Initiativa Primariei Capitalei de a amenda cu pana la 5.000 lei persoanele care hranesc maidanezii ar putea duce la cresterea numarului de persoane muscate deoarece animalele, infometate, vor deveni mai agresive, sustin reprezentantii fundatiei Vier Pfoten. Astfel, ONG-ul se opune introducerii acestei prevederi in noul regulament privind controlul reproductiei cainilor din Municipiul Bucuresti.

Caini fara stapanFoto: HotNews / Dan Popescu

”Ca si in cazul oamenilor, infometarea creeaza o stare de stres, panica si agitatie. Animalele vor cauta orice sursa de hrana, actionand instinctiv. Nu am dori sa ne trezim in fata unei situatii de necontrolat, in care numarul oamenilor agresati sa creasca dramatic”, a declarat Kuki Barbuceanu, coordonator de proiecte Vier Pfoten.

„Propunerea este menita totodata sa dea nastere unor abuzuri deoarece prinderea si pedepsirea "vinovatilor" va depinde de bunavointa vecinilor, care vor semnala sau nu politiei prezenta unui castron "suspect" in fata blocului. Mai mult, cine si cu ce dovezi stabileste ca hrana are ca destinatar un caine fara stapan si nu un alt animal”, spune Anca Tomescu, coordonator proiect Animale fara Stapan Vier Pfoten.

In plus, Vier Pfoten sustine ca Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA) se contrazice prin introducerea acestei noi prevederi, intrucat acelasi proiect prevede, intr-unul din articole, ca ASPA trebuie sa sterilizeze cainii fara stapan si sa ii returneze in locul din care au fost luaţi.

"In acest caz, cu buna stiinta, ASPA ar returna animale in zone din care a eliminat teoretic orice sursa de hrana. Acest lucru constituie un abuz asupra animalelor, potrivit legislatiei in vigoare. Hotararea ar incalca legea privind ratificarea Conventiei Europene pentru Protectia Animalelor nr. 60/2004, precum si articolul 13 din Tratatul de la Lisabona, potrivit caruia „Statele membre ale UE vor trata cu toata atentia cerintele de bunastare a animalelor, avand in vedere ca acestea sunt fiinte simtitoare si au nevoi specifice”, si legea pentru protectia animalelor nr. 205/2004, modificata prin legea 9/2008. Potrivit tuturor acestor legi, animalelor aflate in grija omului trebuie sa li se asigure conditiile minime de bunastare", sustin reprezentantii ONG-ului.

Reprezentantii ONG-ului considera ca eforturile Primariei ar trebui sa se indrepte catre stoparea inmultirii cainilor fara stapan, prin sterilizarea lor rapida si in numar cat mai mare, precum si prin prevenirea abandonului. "Pana in prezent, nu a existat nici un dosar penal pentru abandonarea unui animal, desi, de 5 ani, legea considera acest lucru drept o infractiune. Fundatia Vier Pfoten respinge categoric noua propunere a Primariei Capitalei de a amenda persoanele care hranesc cainii fara stapan. Vier Pfoten face apel catre Consiliul General al Primariei Capitalei sa respinga aceasta propunere cu efecte de necontrolat. In caz contrar, Vier Pfoten va incepe demersurile in instanta in vederea anularii acestui act normativ", se arata intr-un comunicat emis de ONG..

In urma cu cateza zile, Razvan Bancescu, coordonatorul de proiect al Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor, a declarat pentru Mediafax ca intentioneaza sa introduca in noul regulament privind controlul reproductiei cainilor din Municipiul Bucuresti o prevedere in urma careia perosanele care hranesc cainii fara stapan sa fie amendate cu pana la 5.000 lei.

Decizia introducerii acestei masuri sanctionatorii a fost luata in urma comentariilor si propunerilor facute de cetateni la proiectul pentru modificarea Hotararii CGMB nr. 243/2009 privind controlul reproductiei cainilor in Municipiul Bucuresti, in perioada in care acesta s-a aflat in dezbatere publica, a declarat duminica Razvan Bancescu.

"Nu urmarim sa amendam un copil care arunca un biscuite unui caine pe strada. Urmarim sa reducem numarul agresiunilor cainilor fara stapan indreptate catre cetateni", a explicat reprezentantul ASPA.

Cum vrea Primaria Capitalei sa modifice Hotararea CGMB nr. 243/2009 privind controlul reproductiei cainilor in Municipiul Bucuresti:

-medicii veterinari care au contract de sterilizare a cainilor cu ASPA vor transmite in scris, catre aceasta institutie, situatia cainilor sterilizati, vaccinati, deparazitati si identificati pentru introducerea in baza unica de date.

- adoptia cainilor din adaposturile ASPA este gratuita pentru ONG-uri, iar pentru persoanele fizice si juridice se percepe taxa de 170 lei/caine. Adoptiile se pot face doar daca persoanele fizice si juridice fac dovada conditiilor de cazare, hrana si asistenta medicala, iar in cazul ONG-rilor in urma unui protocol cu ASPA.

- persoanele care abandoneaza caini nu mai au voie sa adopte altii timp de 1 an. Abandonul se constata prin consultarea bazei unice de date.

- reteritorializarea cainilor se face in acelasi loc de unde au fost ridicati. Este interzisa reteritorializarea in parcuri, piete, institutii de invatamant, spitale, obiective de interes turistic, centre comerciale si ale institutii de interes public.

- caini agresivi nu vor fi reteritorializati.

- persoanele si ONG-urile care detin caini in varsta de peste 4 luni, pe raza municipiului Bucuresti, sunt obligate sa-i inregistreze la ASPA in termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, prin microciparea lor si completarea formularului declaratie. Fac exceptie cainii utilitari si de vanatoare inregistrati la Asociatia Chinologica Metropolitana Bucuresti, cainii de serviciu ai Ministerului Apararii Nationale si Ministerului Administratiei si Internelor.

- persoanele si ONG-urile care detin caini in varsta de peste 6 luni sunt obligate sa-i sterilizeze in termen de 12 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari. Fac exceptie cainii utilitari si de vanatoare inregistrati la Asociatia Chinologica Metropolitana Bucuresti, caini de serviciu ai Ministerului Apararii Nationale si Ministerului Administratiei si Internelor si cainii a caror stare de sanatate nu le permite acest lucru.

- microciparea cainilor se face de catre ASPA, iar numarul de microcip va fi inscris in baza de date. Persoanele juridice, institutiile si ONG-urile care desfasoara activitati de capturare, adapostire, transport, sterilizare, identificare si adoptie sunt obligate sa comunice catre ASPA toate informatiile aferente acestor activitati. Nerespectarea acestor prevederi se sanctioneaza cu amenda de 2.000 lei.

- ONG-urile care au protocol de colaborare cu ASPA si care prezinta caini pentru vaccinare, deparazitare, sterilizare, identificare si inregistrare in baza de date vor fi scutite de plata serviciilor prestate de ASPA in adaposturile sale.​