Primarul Sorin Oprescu a declarat ca in 18 luni va stringe 80% din cei circa 65.000 de caini maidanezi, cit a estimat municipalitatea ca sint pe strazile Bucurestiului. Edilul spera ca 50% din cinii strinsi sa fie adoptati de ONG-uri si cetateni si spune ca incurajeaza adoptia. In legatura cu eutanasierea, Oprescu nu a facut nici o declaratie. Intrebat de ziaristi ce va face cu maidanezii neadoptati, Oprescu a spus ca va respecta legea, evitind sa raspunda la intrebare.

Maidanezi in CapitalaFoto: Agerpres

"Planul nostru este sa adunam cel putin 80% din cainii de pe strazi si sa reducem cu 90% numarul oamenilor muscati de cainii comunitari. Ne vom extinde de 3 ori capacitatea de cazare in adaposturile publice. Repet cifrele, ca sa fie clar. Avem 800 de locuri acum, cu inca 500 gata in cateva saptamani. Si vrem sa ajungem la 3.300 de locuri, pentru ca procesul de prindere sa se poata desfasura intr-un ritm mult mai alert. Si aici intervin iubitorii de animale. Cei adevarati. Speram ca acestia sa adopte cel putin 50% din cainii pe care ii prindem. Si daca respectam intocmai obiectivele enuntate, intr-un an si jumatate Bucurestiul va scapa de cainii de pe strazi", a declarat Oprescu.

Oprescu spune ca cetatenii si ONG-urile trebuie sa adopte 140 de caini/zi. "Cainii prinsi vor sta 14 zile in adaposturile municipalitatii, dupa care vor fi dati spre adoptie. "Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor isi asuma ca in 300 de zile lucratoare (18 luni calendaristice), cu o rata de prindere de la 150 pana la 200 de caini pe zi, poate captura 80% din cainii de pe strazi. Ii adaposteste cele 14 zile stabilite de legiuitor, ii deparaziteaza si ii sterilizeaza si ii pregateste de adoptie. Aici intervin cetatenii si ONG-urile, care trebuie sa adopte circa 140 de caini/zi", a explicat edilul.

Oprescu a mai spus ca incurajeaza adoptia, infiintind o linie speciala (0800800877) pentru persoanele care doresc sa adopte ciini, iar programul pentru adoptii a fost prelungit de luni pina vineri de la ora 10.00 pina la 15.00.

"Vrem sa va cream posibilitatea sa adoptati cat mai multi catei. Asa ca vom incuraja adoptiile printr-o campanie de informare. Insa nu ne vom opri la asta. Vom verifica daca oamenii sau ONG-urile care-si asuma ingrijirea cainilor si fac acest lucru. Reamintim ca abandonul reprezinta infractiune. Asa ca va invit sa fiti iubitori de animale, asumandu-va grija lor, si nu iubitori de caini in strada", a mai declarat Oprescu.

In legatura cu prinderea maidanezilor, Oprescu spune ca vor fi stransi intai cei din jurul scolilor si gradinitelor. "Strangerea cainilor de pe strazi nu se va face haotic, ci dupa un plan foarte bine stabilit. Prioritate vor avea desigur copiii. 20% din efectivele noastre vor fi la gradinite, crese, scoli, pe strazile aglomerate. Apoi vom asigura permanenta pentru a raspunde reclamatiilor cetatenilor. In cazul in care nu suntem solicitati, 80% din efective vor ataca zonele identificate de noi cu potential de risc. Vom actiona in primul rand asupra haitelor, dupa o abordare sistematica, agreata in urma masuratorilor din teren", a spus primarul general.

Oprescu a spus ca in prezent de prinderea ciinilor se ocupa 12 masini cu cite 3 prinzatori fiecare. Pentru reclamatii primaria a infiintat un numar scurt - 021/9844 - unde cetatetii pot sa anunte existenta haitelor, a cainilor periculosi si eventuale atacuri.

Oprescu spune ca pana acum nu a strans cainii de pe strada fiindca nu a avut cadru legal.