Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat vineri ca din intarzierile lucrarilor pentru construirea pasajului suprateran Mihai Bravu s-au recuperat dintr-un an aproape noua luni si jumatate, in cele doua luni de cand au fost reincepute lucrarile.

Pasajul Mihai BravuFoto: Metrouusor.com

"S-a recuperat din intarzieri, dintr-un an, cat erau acestea, aproape noua luni si jumatate in cele doua luni de cand noul constructor a reinceput lucrarile", a spus Sorin Oprescu, edilul vizitand vineri santierul de lucrari al pasajului suprateran Mihai Bravu, potrivit Mediafax.

Potrivit primarului Capitalei, in cele doua luni si jumatate de munca efectiva s-au acoperit cele 11 deschideri ale podului, au fost asezate 40 de grinzi prefabricate, iar in cursul noptii de vineri spre sambata urmeaza sa fie montate ultimele patru grinzi, fiind in executie si primul segment din cele cinci ale tablierului metalic al podului.

"Undeva catre primavara, la sfarsitul lunii martie, se va putea circula pe primul pod, iar daca vremea ne permite incepem lucrarile si la cel de-al doilea, care are termen de finalizare la sfarsitul anului 2014", a mai spus Sorin Oprescu.

Primarul general a mai explicat ca noul contract are o valoare mai mare decat cel initial incheiat cu firma Romstrade pentru ca si proiectul "a suferit o serie de modificari".

Sorin Oprescu declara in octombrie ca beneficiarii directi ai viitorului pasaj vor fi aproximativ 650.000 de oameni si 450.000 de masini care "in fiecare seara se retrag acasa din zona de nord a Capitalei".

"Un an si jumatate este intarzierea, am avut problemele pe care le stiti, s-a reziliat contractul (cu firma Romstrade - n.r.) in luna decembrie 2012, s-au refacut procedurile. In ceea ce priveste recuperarea creantelor, ne-am inscris la masa credala cu aproape 16 milioane de lei", spunea atunci Oprescu.

Primaria Capitalei a atribuit in august, prin licitatie restransa accelerata, asocierii italiene Astaldi Spa - Astalrom SA un contract de 155,7 milioane de lei (35 milioane euro), inclusiv TVA, pentru finalizarea lucrarilor la pasajul suprateran Mihai Bravu - Splaiul Unirii, proiect inceput de Romstrade, firma detinuta de Nelu Iordache, si reziliat in luna decembrie 2012, pentru care municipalitatea a platit 37 de milioane de lei.

Termenul pentru finalizarea lucrarilor este de 15 luni de la data atribuirii contractului, respectiv decembrie 2014.

Lucrarile la pasajul suprateran au inceput in ianuarie 2011, contractul atribuit Romstrade la finele anului 2010 avand o valoare de 96,8 milioane de lei, fara TVA.

La sfarsitul lunii ianuarie 2013, municipalitatea a primit din partea consilierilor generali dreptul de a contracta servicii de consultanta, asistenta si reprezentare juridica pentru a identifica posibile creante rezultate in urma rezilierii contractului cu Romstrade.