Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat un protocol de colaborare intre Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucuresti, Clubul Sportiv Municipal Bucuresti si Clubul Sportiv Baschet Atletic Bucuresti pentru cresterea performantei si promovarea echipei de baschet a Clubului Sportiv Municipal Bucuresti (CSMB), ce apartine municipalitatii. Protocolul de colaborare se desfasoara pe o perioada de 4 ani, iar CSMB va contribui cu doua milioane de euro pentru sustinerea echipelor de baschet Steaua CSM din Liga Nationala si Liga I. Clubul Sportiv Baschet Atletic Bucuresti, o fundatie infiintata anul trecut, va consilia celelalte doua echipe cu privire la cheltuirea banilor astfel incat acestia sa fie alocati judicios.

Potrivit Hotararii de Consiliu General adoptate luni, obiectul protocolului de colaborare "il constituie punerea in comun a resurselor detinute de catre fiecare parte in vederea sustinerii activitatii sportive de performanta, prin intermediul echipei de seniori CSA Steaua, care va continua sa evolueze in Liga Nationala, si pentru derularea unor proiecte de juniori si tineret, menite sa atraga tinere talente catre o activitate sportiv - educativa, prin intermediul echipei CSM Bucuresti, care va evolua in Liga I ca echipa secunda echipei din Liga Nationala. Ambele echipe vor purta denumirea comuna 'Steaua CSM'".

Municipiul Bucuresti si comunitatea locala pot beneficia de o reprezentare la un nivel inalt de performanta prin punerea in comun, de catre CSA Steaua, CSM Bucuresti si CS Atletic, a resurselor logistice, financiare si umane, se mai arata in hotararea de Consiliu General.

Scopul acestui protocol este "asigurarea unei politici de marketing si de management unitara, atragerea finantarilor si folosirea optima a resurselor materiale si umane vor avea drept scop principal obtinerea de performante la nivel national si calificarea echipelor de seniori in competitii internationale, precum si dezvoltarea sportului de masa, prin programele de tineret derulate de echipa secunda"

La expirarea protocolului, locul din Liga Nationala de Baschet va reveni Clubului Sportiv al Armatei iar locul din Liga I de Baschet va reveni CSM Bucuresti.

Obligatiile partilor

Potrivit hotararii de Consiliu General, Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucuresti va contribui cu infrastructura sportiva si baza materiala aferenta, urmand a sustine in nume propriu cheltuielile aferentei echipei din Liga Nationala. Totodata, echipele vor putea utiliza marca 'Steaua', asociata in mod notoriu cu performanta sportiva.

CSM Bucuresti va contribui la sustinerea echipelor de baschet Steaua CSM din Liga Nationala si Liga I cu un buget anual brut de 500.000 Euro, prin incheierea contractelor cu jucatorii echipelor Steaua CSM (atat echipa care va evolua in Liga Nationala, cat si echipa care va evolua in Liga I) si cu staff-ul (colectivul) tehnic aferent fiecarei echipe. Jucatorii si staff-ul echipei Steaua CSM din Liga Nationala vor fi legitimati atat la Clubul Sportiv al Armatei cat si la Clubul CSM Bucuresti.

CS Atletic va asigura, prin reprezentantii sai, activitati profesioniste de management si va coordona actiunile ambelor echipe, va realiza activitati de identificare si cooptare a jucatorilor si antrenorilor, urmand a nominaliza membrii componenti ai echipelor cu care CSM Bucuresti va incheia contracte. CS Atletic va realiza activitati de marketing ce vor fi orientate spre promovarea in toate mediile a acestui parteneriat, a structurii noilor echipe si a performantei acestora, urmarind totodata atragerea unor noi sponsori care sa asigure un sprijin suplimentar activitatii echipelor. Ca urmare a activitatii de atragere de sponsori pentru echipele de baschet, CS Atletic poate suplimenta sumele de bani ce sunt achitate jucatorilor prin incheierea de contracte de imagine cu acestia.

In eventualitatea in care, din ratiuni bugetare deosebite sau din cauza unor evenimente extraordinare CSM Bucuresti nu va putea achita remuneratiile catre membrii echipelor Steaua CSM potrivit conventiilor incheiate cu acestia, pentru a evita eventuale efecte negative asupra activitatii competitionale, CS Atletic va putea directiona temporar sumele necesare indeplinirii la timp a obligatiilori financiare, urmand a fi indreptatita sa recupereze debitele de la CSM Bucuresti, inclusiv cheltuielile financiare (dobanzi, penalitati, comisioane, etc.) efectuate pentru stingerea datoriilor catre membrii echipelor.

Cat de rentabil este acest protocol pentru municipalitate

Cristina Nicolescu, consilier general si membru in consiliul de administratie al CSMB a declarat, inainte ca acest protocol sa fie supus la vot, ca documentul nu ar trebui votat de consilieri si ar trebui refacut deoarece nu are incredere ca CSB Atletic Bucuresti, infiintat anul trecut, va putea promova corespunzator cele doua echipe. De asemenea, aceasta sustine ca proiectul de hotarare care bate in cuie acest protocol nu are aviz de la Directia juridica, aviz obligatoriu.

De asemenea, consilierul PDL Mihai Voicu s-a declarat impotriva acestui protocol. "Acest club a fost infiintat cu scopul de a fi oferit copiilor bucurestenilor dupa ce sportul a fost scos din programa scolara. Suntem a patra tara din Europa la obezitatea la copii. Acest club avea un rol. Acum facem baschet, fotbal, care nu are nicio legatura cu cetatenii. Bucurestiul nu are fonduri de a sustine un club sportiv de seniori. Eu cred ca rostul lui ar fi ca aici sa vina cat mai multi copii si sa-si dezvolte aptitudinile si sa scape un pic si de obezitate. Ceilalti daca vor sa faca cluburi, prin fundatii, sa faca separat", a declarat acesta.

Si directorul Clubului Sportiv Municipal Bucuresti, Constantin Caliman, a recunoscut ca acest parteneriat trebuie citit mai atent, dar ca ar trebui aprobat pana pe 5 august. "Oportunitatea acestei asocieri sta in picioare doar daca Bucurestiul vrea o echipa mai puternica la baschet masculin. Protocolul trebuie sa faca obiectul unei mai atente citiri. Daca nu luam decizia pana pe 5 august nu ne putem inscrie in campionat. Daca unele prevederi din protocol se vor modifica pana la semnare, acest protocol poate sta in picioare", a declarat acesta.

Potrivit Registrului Special al Asociatiilor si Fundatiilor, Asociatia Clubul Sportiv Baschet Atletic Bucuresti a fost infiintata anul trecut, in iulie, fondatori fiind baschetbalistul Virgil Stanescu, Mircea Adrian Cristian Voinescu si Victor Paicu. Potrivit hotararii de Consiliu General adoptate luni, "in urma eforturilor comune Steaua - CS Atletic, echipa de baschet CSA Steaua a promovat in Liga Nationala si a reusit, prin performante sportive remarcabile si prin activitati de marketing speciale realizate de CS Atletic, sa atraga un real interes public asupra acestei ramuri sportive, in general, si asupra echipei CSA Steaua". Acest protocol a fost semnat in august 2012. Virgil Stanescu este unul dintre cei mai cunoscuti jucator de baschet din Romania, fiind capitanul echipei nationale de baschet.