Un copil de 4 ani a fost ucis de caini, luni, in cartierul Tei din Bucuresti, pe un teren privat. In Capitala sunt circa 65.000 de caini fara stapan, potrivit unui inventar facut de Primaria Capitalei, institutia care trebuie conform legii sa se ocupe si sa rezolve aceasta problema. Anul trecut au fost muscate 16.000 de persoane cu, 3.231 mai multe decat in 2011, potrivit datelor de la Institutul National de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals". Din 2008, legea interzice eutanasierea cainilor fara stapan, autoritatile locale fiind obligate sa sterilizeze patrupedele si sa-i tina in adaposturi sau sa-i elibereze pe strada. La cei 65.000 de caini din Bucuresti, Primaria Capitalei are doua adaposturi care totalizeaza 700 de locuri.

  • Vezi aici retrospectiva celor mai importante evenimente legate de cainii maidanezi

In ultimii 4 ani nu s-a mai construit niciun adapost nou, iar Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA) din cadrul Primariei Capitalei a primit in ultimii ani bani foarte putini pentru rezolvarea problemei. Desi nu au competente, Primariile de sector au incercat sa se implice in rezolvarea problemei, si au construit adaposturi de cateva sute de locuri. Acum, Primaria vrea sa externalizeze serviciul de prindere si transportare a maidanezilor in vederea castrarii. ONG-urile se opun eutanasierii patrupedelor. Aceasta este pe scurt problema cainilor comunitari in Bucuresti.

Problema cainilor maidanezi din Capitala in cifre

- In Bucuresti sunt circa 65.000 de caini potrivit unui inventar facut de Primaria Capitalei.

- Primaria Capitalei are doua adaposturi pentru caini, unul in bd. Theodor Pallady, de 200 de locuri, si altul in comuna Mihailesti, 500 de locuri. Adapostul din Mihailesti a fost inaugurat anul trecut. Terenul pentru construirea acestuia a fost cumparat in 2006 de primarul Adriean Videanu pentru suma de 4,5 milioane lei. Acesta a platit 155 de euro pe metrul patrat pe terenul adapostului de la Mihailesti, in conditiile in care pretul tehnic informativ limita pentru terenuri similare era de doar 30-33 euro pe metru patrat, potrivit Curtii de Conturi. Dosarul a ajuns in instanta, iar in mai 2009 Adriean Videanu si alti functionari publici au fost obligati de Tribunalul Bucuresti sa plateasca 5 milioane de lei drept despagubiri pentru atribuirea contractelor fara respectarea prevederilor legale la achizitionarea terenului. In ianuarie 2010, magistratii Curtii de Apel Bucuresti au decis rejudecarea dosarului. In 2011 instanta a hotarat ca Adrian Videanu si alti trei functionari sa plateasca doar 60.000 de lei. In cei patru ani de mandat, Sorin Oprescu nu a mai facut niciun alt adapost pentru caini desi aceasta problema se acutizeaza in fiecare zi.

- In 2012, la nivelul Capitalei au fost sterilizati 6.512 maidanezi. ASPA a sterilizat 3.024 de caini, costurile ridicandu-se la circa 410.000 lei. In acelasi timp, cabinetele medicale partenere ASPA au sterilizat circa 3.500 de caini pentru care s-au platit circa 400.000 lei. Fiecare cabinet a primit sume cuprinse intre 12.000 si 50.000 lei, in functie de numarul de caini sterilizati. Per total, s-a cheltuit pentru sterilizarea cainilor 814.000 lei, circa 200.000 de euro. De prinderea cainilor se ocupa 4 echipe de interventie a cate 3 oameni/echipa - respectiv 12 persoane.

- In bugetul pe anul 2013, Primaria Capitalei a prevazut pentru Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA) suma de 15 milioane de lei, de trei ori mai mult fata de anul trecut. Din cei 15 milioane de lei, 1,7 milioane de lei sunt prevazuti pentru extinderea capacitatii de cazare a adapostului din Mihailesti pentru a se ajunge la o capacitate totala de 750-800 locuri. De asemenea, se vor cumpara trei autoutilitare pentru prins cainii - 22.727 de euro bucata, doua autospeciale pentru prins cainii - 20.545 de euro/bucata, iar hingherii vor fi dotati cu arme tranchilizante. Pentru modernizarea paginii de internet a ASPA vor fi alocati 22.727 de euro, iar baza de date unica in care vor fi inregistrati cainii va costa 22.720 de euro.

- Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor a inceput in data de 26.08.2013 programul de sterilizare gratuita a canilor cu detinator din Municipiul Bucuresti, prin intermediul unui numar de 23 de cabinete veterinare. Potrivit unui comunicat de presa, reprezentantii ASPA au estimat pana la sfarsitul anului 2013, efectuarea unui numar de aproximativ 5.000 de operatii de sterilizare a cainilor, pentru care a fost alocata in bugetul institutiei suma de 675.800 de lei.

- Aproape 100 de caini fara detinator au fost stransi din 19 parcuri din Bucuresti, in ultimele doua saptamani, de reprezentantii Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor, sustineau acestia intr-un comunicat de presa dat publicitatii in urma cu o saptamana.

- Potrivit unei hotarari adoptate de Consiliul General la sfarsitul lunii mai 2013, detinatorii de caini din Bucuresti vor avea obligatia de a-l steriliza si de a-si inregistra animalul in baza de date a Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA). Cine nu doreste sa castreze patrupedul poate plati o taxa anuala de 150 lei. Persoanele care nu isi declara cainele la ASPA risca o amenda de pana la 3.000 lei. Cainii vor putea fi castrati gratuit la cabinetele veterinare care au parteneriat cu ASPA, urmand ca institutia sa deconteze aceste servicii. In plus, ASPA are obligatia sa faca o baza de date unica unde sa inregistreze toate datele de identificare a acestor patrupede. ONG-urile care doresc sa adopte mai mult de 100 de caini pe an vor trebui sa plateasca o taxa de 150 lei pe caine. Aceasta taxa se aplica si cetatenilor care doresc sa adopte mai mult de un caine pe an. Aceste masuri au ca scop, reducerea abandonului cainilor pe domeniul public. In acest proiect de hotarare, Primaria Capitalei a propus ca persoanele care hranesc maidanezii sa fie amendate cu sume de pana la 5.000 lei. La insistenta ONG-urilor, propunerea a fost scoasa.

- Tot la sfarsitul lunii mai, Consiliul General a Municipiului Bucuresti a adoptat o hotarare prin care Primaria Capitalei poate incheia cu firme private contracte pentru prinderea si transportul cainilor in vederea castrarii, precum si readucerea lor in teritoriu. Institutia vrea sa angajeze firme private de hingheri ca sa prinda maidanezii din Bucuresti, dat fiind ca angajatii Primariei au capturat pana acum doar 17 caini zilnic - o medie prea mica. Cainii prinsi ar urma sa fie inregistrati, castrati, dupa care - daca este cazul - vor fi adusi inapoi in teritoriu de aceleasi firme. Contractele vor fi incheiate pe o perioada de doi ani, in urma unei licitatii unde criteriul de atribuire va fi pretul cel mai mic. Firmele desemnate vor fi platite in functie de cati caini vor prinde.

Ce spune legea

Prima lege care a reglementat controlul si inmultirea cainilor fara stapan a fost Ordonanta de Guvern nr. 155/2001 adoptata prin Legea nr 227/2002. Actul normativ prevedea ca fiecare municipalitate sa aiba un adapost pentru caini si ca maidanezii sa fie prinsi si transportati in adaposturi. Daca in 14 zile nu erau adoptati, urmau sa fie eutanasiati. Ulterior, acest termen a fost redus la 7 zile. Prin Legea 9/2008, eutanasierea cainilor fara stapani este interzisa. In noiembrie 2011, Camera Deputatilor a adoptat o noua Lege a cainilor fara stapan, care prevede posibilitatea eutanasierii dupa ce autoritatile locale consultau populatia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunari de cartier. Imediat dupa adoptare, aceasta lege a fost contestata de gruparea USL la Curtea Constitutionala. In ianuarie 2012, Curtea a decis ca legea este neconstitutionala."Curtea nu constata neconstitutionalitatea vreuneia dintre solutiile prevazute prin legea criticata in privinta gestionarii fenomenului cainilor fara stapan, ci sanctioneaza doar lipsa de previzibilitate a legii determinata de inexistenta unei ordini de aplicare a acestora - ordine care, in mod esential, ar trebui sa consacre solutia eutanasierii numai in ultima instanta - si a unor proceduri clare si precise de care autoritatile publice sa fie tinute in aplicarea solutiilor preconizate", a concis CCR. In final, s-a intors la Senat, ea fiind votata, in forma care interzice eutanasierea, in martie 2013.

Potrivit legii, in Bucuresti, Primaria Capitalei este principala institutie care are atributii in ceea ce priveste gestionarea problemei cainilor fara stapan. Acesta activitate este reglementata prin Hotararea de Consiliu General nr. 243/2009. Potrivit acestei hotarari, Primaria Capitalei trebuia sa infiinteze adaposturi pentru cainii comunitari si sa-i sterilizeze. De asemenea, municipalitatea, prin Administratia pentru Supravegherea Cainilor fara Stapan Bucuresti (ASPA) pe care o are in subordine, trebuia sa realizeze o baza unica de date unde sa inregistreze cainii sterilizati in cabinele proprii si in cele private - datele urmand a fi transmise de medicii veterinari.

Ce fac primariile de sector pentru rezolvarea problemei cainilor comunitari

Desi nu au delegate competente pentru a gestiona problema cainilor fara stapan, asaltate de sesizari de la cetatenii deranjati de caini, o parte dintre primariile de sector s-au apucat sa rezolve singure problema.

Primaria sectorului 1

Aceasta institutie s-a implicat in rezolvarea acestei probleme inca din 2008, cand a infiintat Serviciul Politia Animalelor.Pe 15 ianuarie 2009, Primaria Sectorului 1 a inaugurat Centrul Teritorial de Adapostire si Protectie Temporara a animalelor fara stapan, situat pe Sos. Odai nr. 3-5. La inaugurare centrul putea adaposti un numar de 520 de caini fara stapan, dar ulterior capacitatea sa a fost marita, in prezent putand adaposti aproximativ 1.000 de caini. "Odata ajunsi in adapost, cainii sunt vaccinati, sterilizati si li se monteaza microcipuri pentru identificare. Adapostul cuprinde, pe langa spatiile individuale pentru caini, un cabinet veterinar modern, dotat cu toate facilitatile si o zona de birouri", sustin reprezentantii Primariei, intr-un raspuns trimis la solicitarea HotNews.ro.

In plus, Primaria Sectorului 1, inca din anul 2009, a derulat programe de adoptie a cainilor comunitari. Pana in prezent au fost adoptati 934 caini fara stapan, sustine institutia.

"De la inceputul activitatii Serviciului Politia Animalelor si pana in prezent au fost sterilizati 3.010 caini fara stapan, iar in cadrul Programului de sterilizare gratuita a animalelor de companie de rasa comuna au fost sterilizate 3.055 de animale, dintre care 908 caini si 2.147 pisici. Operatiile de sterilizare a cainilor fara stapan precum si a animalelor de companie de rasa comuna ai caror proprietari/detinatori legali au domiciliul stabil pe raza Sectorului 1 sunt suportate din bugetul local al Primariei Sectorului 1. In ceea ce priveste parteneriatele cu ONG-urile de profil, Serviciul Politia Animalelor a incheiat cateva astfel de parteneriate, insa, din cauza implicarii slabe a acestora in solutionarea problemei cainilor fara stapan, in special in domeniul adoptiei cainilor comunitari, aceste parteneriate nu au mai fost prelungite", se arata in raspunsul trimis de Primaria sectorului1 la solicitarea HotNews.ro.

In cursul anului 2012, Primaria Sectorului 1 a alocat 418. 555 lei pentru rezolvarea problemei cainilor fara stapan, suma necesara pentru asigurarea hranei, medicamentelor si materialelor sanitare de uz veterinar. In anul 2013, pentru rezolvarea aceleiasi probleme a fost alocata suma de 415.000 lei. "Mentionam ca aceste sume de bani ne sunt necesare pentru ingrijirea cainilor adapostiti in centrul Odai, adapostul fiind ocupat, in permanenta, in proportie de 100%", sustin reprezentantii Primariei sector 1.

Primaria sectorului 2

Aceasta institutie a inceput programul de sterilizare a cainilor fara stapan in 2008, pana acum sterizandu-se 12.000 de caini. Administratia locala are un adapost de 650 de locuri in comuna Tanganu si, anul trecut, a declarat in nenumarate randuri in presa ca va construi un alt adapost de 500 de locuri in comuna Butimanu. Acesta adapost trebuia inaugurat in luna iunie.

Primaria sectorului 3

In iulie 2012, Consiliul local sector 3, la propunerea primarului Robert Negoita, a aprobat infiintarea unei societati comerciale cu raspundere limitata avand ca obiect capturarea si transportul cainilor fara stapan catre Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor din cadrul Primariei Capitalei. Firma urma sa fie detinuta integral de Consiliul local. In septembrie 2012, Consiliul local a anulat aceasta hotarare.

In mai 2013, Primaria sectorului 3 a inaugurat un adapost de 72 de locuri pentru cainii fara stapan, pe strada Releului din sectorul 3. Adapostul a fost realizat in urma unui parteneriat public privat intre institutie si mai multe ONG-uri, banii necesari ridicari constructiei -130.000 de euro- fiind donati de catre Rosal, firma care face curatenie in sectorul 3. In functie de necesitati, adapostul ar putea fi extins, au declarat reprezentantii Primariei sector 3.

Primaria sectorului 4

Reprezentantii institutiei au declarat pentru HotNews.ro ca acum incearca sa incheie contracte de colaborare cu ONG-urile de profil pentru sterilizarea cainilor. Primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a declarat in mai multe randuri in presa ca nu are bani sa faca adaposturi pentru caini deoarece bugetul primariei este unul foarte mic.

Primaria sectorului 5

Nu detinem date deoarece institutia nu a afisat nimic pe site referitor la aceasta problema, nu da comunicate de presa si nu raspunde la solicitarile trimise pe Legea 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public.

Primaria sectorului 6

Institutia a construit un adapost de 100 de locuri pe bd. Timisoara si mai este in curs de amenajare un teren privat de 2.000 mp in Giulesti. Pentru sterilizarea cainilor, Primaria Sectorului 6 are un parteneriat cu Fundatia Vier Pfoten care prevede prinderea, sterilizarea, deparazitarea, vaccinarea, crotalierea cainilor comunitari si, ulterior, intoarecerea lor in teritoriu. Conform rapoartelor Vier Pfoten, anul trecut au fost sterilizati 2.500 de caini.

Conform parteneriatului, Primaria Sectorului 6 prin intermediul Administratiei Domeniului Public Dezvoltare Urbana Sector 6 pune la dispozitie terenul unde vor fi amplasate clinicile veterinare si acopera cheltuielile legate de transportul animalelor, iar Fundatia Vier Pfoten asigura medicatia cainilor comunitari si personalul de specialitate.

Anul trecut au fost cheltuiti petru rezolvarea problemei cainilor fara stapan 48.640 lei, potrivit unui raspuns trimis de institutie la solicitarea HotNews.ro. Pentru anul in curs au fost alocati 250.000 lei pentru vitamine si hrana animalelor, iar pentru investitii au fost alocati 500.000 lei pentru amenajare adapost pentru cainii comunitari.

Situatia victimelor umane

- 9 decembrie 2012, o femeie a fost muscata de un caine, duminica, in timpul alegerilor, in fata unei sectii de votare din municipiul Pitesti, in urma incidentului victima fiind transportata la spital pentru ingrijiri medicale, potrivit Agerpres. Femeia a fost atacata de un caine fara stapan si muscata de un picior in zona sectiei de votare 71 din cartierul Razboieni. Desi sangera puternic, ea a reusit sa intre in sectie si sa voteze.

- 26 martie 2012, o femeie din municipiul Arad a fost internata in spital dupa ce a fost atacata de o haita de opt caini, medicii fiind nevoiti sa o opereze la picioare din cauza muscaturilor suferite;

- 24 martie 2012, un copil in varsta de sase ani a murit dupa ce a fost atacat de caini pe un camp din satul Calinesti, comuna suceveana Darmanesti;

- 29 februarie 2012, o fetita in varsta de cinci ani, din satul Gh Doja, comuna Racaciuni, care avea simptome specifice rabiei, a murit la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi, dupa ce a fost muscata in luna decembrie de un caine fara stapan;

- 30 ianuarie 2012, o femeie de 71 de ani a murit dupa ce a fost atacata de caini la periferia municipiului Satu Mare;

- 20 ianuarie 2012, un copil de sase ani din localitatea timiseana Checea a ajuns la Spitalul de Copii din Timisoara, in stare grava, dupa ce a fost muscat de o haita de caini. Baietelul avea muscaturi pe tot corpul;

- 28 ianuarie 2011, o femeie muscata de caini in curtea ADP Sector 5, Bucuresti, a incetat din viata;

- 14 decembrie 2011, o eleva din Craiova a ajuns la spital dupa ce a fost atacata de o haita de caini comunitari;

Disperati ca legal nu pot rezolva problema maidanezilor, in anumite orase din tara, primarii omoara maidanezii pe sest. O metoda folosita de edili este ca dupa ce ii prind sa-i sterilizeze, in drum spre adapost, ii omoara si ii declara bolnavi incurabil sau morti.

Maidanezii bucuresteni la CEDO

Judecatorii Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) au decis in iulie 2011 ca Romania trebuie sa plateasca despagubiri de 9.000 de euro unei femei care a fost muscata de caini vagabonzi si care a reclamat autoritatile romane la CEDO pentru ca nu au luat masuri adecvate ca sa rezolve problema animalelor fara stapan din Bucuresti, informeaza AvocatNet.ro

In cauza Georgel and Georgeta Stoicescu vs. Romania (nr. 9718/03), Georgeta Stoicescu a reclamat statul roman la CEDO in 2003, insa in decembrie 2007, femeia a murit, sotul ei, Georgel Stoicescu continuand procesul.

In octombrie 2000, femeia, in varsta de 71 de ani la acea vreme, a fost atacata de o haita de caini vagabonzi. In reclamatia catre CEDO, femeia a sustinut ca autoritatile locale nu au luat masurile necesare pentru a rezolva problema cainilor comunitari din Bucuresti si pentru a asigura siguranta si sanatatea locuitorilor orasului. Ea si-a argumentat pozitia apeland la articolul 3 din Conventia Drepturilor Omului, care interzice tratamentul inuman sau degradant, si a articolului 8, care garanteaza dreptul la viata privata si de familie.

Mai mult, pe baza alineatului 1 a articolului 6 din Conventie, care stipuleaza dreptul la un proces echitabil, femeia a reclamat si ca instantele nationale i-au respins cererile de despagubire pe care le formulase, fara a examina fondul cazului ei.

Judecatorii europeni au decis marti ca statul roman a incalcat toate cele trei articole invocate de reclamanti si au hotarat ca Romania trebuie sa plateasca despagubiri de 9.000 de euro cu titlu de daune morale si 20 de euro, cu titlul de cheltuieli de judecata.