Aeroportul International din Cluj-Napoca se va numi "Avram Iancu", in urma unei decizii adoptate, luni, de Consiliul Judetean Cluj, denumirea fiind considerata una reprezentativa pentru judet si pentru Transilvania, transmite Mediafax.

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu, a declarat, luni, in cadrul sedintei ordinare a CJ, ca numele de Avram Iancu a rezultat in urma unui sondaj de opinie.

"Am propus acordarea numelui de "Avram Iancu" considerand ca este o denumire reprezentativa atat pentru judetul Cluj, cat si pentru Transilvania. Am facut un studiu pe 40 de aeroporturi din Europa si niciunul nu are nume de aviator. S-au facut sondaje de opinie si a reiesit ca 65 la suta dintre cei chestionati din Cluj vor denumirea Avram Iancu. Directia Juridica din cadrul CJ Cluj va efectua demersurile necesare pentru schimbarea denumirii Aeroportului International Cluj-Napoca in Aeroportul International "Avram Iancu" Cluj pana in 15 noiembrie", a spus Uioreanu.

Vicepresedintele CJ Cluj Vakar Istvan a declarat, la randul sau, ca semnificatia numelui aeroportului trebuie sa fie in concordanta cu obiectivul acestuia sau locul unde se afla.

"Ar trebui un nume de aviator sau ceva legat de aviatie. Daca se gasesc, e simplu, daca nu, mergem la personalitati istorice, si ma refer la Avram Iancu si Mathias Rex. Daca ar fi un aeroport doar pentru Romania, merge Avram Iancu, dar, daca vrem aeroport international, de ce sa nu alegem un iluminist al vremii sale, Mathias Rex, care are origini romanesti, este venerat de maghiari, este nascut la Cluj. Sau sa ramana simplu, fara nume, Aeroportul International Cluj, fara Napoca", a spus Vakar.

Consilierul judetean PDL Horatiu Catarig a propus ca denumirea aeroportului clujean sa ramana la fel ca pana acum.

Hotararea prin care aeroportul clujean va fi numit dupa Avram Iancu a fost adoptata, dupa discutii, prin vot nominal, cu 18 voturi "pentru".

Directorul aeroportului, David Ciceo, a declarat ca, in perioada urmatoare, institutia va declansa un proces de rebranding si de promovare a noii denumiri.

"Este o ocazie pentru a face cunoscute in Romania si in lume personalitati romanesti. Noua denumire a aeroportului clujean ne onoreaza, Avram Iancu fiind o personalitate a Transilvaniei", a spus Ciceo.

Initial, CJ Cluj a lansat trei propuneri pentru denumirea Aeroportului International din Cluj-Napoca - Emil Racovita, Hermann Oberth si Smaranda Braescu.

Aeroportul din Cluj-Napoca a fost infiintat in anul 1932, iar in anul 1997, in baza unei Hotarari de Guvern, a trecut de sub autoritatea Ministerului Transporturilor sub cea a Consiliului Judetean Cluj.

Aeroportul clujean este al treilea ca marime din Romania, in ceea ce priveste traficul de pasageri, si al doilea aeroport regional al tarii.