care este chemata in judecata are dreptul sa fie reprezentata legal de catre un avocat sau aparator ales.

In concluzie, biserica din Str. Emil Garleanu nr. 1-3, Sector 3, Bucuresti, se construieste legal la solicitarea comunitatii de credinciosi, avand in vedere numarul mic de locasuri de cult din zona raportat la numarul mare al credinciosilor ortodocsi, asa cum se intampla in multe dintre cartierele bucurestene.
Dorinta credinciosilor din zona de a avea propriul locas de cult este demonstrata incontestabil de participarea acestora in numar foarte mare la slujbele oficiate cu ocazia sarbatorilor Nasterii si Botezului Domnului.
Fata de sentinta civila nr.58/2014, pronuntata de Tribunalul Bucuresti, Sectia a IX-a contencios administrative si fiscal, prin care a fost anulata autorizatia de construire nr. 812/2011, Arhiepiscopia Bucurestilor va formula recurs, in termen legal dupa motivarea instantei, pentru apararea dreptului la libertate religioasa a comunitatii de credinciosi din cartierul Emil Garleanu, conform Constitutiei Romaniei si Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Comentarii alese de moderator

 • Soluţia e simplă... (Joi, 15 mai 2014, 19:32)
  VW_Bora [utilizator]

  ...dacă se vrea! Dar pentru că nu se face, e clar că nu se vrea...
  De ce să nu intre şi BOR în legalitate, ca orice instituţie care se respectă? Să plătească impozit pe venituri (donaţii), pe terenuri şi pe clădiri şi atunci veţi vedea cum nu vor mai sta cu mâna întinsă. Mai mult, îşi vor demola de bună-voie o bună parte din ororile arhitecturale împinse abuziv până în cel mai discret colţişor de spaţiu verde şi vor retroceda terenurile aferente, că nu vor avea cum să le întreţină.
  Nici nu ştiu de ce am zis "instituţie care se respectă". BOR nu numai că nu se respectă, dar pune preţ doar pe voinţa popilor. Povestea cu "se construieste legal la solicitarea comunitatii de credinciosi" este, de multe ori, o minciună perfidă. Cred că au şi trecut la predică cu o nouă edi]ie a Bibliei, din care lipsesc poruncile "Să nu minţi!... Să nu furi!"

21100 vizualizari

 • +45 (51 voturi)    
  Boicotati popii (Joi, 9 ianuarie 2014, 18:16)

  rov [utilizator]

  Credinta nu are legatura cu biserica....
  • +4 (6 voturi)    
   Ba are... (Vineri, 10 ianuarie 2014, 10:24)

   IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui rov

   Este vorba de credinta in ochiul dracului. ;-)
  • -7 (7 voturi)    
   Vad ca nimeni nu critica RETROCEDAREA PARCULUI?? (Vineri, 10 ianuarie 2014, 11:12)

   soldepace [utilizator] i-a raspuns lui rov

   foarte curios....oare cei ce comenteaza mai jos au vreun interes?????????????
  • +2 (4 voturi)    
   Dracii in sutane de preoti . (Vineri, 10 ianuarie 2014, 14:53)

   Victor Victor1320685401732 [anonim] i-a raspuns lui rov

   o:)
   credinta nu are legatura cu biserica .credinta ,nu are legatura decat cu stiinta ,sau scoala , restul este excrocherie ieftina din feudalismul timpuriu pana astazi in 2014 ! din aceasta ordinarie au trait bine mersi mii si mii de puturosi din biserici si manastiri care au prostit sute de ani femeile si copii pentru bani ! 3:)
  • +3 (5 voturi)    
   Este BOR mai presus de lege? (Vineri, 10 ianuarie 2014, 15:37)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui rov

   Si daca da, cum ramane cu "dati Cezarului ce este al Cezarului", adica supunere la legi?
   Sau BOR poate, prin mandatul ei, sa interpreteze Biblia cum pofteste, pentru ca noi suntem necredinciosi si nu putem pricepe Cuvantul Domnului?
 • +60 (68 voturi)    
  Sfinte Sisoie! (Joi, 9 ianuarie 2014, 18:21)

  un dac [utilizator]

  Pe cine mai reprezinta BOR-ul? O biserica nu este construita pentru cei din proximitate? Daca ei nu vor, de ce trebuie construita cu forta? Oare nu mai exista absolut nicio farama de bun-simt in Romania?
  • +24 (30 voturi)    
   . (Joi, 9 ianuarie 2014, 18:56)

   Raid [utilizator] i-a raspuns lui un dac

   exact asta vroiam sa spun si eu
  • +37 (45 voturi)    
   cea mai practica solutie.. (Joi, 9 ianuarie 2014, 19:08)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui un dac

   cu parere de rau, daca justitia nu are timp si chef sa rezolve o problema elementara de libertate, constructiile astea de lemn pot fi facute scrum rapid.. oricum popii de la BOR sunt ca buticarii din anii '90.. se pun la orice colt de strada daca ii lasi. e o afacere infloritoare - prostimea sta cu gura cascata si popa cu buzunarul larg deschis.. statul nu-i impoziteaza, ba chiar le mai da si niste bani din impozitele platite de fraieri.
   • +12 (18 voturi)    
    corect.... (Vineri, 10 ianuarie 2014, 2:42)

    MensSana [anonim] i-a raspuns lui pehash

    corect....nu va mai irositi timpul, nervii si banii
   • +4 (8 voturi)    
    sau ii comparam cu maidanezii (Vineri, 10 ianuarie 2014, 10:26)

    IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    care urineaza la orice colt de strada, sa-si marcheze teritoriul...
  • +15 (23 voturi)    
   Unde s-a mai pomenit (Joi, 9 ianuarie 2014, 20:01)

   Ciribanstula [utilizator] i-a raspuns lui un dac

   BUN simt la popi

   "Biserica trebuie construita pentru ca asa vrea BOR si mai ales POPA" dupa parerea unora!

   Auzi
   Am si yo o intrebare de fraier asa
   O petitie de genul NOI NU vrem biserica xulescu CU FORTA nu se poate face?
   Si o trimiteti la cel ma Pop(a) dintre toti adicatelea la Vatican sa vedeti care e parerea lu nea "Pope"
   Ca poate asa are spor poporu si nu mai apar biserici ca ciupercile dupa ploaie!

   Eu unul NU am nimic cu biserica in sine!
   Dar dupa parerea mea ala care se duce la biserica e mai credincios decit ala care nu se duce e comentabila rau de tot!
   Si de aici la hai sa facem biserici cu nemiluita e si mai rau!

   Sanatate
   Astept comentarii!
   Acuma sincer eu nu stiu cam ce numar de popi ies pe an din facultatea aia de teologie si cam cum e tinut numarul sub control si care e legatura intre citi termina facultatea TREBUIE sa aiba biserica!
   Sa imi spuna mie cineva ca in 1946 de exemplu poprul era mai putin credincios decat acuma pentru ca erau mai putine biserici ca eu ma duc personal la aia la guiness book si il bag acolo cu certificat pe cel care ma convinge ca e asa!
  • -11 (19 voturi)    
   ai tupeu (Vineri, 10 ianuarie 2014, 0:04)

   Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui un dac

   dar ia spune esti ortodox?
   <ironie>
   • +9 (15 voturi)    
    Tupeu sau nu (Vineri, 10 ianuarie 2014, 0:58)

    Ciribanstula [utilizator] i-a raspuns lui Snitzelvienez

    Asta e!
    Esti convins ca nu sint ortodox?
    La ce ti-ar servi sa stii atat de bine?
    Si cum ai vrea sa iti probez cu vreun citat dn Biblie?
    Sa inteleg ca ai tu un tipar bine pus la punct sau pur si simplu tu esti chiar POPA?
   • +7 (9 voturi)    
    raspuns Snitzelvienez (Vineri, 10 ianuarie 2014, 7:43)

    LiviuDrula [anonim] i-a raspuns lui Snitzelvienez

    Poti sa fi ortodox, sa crezi si sa te rogi lui Dumnezeu dar nu pot crede in preoti care au devenit niste hoti-nu te boteaza,inmormanteaza etc. fara un tarif ridfica ( bineinteles neimpozabil) daca nu ai sa platesti ce faci ? Nu mai vorbim ca de sarbatori in bate la use ca sa sfiinteasca casa ( spun ei) dar nu degeaba-trebuie sa platesti bani care le intra in buzunare,-deci acestia nu pot fi considerati popi ci jegmanitori.
   • 0 (2 voturi)    
    Tupeu? (Vineri, 10 ianuarie 2014, 17:48)

    un dac [utilizator] i-a raspuns lui Snitzelvienez

    Nu prietene, sunt doar socat de ce reprezinta astazi BOR-ul. Este cel mai mare detinator de terenuri din Romania, dar ia terenuri gratis cu nemiluita de la stat. De unde ia si o tona de bani. Iar la sate, unde ar trebui sa renoveze scoli, sa ajute oameni etc, mai face si campanie electorala in biserica.
    Chitanta pentru ei este "ochiul dracului" atunci cand ai nevoie de ei.

    PS: desi nu este treaba ta, nu m-ai nimerit. Sunt ortodox. Dar nu sunt prost.
 • +20 (32 voturi)    
  vb serios? (Joi, 9 ianuarie 2014, 18:24)

  EMC2*2/2#@4 [utilizator]

  Cocioaba aia e biserica noua constuita in parc?

  Asta nu arata decat disperarea/lacomia BOR-ului pentru colectarea de bani...
 • +2 (20 voturi)    
  Biserica (Joi, 9 ianuarie 2014, 18:35)

  Spartacucus [utilizator]

  Din pacate cancerul coruptiei, prostiei si nesimtirii a inceput sa muste si din Sfinta Biserica, mai precis din cei ce o slujesc. Iata, RMGC-ul si celelalte companii miniere isi bat joc de oameni, ii dau afara din case si muta muntii din loc, Chevron in Moldova asijderea, bate taranii la propriu si-i urca-n duba.
  Dar cind si Biserica isi bate joc de enoriasi la propriu, oare n-ar fi cazul sa ne sesizam si sa iesim in strada? Cit sa mai asteptam? Pina ne dau in cap?

  Mamaliga romaneasca, ce mai... Sa fi fost chestiile astea la sirbi sau la unguri.. mama, mamaa!!..

  PS: sint crestin si merg la biserica, nu fac reclama ateilor sau altor libertarieni care folosesc astfel de prilejuri pentru a ponegri credinta crestina.
  • +15 (21 voturi)    
   A înghiţit-o toată (Joi, 9 ianuarie 2014, 18:48)

   Sakura [utilizator] i-a raspuns lui Spartacucus

   A început să muşte? Pe naiba, a înghiţit-o demult pe toată. De abia mai sunt câţiva preoţi cu har adevărat, dar acestia sunt hăituiţi chiar de biserică şi de colegii lor.
  • +4 (16 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 9 ianuarie 2014, 19:49)

   [anonim] i-a raspuns lui Spartacucus

  • +12 (16 voturi)    
   Trebuie sa intelegi un lucru despre atei (Joi, 9 ianuarie 2014, 19:51)

   ccentral [utilizator] i-a raspuns lui Spartacucus

   Desi ne impotrivim religiei si credintei in entitati supranaturale (Dumnezeu, Buddha, Odin) respectam dreptul celorlalti de a crede in ce vor ei.

   In cazuri precum cel prezentat in articol, problema noastra e cu BOR si cred ca toti crestinii ortodocsi din Romania ar trebui sa se trezeasca la realitate si sa vada ca aceasta institutie este corupta si nu-i mai reprezinta de cateva decenii bune.
 • +14 (22 voturi)    
  Arhisuficient (Joi, 9 ianuarie 2014, 20:33)

  Clop [utilizator]

  Ar trebui interzisa prin lege sau OG - pentru vreo 50 de ani macar - construirea de alte noi biserici (sau cotete de parc) in Romania.

  După 1989 şi până în prezent, bisericile ortodoxe s-au înmulţit cu aproximativ 2.000 de lăcaşe de cult în toată ţara. În ce priveşte şcolile, media anuală este de doar 17 unităţi noi, dacă ţinem cont că, după 1989, s-au construit în România doar aproximativ 385 de şcoli noi. Astfel, raportul dintre biserici noi şi şcoli nou apărute după 1989 este de 5 la 1.

  sursa http://www.gandul.info/stiri/dupa-revolutie-s-au-construit-cinci-biserici-pentru-fiecare-scoala-noua-de-ce-romanii-doneaza-pentru-lacase-de-cult-si-n-o-fac-pentru-scoli-exclusiv-10754452
  • +17 (21 voturi)    
   Nu poti interzice prin lege (Joi, 9 ianuarie 2014, 21:06)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Clop

   Dar poti trata BOR ca pe orice societate comerciala, ca doar asta si este de fapt, si stopa daniile de la buget. N-au decat sa prospere din donatii particulare (deci NU DE LA STAT!!) si din ceea ce produc, dupa ce-si vor plati si impozitele.
   • +12 (18 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 10 ianuarie 2014, 0:04)

    [anonim] i-a raspuns lui LiviuX

 • -2 (16 voturi)    
  intrebare (Joi, 9 ianuarie 2014, 21:47)

  giulio179 [utilizator]

  Daca e sa compar biserica ortodoxa din Cipru cu cea din Romania sunt mici diferente, la ciprioti biserica detine o banca, ceva lant hotelier, are cateva biserici prin localitati .. nu chiar multe as zice dar are in grija o multime de oameni. Oricand in tara a fost un incident biserica a fost prima care a reactionat si a sarit in ajutor cu haine, bani, mancare etc.

  Orice orfelinat sau clinica pentru persoane ce necesita atentie speciala gasesc in biserica un sprijin.

  La noi de ce ***** ******* BOR sta mereu cu mana intinsa si nu face ABSOLUT nimic ? Am vazut niste centre pentru cupii ridicate de manastiri dar si alea sunt semi goale dar luxoase, chiar nu sunt oameni in Romania la capatul puterilor ?
  • -2 (8 voturi)    
   Ignorantule! (Vineri, 10 ianuarie 2014, 1:02)

   El_fu [utilizator] i-a raspuns lui giulio179

   Ma rezum doar la un link, dar nu ma astept la nimic din partea unor ignoranti ca tine:

   http://www.patriarhia.ro/ro/opera_social_filantropica/

   Si un alt link, luat la intamplare: http://ro.wikipedia.org/wiki/Petru_Vod%C4%83,_Neam%C8%9B#Valen.C8.9Be_sociale.2C_culturale_.C8.99i_politice

   Desigur ca faptele descrise mai sus sunt socante. Dar a generaliza in halu' ala ar trebui sa fie nedemn pentru orice om decent, nu neaparat ateu/crestin/budist/mahomedan.
 • +15 (23 voturi)    
  Biserici (Joi, 9 ianuarie 2014, 22:46)

  emil bobu [utilizator]

  Nu ne trebuie biserici, ne trebuie scoli si spitale, problema pentru politrucii care iau deciziile este ca o biserica face mai multi bani.
 • +7 (15 voturi)    
  locuri de munca pentru protii securisti (Vineri, 10 ianuarie 2014, 5:33)

  mucenic [utilizator]

  explozia de biserici construite in ultimii 23 de ani e foarte suspecta. Securistii trebuie sa-s gaseasca un loc de munca cat mai aproape de popor si a fie sustinuti de el.
 • +3 (7 voturi)    
  comentariu biserica (Vineri, 10 ianuarie 2014, 7:33)

  LiviuDrula [anonim]

  M-am decis sa nu mai intru in n ici o biserica ortodoxa deoarece m-am convins ca majoroitatea preotimii si-a pierdut rolul si a devenit hrpareata pusa pe hotii . Cred in Dumnezeu, ma rog acasa pt. sanatate dar nu vreau sa mai vad preotii pusi pe jeaf - oare cine ii poate opri?
 • +6 (10 voturi)    
  constructii (Vineri, 10 ianuarie 2014, 8:34)

  mexic [utilizator]

  s-au construit deja prea multe , cladiri pentru biserica . Din punct de vedere economic este o afcere monstruoasa in care cei care au har sunt pusi la colt si trebuie sa taca altfel au necazuri foarte mari. Dumnezeu nu iubeste AROGANTA ,dar biserica s-a umplut de AROGANTA , Biserica trateaza poporul de sus si ne face prosti si gunoaie , sper sa explodeze odat si aici lucrurile si sa fie curatata biserica de gunoi . Nu avem nevoie de cladiri , avem nevoie de intarire spiritului. acum biserica inseamna 99% BANII . AJUTA-NE DOAMNE
 • +7 (9 voturi)    
  skaraoski (Vineri, 10 ianuarie 2014, 8:48)

  mexic [utilizator]

  deci securisti din biserica dau asociatia in judecata , securisti din justitie dau dreptate bisericii si le iau bani din conturi dl. astia sunt cu biserica lui scaraoski .
 • +2 (4 voturi)    
  Biserica devine tot mai obraznică (Vineri, 10 ianuarie 2014, 11:37)

  Alistar44 [utilizator]

  .....cu toate că nu produce nimic, doar ia. Ceeace e rău este nu numi că fură şi beneficiază de bani mulţi de la buget, - ar mai şi strică.
 • -1 (5 voturi)    
  ce sa mai zic... (Vineri, 10 ianuarie 2014, 12:25)

  liviu_ [utilizator]

  de cand cu noul CEO daniel (cu d mic) biserica s-a dus de tot naiba...
  barca inainte mai avea macar o urma de bun simt...
  dar acum nimic...
  cere pomana la toata lumea (probabil "da" voturi in schimb) cere sa i se retrocedeze lucruri de acu 100 de ani... se lupta in justitie pentru a construi biserici si in apartamentele oamenilor...
  vor religia scrisa in constitutie (ceea ce ma duce cu gandul la faptul ca nu prea vom mai fi stat laic)
  mai lipseste sa ceara legalizarea pedofiliei si homosexualitatii la popi (si a poligamiei si violului ca tot s-au facut cu acordul domnului) si am rezolvat problema ... scuze mai era interzicerea altor religii si arderea ateilor pe rug
 • -3 (7 voturi)    
  De ce nu va documentati? (Vineri, 10 ianuarie 2014, 12:45)

  beee [utilizator]

  In sectorul 3 traiesc aproximativ 400.000 de oameni. Statistic vorbind 48% dintre romani merg cel putin o data pe luna la biserica. O biserica medie are capacitatea de 300 de persoane. Dupa calculele mele avem nevoie de 600 de biserici doar in sectorul 3. In tot Bucurestiul nu sunt 300.

  Se tot vorbeste despre banii bisericii ortodoxe. Uitati unde sunt banii crestin ortodocsilor...

  La sfârșitul anului 2012, suma totală cheltuită de Biserica Ortodoxă din România a fost de 16 milioane de euro. Această activitate filantropică a fost desfăşurată prin intermediul a 679 de instituţii sociale, în 767 de programe, cu 211.495 de beneficiari unici:
  - 154 cantine sociale şi brutării cu 16.139 beneficiari,
  - 44 instituţii medicale şi farmacii cu 16.735 beneficiari,
  - 61 centre de zi pentru copii cu 2.715 beneficiari,
  - 34 centre educaţionale cu 1.199 beneficiari,
  - 22 centre de zi pentru vârstnici cu 1.089 beneficiari,
  - 34 centre rezidenţiale pentru vârstnici cu 786 beneficiari,
  - 20 centre comunitare cu 1.989 beneficiari,
  - 37 centre de tip familial cu 528 beneficiari,
  - 34 grădiniţe sociale şi tip afterschool cu 965 beneficiari,
  - 14 locuinţe protejate cu 126 beneficiari,
  - 105 centre de informare, consiliere şi resurse cu 35.563 beneficiari,
  - 4 instituţii de învăţământ pentru adulţi cu 580 beneficiari,
  - 18 centre de urgenţă (pentru persoane fără adăpost, victime ale violenţei domestice şi ale traficului de persoane) cu 910 beneficiari,
  - 12 campusuri de tabără cu 3.489 beneficiari
  - alte 86 instituţii sociale cu 6.743 beneficiari.

  Prin activitatea socială a bisericii au fost acordate 895. 350 de servicii sociale unui număr de 211.495 de beneficiari unici.

  Pe categorii, au fost oferite 166.397 de servicii sociale pentru 105.717 copii din aşezămintele sociale ale Bisericii şi Statului, cu precădere din familii sărace şi fără posibilităţi de întreţinere.
 • -3 (7 voturi)    
  (continuare) (Vineri, 10 ianuarie 2014, 12:46)

  beee [utilizator]

  Pe categorii, au fost oferite 166.397 de servicii sociale pentru 105.717 copii din aşezămintele sociale ale Bisericii şi Statului, cu precădere din familii sărace şi fără posibilităţi de întreţinere.

  Un număr de 19.143 persoane cu dizabilităţi (deficienţe de vorbire, vedere şi auz, consumatori de droguri sau alte tipuri de dependenţe, persoane infectate cu HIV/SIDA) au beneficiat de 40.987 de servicii sociale specifice.

  Au fost oferite 640.694 de servicii sociale unui număr de 74.752 persoane vârstnice din aşezămintele de protecţie socială bisericeşti, din centrele sociale de tranzit şi adăposturi de noapte, bătrâni singuri, nedeplasabili, abandonaţi de familie şi cu grave probleme de sănătate iar 11.883 victime ale traficului de persoane, victime ale violenţei familiale, deţinuţi eliberaţi, victime ale calamităţilor naturale și şomeri au beneficiat de 47.272 de servicii sociale.

  Menționez că aceste statistici surprind doar ceea ce s-a putut centraliza la nivel de eparhii, existând de exemplu multe asociații creștin ortodoxe care funcționează cu binecuvântarea Bisericii Ortodoxe și care susțin programe sociale independente.

  Ce se află în spatele bisericilor albe, cu cruci mari, din intersecții? Este foarte posibil să descoperim o comunitate implicată în aceste fapte enumerate mai sus. Să avem grijă ca, din cauza vreascurilor, să nu ajungem să ratăm pădurea.

  Sursa : http://avereabisericii.ro/blog/
  • 0 (4 voturi)    
   deci... (Vineri, 10 ianuarie 2014, 13:09)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui beee

   te rog frumos sa-mi permiti sa ma indoiesc de veridicitatea datelor.
   pe langa asta o dam in sindrmou becali... daca furi 10 mil si dai inapoi 1 mil asta nu te face nici macar mai putin hot, d-apoi un om bun!
   biserica e scutita de impozit, primeste bani moca de la stat ... cere inapoi juma din romania... in timp ce oamenii mor prin spitale! eu asta vad nu ce ar fi ajutat biserica ... daca biserica a ajutat inttr-adevar oricum probabil au facut-o niste preoti nu BOR si pe langa asta au facut-o cu banii nostrii sau cu banii statului (adica tot ai nostrii) si nu cu banii castigati de ei!

   PS: ca sa ai o expunere corect (cum vrei tu sa ai) trebuie sa ai minim 3 surse :P
  • 0 (2 voturi)    
   Serios? (Vineri, 10 ianuarie 2014, 16:18)

   LaureluSoarecu [anonim] i-a raspuns lui beee

   Ok bun, sectorul 3 ca sectorul 3, dar de ce sa existe atatea biserici in zona aia? Sunt pe putin 3 la distanta de mers pe jos.. si de ce in parculetul ala?

   Poate sa se scuze Bor-ul cat o vrea cu 200 de autorizatii, adevarul ramane ca pur si simplu si-au luat o bucata din parculetul ala..ce treaba are biserica in parc, in orice zona verde amenajata??

   Asa au facut si in zona Pajura unde dintr-un parculet superb nu a mai ramas nimic, pentru ca intai au venit cu bisericuta de lemn, dupa au imprejmuit si dupa au construit ditai monstuozitatea de caramida, si copiii nu au mai avut unde sa se joace ani buni de zile.

   Nu zic nu, exista preoti cu inima mare, dar BOR-ul nu are nici un merit acolo. Oricat le-ar permite legea (desi am maaaaari indoieli ca e legal) nu este moral ceea ce incearca/au incercat sa faca

   Ma scuzi, dar ca orice om normal care a trait 25 de ani in Bucuresti, consider ca un spatiu verde, sigur, pentru copii este MULT mai important decat 100 de Biserici.
  • -1 (3 voturi)    
   Felicitari penru aemenea realizare! (Luni, 13 ianuarie 2014, 17:30)

   mucenic [utilizator] i-a raspuns lui beee

   Intrebarea mea este care este ratiunea sa construeti o biserica de cateva milioane de lei ca sa oferi servicii de cateva sute de mii de lei? Nu este mai folositor pe acel loc sa construesti un Centru de Asistenta Sociala, ca o Casa de Cultura, care sa poarte numele unui Sfant, sa fie administrata de biserica si voluntari si sa poarte numele unui sfant? Cum credeti ca este in alte tari?
 • +1 (3 voturi)    
  afcere (Duminică, 12 ianuarie 2014, 15:55)

  dann45 [utilizator]

  BISERICA SI CREDINA,doua lucruri total diferite
  BISERIC=cel mai mare SRL,si cel mai mare evazionist
  CREDINTA este in sufletul ficaruia
  am invatat din viata sa nu am incredere niciodata in BISERICA.
  cel mai trist lucru este ca se desfiinteaza spitale,scoli.......si se construiesc biserici.
  la eforie sud sa desfiintat spitalul de ortopedie iar la eforie nord sa construit o biserica la 300 de metri de cea existenta.se spala bani la nivel mare.pacat,mare pacat.
 • +1 (1 vot)    
  Soluţia e simplă... (Joi, 15 mai 2014, 19:32)

  VW_Bora [utilizator]

  ...dacă se vrea! Dar pentru că nu se face, e clar că nu se vrea...
  De ce să nu intre şi BOR în legalitate, ca orice instituţie care se respectă? Să plătească impozit pe venituri (donaţii), pe terenuri şi pe clădiri şi atunci veţi vedea cum nu vor mai sta cu mâna întinsă. Mai mult, îşi vor demola de bună-voie o bună parte din ororile arhitecturale împinse abuziv până în cel mai discret colţişor de spaţiu verde şi vor retroceda terenurile aferente, că nu vor avea cum să le întreţină.
  Nici nu ştiu de ce am zis "instituţie care se respectă". BOR nu numai că nu se respectă, dar pune preţ doar pe voinţa popilor. Povestea cu "se construieste legal la solicitarea comunitatii de credinciosi" este, de multe ori, o minciună perfidă. Cred că au şi trecut la predică cu o nouă edi]ie a Bibliei, din care lipsesc poruncile "Să nu minţi!... Să nu furi!"


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by