Cozi interminabile, imbuleazala, nervi si imbranceli - asa au aratat in ultima perioada serviciile locale de evidenta a populatiei dupa ce numarul celor care vor sa-si schimbe actele s-a marit simtitor odata cu venirea in tara a romanilor care lucreaza in strainatate. Desi situatia nu este noua si se repeta an de an in luna august, autoritatile locale, cu mici exceptii, par ca au fost luate prin surprindere si nu si-au luat masuri speciale dinainte. Daca in unele zone cozile de sute de persoane au dus doar la mult timp pierdut si nervi macinati, in Galati s-a ajuns pana la imbranceli intre jandarmii si persoanele care se imbulzeau la coada.

Imbulzeala la Evidenta Populatiei din GalatiFoto: Viata Libera

In fiecare an, in perioada lunii august, atunci cand majoritatea romanilor care lucreaza in strainatate revin in tara in concediu, cozile de la serviciile de eliberare pasapoarte sau de evidenta a populatiei se maresc de doua-trei ori.

Desi situatia se repeta an de an si nu se mai poate vorbi despre surprize, autoritatile locale par mereu a fi luate prin surprindere si nu se pregatesc din timp cu niste masuri speciale, cel putin la nivel organizatoric, pentru a face fata numarului mare de oameni care vor sa-si schimbe actele.

Spre exemplu, in Brasov, oamenii care stau la coada se plang ca nu pot completa cererile afara, ci abia cand intra fiecare in birou, acest lucru facand ca timpul de asteptare sa fie mult mai mare.

"Daca puneau cererile pe o masa, afara si completam inainte sa intram, terminam mult mai repede. Asa trebuie sa stau la coada si sa completez acolo, inauntru. Stau la coada si nu ma misc", sustine unul dintre barbatii care statea la coada in fata ghiseelor de la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor din Brasov.

Potrivit publicatiei Buna Ziua Brasov, "nici la Serviciul de Evidenta Persoanelor Brasov situatia nu era foarte diferita. Doar ca aici se dadeau bonuri de ordine, iar oamenii puteau sa stea jos si sa-si completeze cererea dinainte".

La Galati, cozile imense de la evidenta populatiei au dus la imbulzeli si la imbranceli intre oamenii care asteptau pe scarile institutiei si jandarmii care incercau sa asigure zona.

"Agentii de paza, cei care ar trebui sa asigure ordinea, au fost chiar cei care au provocat scandalul. Acestia au impins mai multe persoane aflate la intrarea in institutie. Doua femei si-au pierdut echilibrul si au cazut", scrie publicatia locala Viata-Libera.

"Am stat la coada si degeaba. Gardienii au dat bonuri cum au vrut ei. Cine ridica mana mai sus primea bon. Eu am venit la cinci dimineata si am numarul de bon mai mare decat o persoana cu maini lungi venita la ora 8.00", povesteste una din femeile de la coada.

In Vrancea, autoritatile locale au incercat totusi sa ia cateva masuri pentru a face ca timpul petrecut la cozi sa fie cat mai mic.

"Ca in anii anteriori, luna august este una foarte plina si foarte grea pentru toti lucratorii de la Evidenta Populatiei. Volumul de munca este de aproape patru ori mai mare decat intr-o luna normala. Am suplimentat cu un ghiseu si incercam sa rezolvam toate problemele. Intr-o zi obisnuita sunt intre 40 si 50 de solicitari pentru eliberarea unei noi carti de identitate si acum vorbim de peste 200", a spus Sandel Ghiuta, directorul Serviciului de Evidenta Informatizata a Persoanei din Focsani.

Chiar si asa, publicatia locala Ziarul de Vrancea spune ca "oamenii sunt nevoiti sa indure ore intregi de stat in picioare, pe scarile si holurile institutiei, la temperaturi sufocante, ca sa ajunga sa-si depuna dosarele cu documentele necesare".

Asemanator este si cazul de la Iasi, unde sefii institutiilor a luat masuri temporare de suplimentare a personalului si a numarului de bonuri de ordine, insa cozile au persistat.

In plus, situatii asemenatoare au fost semnalate de presa locala in decursul lunii august in mai multe orase si municipii din tara.