Curtea de Apel Bucuresti a obligat Primaria Capitalei sa plateasca firmei PA&CO, detinuta de Costel Casuneanu, 16,8 milioane de lei pentru lucrari neachitate la Pasajul Pipera si penalitatile aferente, potrivit Mediafax. Din cele 16,8 milioane de lei, 3,2 milioane lei reprezinta debitul neachitat pentru lucrarile facute de firma la pasaj si 13,6 milioane lei penalitati de intarziere. Decizia este irevocabila.

Foto:

PA&CO a dat in judecata municipalitatea la Tribunalul Bucuresti, iar instanta a admis cererea firmei in decembrie 2012, obligand astfel Primaria Capitalei sa plateasca "3.256.108,74 lei reprezentand debit neachitat, suma ce va fi actualizata cu rata inflatiei incepand cu data scadentei pana la data achitarii efective" si "13.633.909,1 lei penalitati de intarziere calculate pana la data de 25.05.2012". Ulterior, in februarie 2013, instanta a indreptat "eroarea materiala" referitoare la data, dispunand ca penalitatile sa fie calculate pana la 25.04.2012.

Decizia Tribunalului Bucuresti a fost atacata de Primaria Capitalei la Curtea de Apel Bucuresti, care, miercuri, a respins ca nefondat recursul, hotararea fiind irevocabila.

Pasajul Pipera traverseaza bd. Barbu Vacarescu si a fost inaugurat in aprilie 2012. Lucrarile la pasaj au fost realizate de asocierea PA&CO International SRL si F. Kirchhoff Strebenbau GmbH Co KG si au costat peste 140 de milioane de lei.

UPDATE: Reprezentantii Primariei Capitalei spun, intr-o reactie remisa HotNews.ro, ca este vina consilierilor generali fiindca nu au putut sa-l plateasca pe constructor.

"In anul 2011 aparatul executiv al Primarului General a solicitat in buget suma de 80 de milioane de lei pentru finalizarea obiectivului de investitii "Pasaj denivelat Pipera", insa Consiliul General al Municipiului Bucuresti de la acea vreme (majoritar PDL) a aprobat doar 20 milioane de lei, din care 10.400.000 lei pentru achizitie teren, iar 9.600.000 pentru executie lucrari (suma de zece ori mai mica fata de valoarea contractului). Astfel, cu aceasta suma, Municipalitatea era nevoita sa realizeze o lucrare in valoare totala de peste 100.000.000 lei", sustin reprezentantii municipalitatii.

Mai mult decat atat, reprezentantii institutiei afirma ca alesii locali au redistribuit sumele necesare prevazute pentru aceasta lucrare, alocand in schimb fonduri pentru alte proiecte si incalcand astfel legea bugetului de stat si a finantelor publice.

"Pentru a nu bloca dezvoltarea orasului, in loc sa fie oprite lucrarile din lipsa de fonduri, aparatul executiv al Primarului General a reesalonat graficele de executie, a demarat procedura de achizitie terenuri, continuand demersurile pentru obtinerea de fonduri conform legii 286/2010 privind finantarea lucrarilor in desfasurare. Mai mult, in contractul incheiat cu constructorul lucrarii exista prevederea explicita ca Municipalitatea nu datoreaza penalitati in conditiile in care in buget nu sunt prevazute fonduri pentru aceasta investitie. Subliniem ca Municipalitatea a achitat in integralitate toate lucrarile aferente acestui obiectiv de investitii. Cu toate acestea, constructorul a fortat obtinerea de penalitati pentru facturile ce nu au putut fi achitate la termen, iar dupa un an de la darea in folosinta a obiectivului, instanta a decis achitarea acestor penalitati", se arata intr-un comunicat emis de Primaria Capitalei.

Municipalitatea va urma caile de atac prevazute de lege pentru apararea interesului public, mai precizeaza sursa citata.

UPDATE 2PDL Bucuresti cere Curtii de Conturi sa auditeze cat mai repede posibil modul in care a fost incheiat si derulat contractul cu privire la Pasajul Pipera. "Din cauza incompetentei lui Sorin Oprescu, bucurestenii platesc inca 13,6 milioane lei ca penalitati firmei care a construit Pasajul Pipera, pe care Oprescu l-a inaugurat inainte de alegeri si inainte sa-l achite. PDL Bucuresti are serioase dubii ca acest contract s-a derulat in conditii legale si cere Curtii de Conturi sa demareze urgent controlul asupra acestui contract dar si un audit al modului in care Sorin Oprescu a depus apararea in procesul intentat de constructor Primariei Capitalei", se arata intr-un comunicat de presa emis de gruparea politica.