Omul de afaceri brasovean Ioan Neculaie, patronul SC Roman SA, a actionat in judecata Consiliul Local Brasov de la care cere sa i se restituie in contul fabricii suma de 80 de milioane de lei, reprezentand impozite si taxe locale pe care le-a platit in perioada 2004-2012, de care considera ca ar trebui scutit, a precizat, marti, intr-o conferinta de presa primarul George Scripcaru, citat de Agerpres.

"A tocmit un expert contabil care se da expert, pentru ca asa ceva ar trebui sa se incadreze la lipsa de bun simt si din punct de vedere procedural, dar si din punct de vedere al solicitarii acestuia care, in loc sa procedeze corect asa cum fac specialistii sa culeaga date, sa ceara anumite documente de la parti, a intocmit o expertiza pe baza careia sa obtina banii societatea Roman. Eu nu am fost informat, nu ni s-au solicitate date. Este de domeniul absurdului sa vii sa ceri 80 de milioane de lei, pentru o firma care trebuie sa plateasca taxe si impozite la stat. Aceasta firma are datorii la bugetul local de 11,3 milioane de lei. Sa vii sa iei bani din taxele si impozitele platite de cetateni, de firme, de alte societati mai mici sau mai mari si sa ii dai la o alta firma care nu produce nimic este revoltator. Este un document absurd, fortat (...) Cei 80 de milioane de lei reprezinta jumatate din bugetul local", a spus edilul.

Directorul Directiei Fiscale Brasov, Marian Voinescu, a precizat: "Ei considera ca sunt Parc Industrial si nu trebuie sa plateasca taxe si impozite, insa noi consideram ca trebuie sa plateasca. Nu negam calitatea de parc industrial al SC Roman SA, ci interpretarea pe care o dau ei legislatiei privind acordarea unor scutiri de taxe si impozite catre bugetul local. Este adevarat ca parcurile industriale beneficiaza de unele scutiri aprobate de Consiliul Local, dar cu respectarea unor criterii pe care Roman SA nu le indeplineste".

Omul de afaceri Ioan Neculaie nu a putut fi contactat pentru a-si exprima un punct de vedere.

Primarul a mai afirmat ca in ultima perioada sunt tot mai multe solicitari de bani de la bugetul local tot prin intermediul expertilor.

"O ultima solicitare exagerata din punctul meu de vedere este pe un drept la o servitute intr-o curte dintr-un imobil din Piata Sfatului, care nu are nicio legatura in primul rand cu primaria.Am primit o sentinta pe care o vom ataca in baza careia trebuie sa platim suma de 460.000 de euro cuiva care nu se intelege cu vecinii, nu are acces in curte. O alta solicitare este pentru o suprafata de teren de langa DN1 spre Ghimbav unde acum este o societate care a cumparat in urma cu mai bine de 10 ani terenul, a facut o investitie, iar acum vine cineva si cere 3 milioane de euro pe care sa-i dam tot din bugetul local. Ne trezim ca bugetul municipiului este grevat acum de asemenea situatii si noi nu ar trebui sa mai facem nimic, ar trebui sa inchidem si sa plecam acasa", a explicat primarul.

Directorul Directiei Fiscale Brasov a tinut sa adauge ca este pentru prima data in ultimii opt ani cand la bugetul local nu se vor incasa toate impozitele si taxele prevazute initial. "Din pacate suntem pe minus cu 4-5 milioane de lei, bani pe care nu cred ca ii vom incasa pana la sfarsitul anului", a spus Marian Voinescu.