Primarul din Targu Mures, Dorin Florea (PDL), afirma ca romii sunt "adevarata problema a Romaniei" si ca "nu intamplator" oficialii romani se duc "in izmene la Cameron" sau "in genunchi la Hollande", el propunand ca Guvernul sa dea banii prioritar localitatilor care au solutii in gestionarea acestei probleme, transmite Mediafax.

Primarul din Targu Mures, Dorin Florea, a declarat, luni, presei ca el vrea sa fie prezentata "adevarata problema a Romaniei, grava - si anume modul in care tara nu stie sa-si gestioneze problema tiganilor" si ca el a oferit solutii Guvernului si reia subiectul, intrucat, desi presa le-a prezentat, poate nu a fost destul de "incisiva".

"Doresc sa fie prezentata adevarata problema a Romaniei, grava - si anume modul in care tara nu stie sa-si gestioneze problema tiganilor. (...) Este o problema pe care eu o consider problema majora a Romaniei. Pentru ca, nu intamplator esti cu capul gol si te duci in izmene la Cameron sau te duci in genunchi la asta - si in loc sa-i vezi adevarata fata a lui Hollande, tu te duci in genunchi. Nu-i normal, pentru ca asta-ti arata capacitatea unei tari de a-si rezolva problemele", a spus Florea.

Primarul a adaugat ca el personal a constatat ca daca incearca sa integreze social romii adulti doar in 10% din cazuri reuseste, precizand ca a facut ateliere unde sa lucreze, dar acestia "au furat closetele". Pe de alta parte, a spus el daca se ocupa de copiii romi "procentul este inversat".

"Cu aproape 80% din copii - pot sa fac ceva cu ei! Sa-l invat, sa stie de ce se spala pe manute, sa stie sa-si imbrace hainute curate. Il duc cu Mercedes, mai fratilor, Sprinter! Capitonat, facut pentru Consiliu! In fiecare dimineata, trei drumuri fac cu copii din (zona - n.r.) Valea Rece - ii iau, ii duc, ii spal, ii curat, mancat frumos si invatat. Si merg acasa si le citesc carticele la tigani. «Ia mai citeste, mai acolo, ia numara banutii!». Bine, la bani se mai pricep tiganii, dar la citit nu prea se stiu. Si atunci il roaga pe copil", a declarat Florea.

Acesta a adaugat ca, plecand de la ideea ca pe copilul rom "poti sa-l disciplinezi", primaria a elaborat un proiect in care a prevazut variante de gestionare a problemei romilor, pe care l-a depus la ADR Centru, la Alba Iulia, dar, in ciuda punctajului foarte bun pe care l-a primit, nu au mai fost fonduri disponibile, asa ca a trebuit sa rezolve problema singur.

"N-am vazut niciun leu! Aceste lucruri le-am facut singur. Le-am scos caii din bloc, i-am bagat pe ei in bloc, ati vazut, in Rovinari, Remetea - e strada, merg in pantofi de lac pana acasa. Bun. Canalizare, apa si masini de spalat, da? M-au criticat atunci ca-s discretionar, m-au atacat golanii. Golanii, ca si cu cainii vagabonzi: tot aia care luau banii tiganilor, aia m-au criticat", a aratat primarul.

El a adaugat ca o alta varianta pe care a propus-o Guvernului este sa se cada de acord cu femeile rome ca, in cazul in care fac un copil, dar nu au posibilitati sa-l creasca, acesta sa le fie luat de stat, iar daca au posibilitati, sa fie lasate sa il creasca, primind si ajutor social si scolarizare adecvata.

"In momentul in care ai facut un copil si nu-mi arati calitatea, ca poti sa te ocupi de el, ti-l iau. Sau ne demonstrezi ca aveti o viata nemaipomenita, ca ai o sursa de venit, copilul creste in conditii bune si eu ti-l iau si ti-l duc la scoala. Da? Atuncea ti-l las si-ti dau si ajutor social. Dar daca nu poti sa-mi demonstrezi acest lucru, ci facutul copiilor devine numai motivul ajutorului, in momentul ala ti-l iau, pentru ca sunt stat responsabil sau primar responsabil. Asta am spus, asta-i solutia pe care am oferit-o Ministerului Muncii, la Guvern", a spus Florea.

El a adaugat ca, in momentul in care intrevezi o posibilitate de a rezolva un lucru, "cauti cadru legislativ corect si coerent si cu legislatia europeana si-l incadrezi", subliniind ca legea trebuie sa fie pe sistemul "canta si Guta, si Franuta, dar in momentul in care-ai gresit, te-am ras".

"De ce sa nu fie coerent cand iti spun: nu esti capabila sa faci un copil, ti-l iau eu, comunitate, ma ocup de el, dar nu primesti niciun ban?", a aratat el.

Primarul a mai spus ca propune ca Guvernul sa dea banii prioritar localitatilor care vin cu solutii pentru gestionarea acestei probleme, in conditiile in care dezrobirea tiganilor a fost "o idee nemaipomenita a lui Cuza, dar pe care romii au interpretat-o drept gata cu munca".

El a subliniat ca, in conditiile in care romii "au devenit mari FPS-isti" in urma tranzactionarii certificatelor de proprietar emise in timpul Guvernului Vacaroiu si care "au fost facute cu acest scop" si fac afaceri cu fierul vechi, care ar trebui sa fie monopol de stat, "nu mai vezi tigan la munca nici sa dai cu tunul".

"Deci: «Domnu' primar, ai solutie? Nu? Iesi, hai, pleaca!». Exact cum faceau aia cand erau cu mediul de afaceri: «Ai solutie la chestia asta? N-am. Va rog, poftiti afara, mai ingrosati coada». «Ai solutie? Da. Poftiti in fata». Adica faci si tu, comunitate", a spus Florea.

Primarul a aratat ca el a insistat pentru ca ANL sa construiasca locuinte si pentru romi, intucat "nu poti sa-i lasi asa" si a luat o serie de masuri favorabile romilor care s-au integrat.

"Ati vazut - le dam terenuri de case si vor fi ale lor, daca s-au integrat, le dau dreptul de a si cumpara", a afirmat primarul, care a sustinut ca Targu Mures ar putea sa constituie un model de bune practici in ce priveste gestionarea problemei romilor, iar Guvernul ar putea sa conditioneze alocarea fondurilor, pentru alte localitati, de rezolvarea acesteia, dupa model.

Pe de alta parte, a spus Florea, CNA este "cea mai vinovata institutie, vinovata de derapajul cultural" al tarii, intrucat considera valori personaje ca "Guta, Adrianul Copilul Minune si alte minuni subculturale" si nu sanctioneaza "derapajele", pe care poporul roman "le-a acceptat", spunand "Lasa, dom'le, ca e haios".

"Si uite asa am acceptat, ba copilul zgait, ba pe Guta Franuta, ba pe nu stiu ce Salami, ba pe regi si tigani si asa mai departe. Acuma discutam de Casa Regala a Romaniei, nu? Si in paranteza pui casa tiganilor... pai cum vrei sa fii privit altfel?", a spus Florea.