Ultima bucatica din fostele uzine Timpuri Noi (foste Lemaitre), o cladire construita in urma cu aproape 100 de ani, a fost demolata in urma cu cateva saptamani de proprietarii terenului. Cladirea, monument istoric, a fost declasata anul trecut de Ministerul Culturii, iar autorizatia de demolare a fost emisa anul acesta de Primaria sector 3. Interprime Properties, parte a grupului Inter IKEA, a cumparat in vara anului 2010 fostele uzinele pentru 35 milioane de euro si a anuntat ca va dezvolta acolo un proiect imobiliar. Consiliul General al municipiului Bucuresti a aprobat in 2009 in incinta fostelor uzine Timpuri Noi un plan urbanistic zonal care permite construirea unui ansambluri de turnuri de pana la 110 metri inaltime.

Foto:

Potrivit informatiilor furnizate de Primaria Capitalei, constructia "in suprafata de aproximativ 200 mp situata in incinta fostelor Uzine Timpuri Noi, a fost desfiintata in baza autorizatiei de desfiintare nr. 477/2013, emisa de catre Primaria Sectorului 3. Prin Ordinul Ministrului Culturii si Patrimoniului National nr. 2457 din 04.09.2012, imobilul avand regim juridic de monument istoric, inscris in Lista Monumentelor Istorice, a fost declasat".

Aceasta cladire era tot ce mai ramasese din fostele uzine, fabrica fiind declasata si demolata in 2010. Declasarea s-a facut in baza Ordinului ministrului Culturii emis pe data de 24 septembrie 2009, ramanad cu statutul de monument istoric doar cladirea administrativa care a fost demolata acum. Dupa declasare, in vara anului 2010, fostele uzine au fost cumparate de Interprime Properties. Primaria sectorului 3 a emis autorizatia de demolare in august 2010, iar in septembrie au inceput lucrarile de demolare.

Pe terenul fostelor uzine Timpuri Noi, circa 54.000 mp, in 2009, fostul proprietar SC Timpuri Noi SA a obtinut de la Consiliul General al municipiului Bucuresti permisiunea de a construi un cartier de turnuri cu o inaltime de pana la 110 metri (PUZ- Splaiul Unirii, nr. 165 aprobat prin HCGMB 32/19.02.2009).Observatorul Urban al Uniunii Arhitectilor din Romania a sesizat la vremea respectiva Institutia Prefectului ca Planul Urbanistic care prcatic pecetluia demolarea uzinelor a fost aprobat inainte ca acestea sa fie declasate, insa Prefectura nu a reactionat.

"Observatorul Urban Bucuresti a sesizat in 2009 Institutia Prefectului de faptul ca PUZ- Splaiul Unirii, nr. 165, aprobat prin HCGMB 32/19.02.2009, are la baza avizul favorabil al Directiei de Cultura Bucuresti emis pe 25.09.2008, dar care pune conditia declasarii monumentelor istorice afectate, lucru ce nu s-a petrecut la momentul aprobarii planului urbanistic. Institutia Prefectului a raspuns ca avizul Directiei de Cultura nu conditioneaza ca declasarea sa se faca inainte de aprobarea PUZ-ului care aplicat ar duce la disparitia monumentelor. Ministerul Culturii a sesizat municipalitatea in 2009 privind aceasta hotarare de consiliu fara vreun rezultat. Reamintim ca Romania s-a angajat prin ratificarea Conventiei de la Granada pentru protectia patrimoniului arhitectural al Europei, ca protectia patrimoniului sa fie unul dintre obiectivele esentiale ale amenajarii teritoriului si urbanismului. Autorizatia de desfiintare a fost eliberata de Primaria Sector 3, desi cladirile vizate se aflau in zona de protectie a unor monumente", precizeaza Observatorul Urban.

Fabricile Lemaitre au fost construite la sfarsitul sec XIX - inceputul sec. XX si produceau instalatii industriale pentru fabricile din Bucuresti. Tot aici au fost produse capace de canalizare din fier masiv, care mai pot fi vazute si astazi pe unele strazi din Bucuresti.

Vezi imagini de epoca cu Uzinele Lemaitre aici.