Autoritatile din Targu Jiu vor dezveli vineri, 6 decembrie, o statuie a cineastului Sergiu Nicolaescu, care a primit titlul de cetatean de onoare al orasului in urma cu un an, la aceeasi data. Presa locala a ironizat insa faptul ca sculptura nu seamana aproape deloc cu regretatul actor si regizor. "Un ins cu o moaca turtita, borcanata, care emana aerul unui activist PCR si niciun strop de suflet. Sub el scrie SERGIU NICOLAESCU", a scris GorjNews.ro, titrand "Daca asta seamana cu Sergiu Nicolaescu, atunci Carciumaru e leit Leonardo di Caprio!".

Potrivit Gazeta de Sud, monumentul a fost realizat de catre sculptorul craiovean Rodion Gheorghita, finantarea fiind asigurata de catre Uniunea Realizatorilor de Film. Cheltuielile pentru construirea soclului si amplasarea bustului au fost suportate de Primarie. Monumentul se afla in apropierea Cinematografului "Sergiu Nicolaescu", inaugurat in urma cu un an.

"Ziua de vineri, la Cinematograful Sergiu Nicolaescu, o sa fie o zi plina de filmele regretatului actor si regizor, filme care vor rula gratuit pentru cetatenii de la Targu-Jiu in onoarea lui Sergiu Nicolaescu. Programul va fi intre orele 10.00 si 18.00. La orele 13.00 va fi dezvelit si bustul lui Sergiu Nicolaescu, o asteptam si pe sotia actorului, Dana Nicolaescu, dar si pe restul familiei, exista posibilitatea sa vina si un grup de actori", a anuntat purtatorul de cuvant al primariei, Ramona Evulescu, citata de Agerpres.

Sergiu Nicolaescu s-a nascut in 1930 in Municipiul Targu Jiu, unde a locuit cinci ani, iar apoi s-a mutat cu familia in Timisoara. Regizor, scenarist, actor si parlamentar, acesta a primit, in data de 6 decembrie 2012, titlul de Cetatean de Onoare al Municipiului Targu Jiu, evenimentul precedand inaugurarea noului cinematograf din oras, care ii poarta numele.

Autoritatile au dezvelit in urma cu cateva luni o stea cu numele regizorului pe Aleea Nemuritorilor Gorjului, iar o strada din Targu Jiu ii poarta numele.

Nicolaescu a decedat pe 3 ianuarie si a fost incinerat pe 5 ianuarie, la crematoriul Vitan-Barzesti din Bucuresti.