In ultimul an, parcurile AI Cuza si Titan (cunoscute si sub denumirea de Parcul IOR) au suferit transformari importante. Lacul a fost curatat, iar bucurestenii se pot plimba cu barcute si hidrobiciclete - totul pe fondul olfactiv al traditionalilor mititei. Asta fiindca in parc au aparut sapte terase noi, despre care fundatia Ecocivica sustine ca sunt ilegale, si mai multe chioscuri. In plus, s-a schimbat firma care asigura paza parcului, PSD-istul Robert Negoita intentionand sa incheie un nou contract pentru paza parcurilor, de trei ori mai scump decat contractul pe care tot el il reziliase pentru ca era prea scump.

  • Drept la replica trimis de Primaria sector3

Contractul de 23,5 milioane de lei scos la licitatie pe SEAP este pe 4 ani, nu pe doi ani, spun reprezentantii Primariei sectorului 3 intr-un "drept la replica" trimis HotNews.ro, iar aceasta este valoarea maxim estimata. De asemenea, reprezentantii Primariei afirma ca institutia a mai incheiat un contract subsecvent, conform caruia paza parcurilor din sector costa 2,1 milioane lei.

"Conform OUG 34/2006 ART. 31: „in cazul in care autoritatea contractanta isi propune sa incheie un acord-cadru, atunci valoarea estimata se considera a fi valoarea maxima estimata, fara TVA, a tuturor contractelor de achizitie publica ce se anticipeaza ca vor fi atribuite in baza acordului-cadru respectiv, pe intreaga sa durata.” Acest lucru inseamna ca autoritatea contractanta, in cazul de fata Directia Parcurilor Sector 3, a realizat o estimare maxima a cantitatilor necesare (adica a agentilor de paza) pe intreaga perioada (adica 4 ani). Concluzia este ca valoarea maxima estimata nu reprezinta valoarea atribuita ce urmeaza a fi platita", se arata in "Dreptul la replica", trimis de Primaria sectorului 3.

"De altfel, Directia Parcuri Sector 3 a solicitat printr-un contract subsecvent numai 26 posturi * 24h * 9 lei/h (valoare maxima admisa de Primarie) * 365 zile/an * 4 ani, ceea ce inseamna 2.100.000 RON fara TVA pe an, nu 12.000.000 RON, asa cum precizeaza articolul", mai precizeaza reprezentantii institutiei.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  • Au aparut sapte terase noi si mai multe chioscuri. Societatea civila spune ca sunt ilegale

De anul trecut si pana in prezent in Parcul IOR (alcatuit din parcurile AI Cuza si Titan) au aparut sapte terase, pe langa cele doua care existau. De asemenea, s-a inmultit numarul de chioscuri. Arhitectul sef al sectorului 3, Stefan Dumitrascu, a declarat ca aceste terase au fost amplasate in urma unei decizii luate de Consiliul local sector 3.

Cum arata Parcul IOR cu terase si ce spun reprezentantii Primariei sector 3

"Urmare a Hotararii Consiliului Local sector 3 din februarie anul acesta, a fost permisa functionarea a sapte noi locatii de alimentatie publica. Ele au fost amplasate in zonele aglomerate ale parcului, beneficiind de un podest de lemn si un spatiu cu dimensiuni intre 10 si 15 mp pentru defsasurarea activitatii comerciale. Doresc sa mentionez ca aceste podesturi au fost puse fara a afecta iarba si fara a mineraliza niciun metru patrat de spatiu verde. Mai mult decat atat, acolo unde a fost posibil, mesele si scaunele au fost amplasate pe zonele deja pietruite sau asfaltate ale parcului. Terasele nu sunt de utilitate publica, ele nefiind crese, gradinite sau scoli. Ele sunt amplasate in zonele verzi, dar nu afecteaza spatiul verde. Se incadreaza in coeficientii pe care legea ii impune pentru utilizare acestui tip de teren. Operatorii teraselor sunt societati comerciale care au solicitat acest lucru. Inainte de februarie anul acesta au existat amplasamente pentru cinci asemenea spatii, care au functionat anul trecut si acum doi ani. Din aceste cinci amplasamente, trei dintre operatori au renuntat ramanand inca doua care isi desfasoara activitatea in conformitate cu avizele si autorizatiile eliberate. Acestea sunt terase sezoniere pentru care se permite functionarea intre 15 martie si 15 noiembrie", a explicat Dumitrascu pentru HotNews.ro.

Dan Trifu, vicepresedintele fundatiei Ecocivica, un ONG care se ocupa cu protectia mediului, sustine insa ca terasele sunt ilegale si ca a cerut Garzii de Mediu sa verifice situatia.

"Am observat ca in Parcul IOR au aparut mai multe terase. Cred ca se apropie undeva de zece. Unele sunt de vechile amplasamente. Nu inteleg prin ce acte de reglementare, de urbanism si de mediu au aparut, pentru ca noi (Agentia de Mediu) nu am autorizat nici un fel de terasa pana acum in parcul IOR. Daca Primaria sector 3 a eliberat autorizatii fara aviz, acord de mediu, a incalcat legea si drept urmare a fost sesizata Garda de Mediu care a constatat si ea aceste probleme si a trimis spre rezolvare Primariei sectorului 3 aceste constructii deocamdata ilegale. Sunt ilegale atat timp cat nu au fost avizate de catre Agentia de Mediu si mai ales ca sunt construite cu incalcarea Ordonantei 114/2007 care a fost adoptata prin lege in luna martie a acestui an. Acolo se spune foarte clar ca se interzice diminuarea suprafetei spatiilor verzi", explica Trifu, care reprezinta societatea civila intr-o comisie a Agentiei de Mediu.

Arhitectul sef al sectorului 3 spune ca in parcul IOR este nevoie de terase.

"Parcurile Cuza si Titan care au aproape 100 de hectare au fost ingrijite si reabilitate la standardul la care trebuie sa fie, au nevoie in opinia mea si a consilierilor locali ai sectorului 3 de spatii unde sa se poata bea un pahar de bere, un suc si, de ce nu, sa se manance mici. Asta cu micii este o chestiune strict comerciala, dar si eu ma plimb prin parc si imi face placere din cand in cand ca dupa o plimbare de o ora sa stau jumatate de ora si sa savurez o bere. In niciun caz nu trebuie sa-si faca asociatiile pe care le apreciez si le respect legea vreo grija ca vor fi nunti si botezuri la aceste terase. Sunt precedente cand de la o cabanuta de lemn cu cateva umbrelute a aparut ditamai cladirea si chiar am intampinat asemenea situatii, sper ca cititorii d-voastra sa-si aduca aminte de actiunea de desfiintare masiva pe care am desasurat-o acum zece ani impotriva unor astfel de extinderi ilegale ale unor mici amplasamente pentru alimentatie publica. Atunci am desfiintat din Parcul Titan si Alexandru Ioan Cuza nu mai putin de 5 astfel de restaurante pentru a reda cetatenilor o suprafata de mai bine de 8.000 de mp spatiului verde. Nu exagerez, erau constructii care ocupau cate 1.000 de metri patrati, executate total ilegal pe domeniul public", sustine Stefan Dumitrascu.

Si Dan Trifu, vicepresedinte Ecocivica, este de parere ca in parc este nevoie de terase, dar sa nu se depaseasca o anumita limita.

"Intr-un procent de 15%, cat este Procentul de Ocupare al Terenului maxim permis intr-o zona verde, unde intra si aleile, mobilierul urban etc, putem amenaja ceva provizoriu sa deservim un pic cetatenii care vin in parc. Dar sa te apuci sa faci fara documentatie de urbanism si cu incalcarea Legii mediului, acesta este un lucru foarte grav si mai ales un precedent foarte periculos pentru cetatenii care au terenuri retrocedate in parc si pe spatiile verzi si care nu pot construi nimic. Deci, daca tu vii pe un domeniu public si faci ce vrei. Atunci eu ce argument am fata de ceilalti detinatori de spatii verzi. Dar in momentul in care tu te duci si calci in picioare si spatiul verde si legislatia, atunci trebuie sa stau de vorba cu tine chiar si penal daca este cazul", explica Trifu.

La sfarsitul lunii aprilie, Consiliul local al Sectorului 3 a aprobat amplasarea in parcurile din sector a 8 terase si 37 de chioscuri. De asemenea, consilierii locali au aprobat amplasarea a 18 chiscuri in marile intersectii din sectorul 3.

In ceea ce priveste marile parcuri din sectorul 3, chioscurile si terasele sunt repartizate astfel:

- Parcul Alexandru Ioan Cuza: 4 terase si 10 chioscuri;

- Parcul Titan: 3 terase si 10 chioscuri;

- Parcul Titanii: 5 chioscuri;

- Parcul Pantelimon: o terasa si 10 chioscuri;

- Parcul Gheorghe Patrascu: doua chioscuri.

S-a schimbat firma de paza: de la un contract de 4 milioane de lei pe an se vrea un contract de circa 12 milioane de lei/an

Imediat ce a castigat alegerile si a venit in functia de primar al sectorului 3, Robert Negoita a declarat ca paza parcurilor din sectorul 3 va fi asigurata de Politia Locala sector 3 intrucat contractul pe care il avea Primaria cu firma de securitate BGS, in valoare de 4 milioane de lei pe an, era pagubos. Asta se intampla in luna iunie 2012.

"BGS si-a terminat contractul cu paza parcurilor, iar la rectificarea bugetara de luna viitoare bugetul necheltuit, prevazut pentru acest an, va fi transferat catre Politia Locala a sectorului 3 care a fost vitregita in acesti ani. Am cerut propuneri din partea Politiei Locale pentru a demara un plan de paza eficient la nivelul obiectivelor din sectorul 3, dar sistemul de monitorizare video ne va fi de mare folos", a declarat Negoita la sfarsitul lunii iunie 2012.

O luna mai tarziu, potrivit site-ului de licitatii publice, Directia Parcurilor sector 3 a atribuit prin negociere directa un contract de circa 625.000 lei firmei STARGUARD GROUP SECURITY pentru paza parcurilor din sector. In anunt nu se specifica pe ce perioada s-a incheiat acest contract. La sfarsitul lunii aprilie 2013, Directia Parcurilor sector 3, institutie din cadrul Primariei, scoate la licitatie serviciile de paza a parcurilor din sector: Parcul A.I.Cuza, Titan, Titanii, Petrascu si Pantelimon. Potrivit site-ului de licitatii publice, institutia vrea sa dea 23,5 milioane de lei pentru paza parcurilor din sector timp de doi ani. Licitatia a fost anulata pe 6 iunie, deoarece in urma Hotararii Consiliului Local Sector 3, nr. 153 din data de 31.05.2013, privind reorganizarea serviciului public Directia Parcurilor Sector 3, Directia Parcurilor Sector 3 nu mai are capacitatea de atribuire si incheiere contracte.

Prin Hotararea 153, s-a aprobat reorganizarea serviciului public "Directia Parcurilor Sector 3" ca urmare a comasarii prin absorbtie si preluarea acestui serviciu de catre Directia Parcuri, compartiment nou infiintat in cadrul aparatului de specialitate al Primarului Sector 3.

  • S-a dragat lacul si s-au pus barci si hidrobiciclete

Potrivit arhitectului sef al sectorului 3, Stefan Dumitrascu, din octombrie anul trecut pana in aprilie, Primaria sectorului 3 a curatat lacul. Din aprilie, pe lac au fost puse barcute si hidrobiciclete.

Primarul sectorului, Robert Negoita a declarat in luna iunie, cand si-a prezentat raportul de activitate pentru primul an de mandat ca pe langa lucrarile de decolmatare a lacului "a montat 53 de barci pentru pescari si a fost reconditionat podul de acces spre Insula Pescarilor. Totodata, in urma solicitarilor cetatenilor, u fost amenajate trei zone cu aparate de fitness. Mai mult, in urma unei initiative private sustinute de Primaria sectorului3, a fost amenajat debarcaderul si au fost achizitionate barci si hidrobiciclete", se arata in raportul primarului Robert Negoita. Acesta sustine ca a mai reabilitat 7,5 hectare de teren din parc.

Parcurile AI Cuza si Titan au fost reamenajate complet in perioada 2005-2012, in amndatul fostului primar Liviu Negoita, devenind printre cele mai frumoase spatii verzi din Bucuresti. Doar amenajarea Parcului Titan a costat 68 milioane de lei, potrivit unei hotarari adoptate de Consiliu Local sector 3.