Primaria Capitalei a anuntat ca sute de caini maidanezi din Bucuresti sunt abandonati de iubitorii de animale in camp, in satele si comunele din jurul Capitalei, ca sa ii salveze de eutanasiere. Potrivit institutiei, comunele in care au fost abandonati cei mai multi caini sunt: Bragadiru, Branesti, Dridu, Fierbinti Targ, Moara Vlasiei, Peris. Reprezentantii mai multor ONG-uri acuza administratiile locale de astfel de practici. Reprezentantii Primariei Capitalei spun nu au abandonat nici un animal, masinile de transport ale institutiei fiind monitorizate.

Caini maidaneziFoto: Agerpres

"Acesti caini sunt abandonati de iubitorii de animale. Sunt caini luati si dusi acolo. Nu au cum sa ajunga acolo. Este un risc pentru caini, vine iarna si acestia se vor suprapune cu purtatorii naturali de rabie. Bragadiru, Branesti, Dridu, Fierbinti Targ, Moara Vlasiei, Peris sunt punctele unde s-a inregistrat cea mai mare rata de abandon", a declarat la sfarsitul saptamanii trecute Razvan Bancescu, sef de proiect al Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animaelor din cadrul Primariei Capitalei (ASPA).

  • Ce spun insa reprezentantii acestor localitati?

Viceprimarul din Moara Vlasiei spune ca la el in comuna nu au aparut aceste haite de caini. Viceprimarii din Branesti si Bragadiru spun ca numarul de caini a crescut semnificativ, insa nu au reusit sa prinda nici una dintre masinile care vin si "varsa" caini.

Florin Cucu, viceprimar Moara Vlasiei: "Nu este adevarat. La noi sunt 2-3 maidanezi pe strada, dar acestia sunt ai comunitatii. Avem contract cu o firma care strange cainii cand se strang si ii duce la un adapost. Nu avem probleme. In bugetul pe anul viitor vrem sa prevedem banii necesari ca sa sterilizam toti cainii din curti. La 2000 de case cat avem, cred ca sunt cam 3000 de caini. Stiti cum este, cateodata oamenii ii mai arunca in strada. Asa, vom face un inventar, ii crotaliem, le punem microcip si ii sterilizam. Daca ii mai gasim in strada, scanam cainele si ii vom avertiza pe cei care nu au grija de animale, poate chiar amenzi. Este cel mai bine sa ii sterilizam. Acum insa daca veniti la noi, nu vedeti niciun caine. Daca nu avem, de unde sa scoatem? Chiar au venit cei de la vanatoare saptamana trecuta, sa vada de iepuri, si nu au gasit niciun caine pe camp".

Corneliu Stancu, viceprimar Branesti: "Asa este. La noi au aparut mai multe haite de caini - 4-5-5-7 caini. La noi in fiecare saptamana avem o firma care vine si ridica cainii de pe strada si in loc sa scada numarul lor, creste. Se vede ca sunt caini noi fiindca sunt dezorientati, nu cunosc teritoriul. Daca ii vedeam pe cei care aduc acesti caini ii amendam. Avem un sistem de monitorizare ca sa-i prindem, dar cred ca ii arunca in padure dupa care vin la noi dupa mancare".

Ion Stanciu, viceprimar Bragadiru: "Este adevarat. Mereu apar caini cu crotal in ureche. Sunt dezorientati. Nu stiu pe unde sa mearga. Am rugat cetatenii sa fie atenti si daca vad vreo masina care arunca caini sa ii ia numarul si sa ni-l dea".

  • ONG-urile spun ca iubitorii de animale nu ar face niciodata asa ceva.

Kuki Barbulescu, Vier Pfoten: "Eu nu cred ca un iubitor de animale, mai ales un ONG, este atat de iresponsabil incat sa abandoneze caini pe campurile din jurul Bucurestiului. Ar fi foarte simplu din partea Primariei sa prinda doi - trei caini sa ii scaneze, sa vada daca exista microcipuri si vor sti cine a adoptat acei caini si i-a lasat acolo. Sa aruncam acuzatii fara niciun fel de acoperire din pacate este deja talentul celor de la ASPA. La fel de bine si noi am putea sa acuzam ASPA ca duce cainii in afara Bucurestiului, dar fara dovezi nu avem cum sa facem asa ceva. Nu ramane decat ca Politia sa isi faca datoria si sa opreasca daca vede o masina venind noaptea si abandoneaza niste caini undeva. Au toti dreptul si obligatia de a constata cine face acest lucru. Luand-o pe fir, aflam imediat, macar un numar de inmatriculare, ca banuiesc ca nu sunt niste masini asa fara numar de inmatriculare care se plimba prn jurul Bucurestiului si din care se arunca caini. Mai mult decat atat, ONG-urile si iubitorii de animale ca sa duca mai multi caini prin jurul Bucurestiului ar trebui sa aiba niste prinzatori, niste locuri unde sa tina acesti caini, lucruri care nu se intampla. Deci nu sta in picioare afirmatia celor de la ASPA. Aud de povesti de astea de 15 ani, ca nu stiu unde s-au lasat niste caini, vreau si eu un numar de inmatriculare. Nimeni nu a fost in stare sa ne ofere acest lucru. Am primit sesizari de la iubitorii de animale ca sunt lasati caini, dar nu in afara orasului ci in oras. Ne-au sunat sa ne spuna ca peste noapte s-au trezit cu 20 de caini care nu apartin acelui loc, dar nu au vazut cine i-a adus. Cainii nu puteau ajunge singuri acolo. In niciun caz 20 de caini nu isi vor da intalnire intr-un anumit loc, intr-o anumita noapte".

Carmen Arsene, Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor: "In primul rand as spune ca nu este un caz izolat si acest lucru nu se intampla pentru prima oara. De ani de zile exista un fel de transfer de caini dintr-o localitate in alta pentru ca primarii inteleg sa gestioneze problema incarcand cainii si transportandu-i in alta localitate. Iubitorii de animale si ONG-urile sunt foarte responsabile cu privire la bunastarea si viata animalului. Sub nicio forma nu ar putea pune in pericol viata acestor animale care sunt duse in niste locuri cu pericole si mai mari. Aceasta varianta este intotdeauna utilizata de catre unele autoritati si culmea, de acele autoritati care practica acest transport de caini dintr-o parte in alta. Ii muta diverse primarii care fie nu vor sa isi manjeasca mainile si sa ii omoare, fie considera mult mai comod sa ii puna intr-o masina sa ii deverseze in alta parte. Ne-am confruntat foarte des cu asemenea actiuni. Exista actiuni si ale stapanilor de caini care poarta cate un sac de pui si ii arunca in oras sau intr-un camp ce este la indemana".

  • Razvan Bancescu, sef proiect ASPA, spune ca institutia sa nu a aruncat nici un caine in aceste comune.

Razvan Bancescu, sef de proiect ASPA: "Toate masinile de tranport caini ale ASPA sunt monitorizate prin GPS, iar ziua sunt insotite de politie sau inspectori. Noaptea avem masina de intervenitie care nu iese din baza decat cu acordul meu sau al colegului meu. Singurii caini au plecat de la noi la Dogtown. Firmele cu care lucram le urmarim si confirma ca ceea ce pleaca de la noi si ajunge la adapost. In comunele din jurul Bucurestiului au fost lasati sute de caini. Doar in Adancata am descoperit 40. Nu pot sa spun ca cineva anume ii lasa fiindca nu am dovezi, insa cred ca iubitorii de animale fac asta pentru a castiga timp fiindca in Bucuresti noi chiar ne-am apucat serios de treaba si prindem cainii. Daca gaseam un vinovat il anuntam public. Noi nu am aruncat niciun caine in strada decat atunci cand am avut programul de sterilizare si reteritorializare a canilor, insa reteritorializarea s-a facut responsabil".

Bancescu spune ca animalele sint prinse noaptea, bagate in duba si duse pe cimpuri: "Nu vorbim de un Popescu sau de un Vasile care prinde acesti caini si ii duce in afara Bucurestiului, ci de cineva care a mai facut asta si stie cum sa o faca. Acesti caini sunt prinsi din strada, bagati in duba si dusi in comunele de langa Bucuresti. Pana acum nu am reusit sa prindem nici unul dintre acesti caini ca sa vedem cui apartine. Am avut foarte multa treaba in Bucuresti, trebuia sa luam masina si prinzatorii si sa mergem sa prindem cainii acolo. Fiind in camp deschis este foarte greu. Acesti caini sunt prinsi de pe strada si dusi acolo. Nu sunt adoptati, fiindca suma lor este prea mare sa fie din adoptii. Nu am competenta sa merg sa ii prind acolo si sa ii readuc in Bucuresti, insa vom merge sa prindem cativa sa vedem ai cui sunt. Clar este ca acei caini nu puteau ajunge singuri acolo".

  • Ce patesc cainii abandonati in camp

Daca in privinta modului cum acei caini au ajuns din Bucuresti in comunele din jurul Capitalei este mister total, atat ONG-urile cat si ASPA sunt de acord ca animalele duse si abandonate pe camp sunt condamnate la moarte sigura.

Razvan Bancescu, sef de proiect ASPA: "Riscul in Bucuresti este sa fie prinsi de noi la plasa sau cu pusca si sa fie dusi in adaposturi. In aceste comune, care nu au servicii specializate, cand situatia ajunge un punct critic, satenii vor iesi cu furcile si ii vor omori sau ii vor otravi. In plus, iarna, in cautare de hrana, vor intra in contact cu purtatorii naturali de rabie si din momentul in care s-au contaminat nu mai avem alta solutie decat eutanasierea".

KuKi Barbulescu, Vier Pfoten: "In primul rand ne gandim ca vine iarna si aceste animale nu au ce manca pe camp. Dupa care exista legea vanatorii care le permite acestora sa impuste animalele de pripas, care nu sunt identificate si care se afla pe fonduri de vanatoare. Dupa care saracii caini o sa incerce sa isi gaseasca hrana in primul rand si o sa migreze in locurile unde traiesc oameni, sate, cartiere periferice unde vor crea probleme. Nu cred ca vreun iubitor de animale este atat de inconstient incat sa faca acest lucru".

Carmen Arsene, Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor: "Cainii in camp, sansa de supravieturie este absolut minima. Nu este o solutie. Nu ne confruntam cu aceasta problema acum daca in urma cu 15 ani autoritatile intelegeau conceptul de sterilizare in masa a cainilor cu si fara stapan. Toti acesti caini pe care ii vedem acum in strada provin din abandonurile de pe proprietate privata, insa nu s-a dorit sa existe o gestionare inclusiv a cainilor cu stapan prin controlul reproducerii acestora".

  • Informatii de context

In prezent, rata de prindere a primariei este de 70-80 de caini pe zi, iar rata de adoptie este de 30 de patrupede/zi. Potrivit reprezentantilor institutiei nu mai este niciun loc liber in adaposturile Primariei, care totalizeaza circa 700 de locuri, iar ASPA a fost deja amendata de ANSVSA pentru ca a depasit numarul maxim de caini care pot fi cazati in adaposturi.

Potrivit lui Razvan Bancescu, primaria spera sa ajunga sa prinda 3.000 de caini pe luna.

In luna septembrie, ASPA a platit 100.000 de lei pentru prinderea si sterilizarea cainilor fara stapan.

La sfarsitul lunii septembrie, primarul Sorin Oprescu a declarat ca in 18 luni va stringe 80% din cei circa 65.000 de caini maidanezi, cit a estimat municipalitatea ca sint pe strazile Bucurestiului. Edilul spera ca 50% din cinii strinsi sa fie adoptati de ONG-uri si cetateni.

"Planul nostru este sa adunam cel putin 80% din cainii de pe strazi si sa reducem cu 90% numarul oamenilor muscati de cainii comunitari. Ne vom extinde de 3 ori capacitatea de cazare in adaposturile publice. Repet cifrele, ca sa fie clar. Avem 800 de locuri acum, cu inca 500 gata in cateva saptamani. Si vrem sa ajungem la 3.300 de locuri, pentru ca procesul de prindere sa se poata desfasura intr-un ritm mult mai alert. Si aici intervin iubitorii de animale. Cei adevarati. Speram ca acestia sa adopte cel putin 50% din cainii pe care ii prindem. Si daca respectam intocmai obiectivele enuntate, intr-un an si jumatate Bucurestiul va scapa de cainii de pe strazi", declara Oprescu. Acesta spera ca cetatenii si ONG-urile sa adopte 140 de caini/zi.