Primaria Sectorului 1 va extinde cu 1000 de locuri capacitatea adapostului pentru cainii fara stapan din Soseaua Odai nr. 3-5, potrivit unui comunicat emis de institutie. Hotararea a fost luata de Consiliul local sector 1, pentru construirea adapostului fiind transmis in folosinta gratuita Politiei locale un teren de 3837 mp. Adapostul din Soseaua Odai nr. 3-5 are in prezent o capacitate de 1000 de locuri.

"In Sectorul 1 am luat din timp masuri pentru a solutiona problema cainilor fara stapan. Am fost prima administratie locala de sector care a infiintat inca din 2008, in premiera la nivel national, Politia Animalelor, serviciul in administrarea caruia se afla cel mai mare adapost din Bucuresti, cu o capacitate de o mie de locuri. De anul viitor vom dubla capacitatea adapostului Odai. Am identificat astfel o solutie umana in problema cainilor fara stapan oferind adapost, tratament veterinar de specialitate, dar si sansa ca aceste animale sa fie oferite spre adoptie. In acelasi timp, vom fi mai eficienti pentru strangerea unui numar semnificativ mai mare de caini de pe strazi, securizand si mai mult domeniul public al Sectorului 1 de agresiunea maidanezilor", a afirmat primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

Primaria Sectorului 1 a inaugurat pe 15 ianuarie 2009 Centrul de Adapostire Temporara a Cainilor fara Stapan, Sectorul 1 fiind la aceea data primul din Bucuresti care dispunea de un astfel de adapost. Initial adapostul avea o capacitate de 500 de locuri, iar ulterior aceasta a fost marita la aproximativ o mie de locuri. In prezent adapostul are o suprafata totala de 4099 mp, cu o suprafata construita de 566 mp, iar intr-o boxa pot fi cazati intre 4 si 6 caini, in functie de talie. Adapostul cuprinde, pe langa spatiile individuale pentru caini, un cabinet veterinar modern, dotat cu toate facilitatile, si o zona de birouri.

Inainte de deschiderea centrului de adapostire a cainilor fara stapan, Primaria Sectorului 1 a infiintat, inca din 2008, Serviciul Politia Animalelor. Politia Animalelor a fost conceputa ca o structura care sa stranga cainii comunitari de pe strazi si sa vina in intimpinarea nevoilor cetatenilor pe linie de prevenire a relelor tratamente aplicate animalelor si protectia acestora, cuprinzand structuri care vizeaza prevenirea maltratarii, interventii operative si medicina veterinara.

In cei aproape cinci ani de functionare, Serviciul Politia Animalelor Sector 1 a reusit sa adune de pe strazi peste 6000 de caini fara stapan dintr-o populatie canina estimata intre 10.000 si 12.000 de exemplare. Dintre acestia, aproximativ 1000 de caini fara stapan au fost dati spre adoptie fie in cadrul campaniilor de adoptie pe care administratia locala a Sectorului 1 le organizeaza periodic in principalele parcuri, fie direct de la Adapostul Odai.

Persoanele care au adoptat un caine de la Centrul Odai risca amenzi de 2500 lei daca se constata ca animalul luat in adoptie nu se afla la adresa de domiciliu. Potrivit unei hotarari a Consiliului Local al Sectorului 1 a fost majorat la 2500 lei cuantumul amenzilor aplicate persoanelor fizice si juridice care au luat caini in adoptie si, ulterior i-au lasat pe strada. De asemenea, constituie contraventie "neanuntarea in termen de cinci zile la Serviciul Politia Animalelor din cadrul Politiei Locale Sector 1 a schimbarii locului de detinere a cainelui comunitar adoptat".