In Bucuresti sunt circa 65.000 de caini maidanezi, potrivit unui inventar facut la sfarsitul anului 2012 de Primaria Capitalei. Aceasta cifra este insa una estimativa - s-au numarat cainii dintr-o zona si rezultatul a fost extins la nivelul intregului oras - diferite ONG-uri si institutii estimand ca in oras ar fi undeva intre 40.000 si 100.000 de maidanezi. Care este adevarul, nu se poate spune deoarece, de 20 de ani, municipalitatea nu are o baza de date unica unde sa fie inregistrate aceste animale. Cert este ca bucurestenii sunt din ce in ce mai afectati de problema si mai scandalizati. In 2012, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals" au fost muscate de caini 16.000 de persoane cu, 3.231 mai multe decat in 2011. Circa 3.300 sunt copii.

In luna martie a acestui an, Senatul a aprobat un proiect de lege care interzice eutanasierea maidanezilor, cu exceptia celor bolnavi incurabil, si impune sterilizarea obligatorie a cainilor cu si fara stapan, exceptie facand cei cu valoare chinologica. Cu alte cuvinte, Primaria Capitalei va trebui sa sterilizeze toti maidanezii.

Prima lege care a reglementat controlul si inmultirea cainilor fara stapan a fost Ordonanta de Guvern nr. 155/2001 adoptata prin Legea nr 227/2002. Actul normativ prevedea ca fiecare municipalitate sa aiba un adapost pentru caini si ca maidanezii sa fie prinsi si transportati in adaposturi. Daca in 14 zile nu erau adoptati, urmau sa fie eutanasiati. Ulterior, acest termen a fost redus la 7 zile. Prin Legea 9/2008, eutanasierea cainilor fara stapani este interzisa. In noiembrie 2011, Camera Deputatilor a adoptat o noua Lege a cainilor fara stapan, care prevede posibilitatea eutanasierii dupa ce autoritatile locale consultau populatia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunari de cartier. Imediat dupa adoptare, aceasta lege a fost contestata de gruparea USL la Curtea Constitutionala. In ianuarie 2012, Curtea a decis ca legea este neconstitutionala. In final, s-a intors la Senat, ea fiind votata, in forma care interzice eutanasierea, in martie 2013.

Primaria Capitalei

  • Ce trebuia sa faca

Potrivit legii, in Bucuresti, aceasta este principala institutie care are atributii in ceea ce priveste gestionarea problemei cainilor fara stapan. Acesta activitate este reglementata prin Hotararea de Consiliu General nr. 243/2009. Potrivit acestei hotarari, Primaria Capitalei trebuia sa infiinteze adaposturi pentru cainii comunitari si sa-i sterilizeze. De asemenea, municipalitatea, prin Administratia pentru Supravegherea Cainilor fara Stapan Bucuresti (ASPA) pe care o are in subordine, trebuia sa realizeze o baza unica de date unde sa inregistreze cainii sterilizati in cabinele proprii si in cele private - datele urmand a fi transmise de medicii veterinari.

In prezent, Primaria Capitalei a pus in dezbatere publica o serie de modificari a acestei hotarari. Acestea prevad in principal obligativitatea ca detinatorii de caini sa-si sterilizeze animalele, iar Primaria Capitalei sa faca o baza de date unde sa inregistreze toti cainii din oras:

- medicii veterinari care au contract de sterilizare a cainilor cu ASPA vor transmite in scris, catre aceasta institutie, situatia cainilor sterilizati, vaccinati, deparazitati si identificati pentru introducerea in baza unica de date.

- adoptia cainilor din adaposturile ASPA este gratuita pentru ONG-uri, iar pentru persoanele fizice si juridice se percepe taxa de 170 lei/caine. Adoptiile se pot face doar daca persoanele fizice si juridice fac dovada conditiilor de cazare, hrana si asistenta medicala, iar in cazul ONG-rilor in urma unui protocol cu ASPA.

- persoanele care abandoneaza caini nu mai au voie sa adopte altii timp de 1 an. Abandonul se constata prin consultarea bazei unice de date.

- reteritorializarea cainilor se face in acelasi loc de unde au fost ridicati. Este interzisa reteritorializarea in parcuri, piete, institutii de invatamant, spitale, obiective de interes turistic, centre comerciale si ale institutii de interes public.

- caini agresivi nu vor fi reteritorializati.

- persoanele si ONG-urile care detin caini in varsta de peste 4 luni, pe raza municipiului Bucuresti, sunt obligate sa-i inregistreze la ASPA in termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, prin microciparea lor si completarea formularului declaratie. Fac exceptie cainii utilitari si de vanatoare inregistrati la Asociatia Chinologica Metropolitana Bucuresti, cainii de serviciu ai Ministerului Apararii Nationale si Ministerului Administratiei si Internelor.

- persoanele si ONG-urile care detin caini in varsta de peste 6 luni sunt obligate sa-i sterilizeze in termen de 12 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari. Fac exceptie cainii utilitari si de vanatoare inregistrati la Asociatia Chinologica Metropolitana Bucuresti, caini de serviciu ai Ministerului Apararii Nationale si Ministerului Administratiei si Internelor si cainii a caror stare de sanatate nu le permite acest lucru.

- microciparea cainilor se face de catre ASPA, iar numarul de microcip va fi inscris in baza de date. Persoanele juridice, institutiile si ONG-urile care desfasoara activitati de capturare, adapostire, transport, sterilizare, identificare si adoptie sunt obligate sa comunice catre ASPA toate informatiile aferente acestor activitati. Nerespectarea acestor prevederi se sanctioneaza cu amenda de 2.000 lei.

- ONG-urile care au protocol de colaborare cu ASPA si care prezinta caini pentru vaccinare, deparazitare, sterilizare, identificare si inregistrare in baza de date vor fi scutite de plata serviciilor prestate de ASPA in adaposturile sale.

  • Ce a facut

Adaposturi

Primaria Capitalei are doua adaposturi pentru caini, unul in bd. Theodor Pallady, de 200 de locuri, si altul in comuna Mihailesti, 500 de locuri. Adapostul din Mihailesti a fost inaugurat anul trecut. Terenul pentru construirea acestuia a fost cumparat in 2006 de primarul Adriean Videanu pentru suma de 4,5 milioane lei. Acesta a platit 155 de euro pe metrul patrat pe terenul adapostului de la Mihailesti, in conditiile in care pretul tehnic informativ limita pentru terenuri similare era de doar 30-33 euro pe metru patrat, potrivit Curtii de Conturi. Dosarul a ajuns in instanta, iar in mai 2009 Adriean Videanu si alti functionari publici au fost obligati de Tribunalul Bucuresti sa plateasca 5 milioane de lei drept despagubiri pentru atribuirea contractelor fara respectarea prevederilor legale la achizitionarea terenului. In ianuarie 2010, magistratii Curtii de Apel Bucuresti au decis rejudecarea dosarului. In 2011 instanta a hotarat ca Adrian Videanu si alti trei functionari sa plateasca doar 60.000 de lei.

In cei patru ani de mandat, Sorin Oprescu nu a mai facut niciun alt adapost pentru caini desi aceasta problema se acutizeaza in fiecare zi.

Sterilizari

In 2012, la nivelul Capitalei au fost sterilizati 6.512 maidanezi. ASPA a sterilizat 3.024 de caini, costurile ridicandu-se la circa 410.000 lei. In acelasi timp, cabinetele medicale partenere ASPA au sterilizat circa 3.500 de caini pentru care s-au platit circa 400.000 lei. Fiecare cabinet a primit sume cuprinse intre 12.000 si 50.000 lei, in functie de numarul de caini sterilizati. Per total, s-a cheltuit pentru sterilizarea cainilor 814.000 lei, circa 200.000 de euro. De prinderea cainilor se ocupa 4 echipe de interventie a cate 3 oameni/echipa - respectiv 12 persoane.

Ce vrea sa faca

Incepand cu luna aprilie a acestui an, Primaria Capitalei a demarat in parteneriat cu Fundatia Vier Pfoten un parteneriat de sterlizare a cainilor si pisicilor fara stapan din Bucuresti. "Campania va consta in prinderea, sterilizarea, deparazitarea, vaccinarea anti-rabica, marcarea cu crotaliu, inregistrarea si returnarea in teritoriu a animalelor fara stapan de pe strazile Capitalei. Medicii Vier Pfoten vor opera intr-o clinica special amenajata in incinta Bazei Pallady din sectorul 3 (Theodor Pallady nr. 262). Bucurestenii care doresc sa dea o mana de ajutor echipei Vier Pfoten pot veni cu animalele fara stapan la clinica. Ei pot suna pentru programare la numarul de telefon 021.316.77.31", se arata intr-un comunicat al fundatiei. In baza Protocolului, Fundatia VIER PFOTEN se angajeaza sa sterilizeze din fonduri proprii cainii si pisicile fara stapan. Dupa perioada postoperatorie, animalele vor fi returnate in locul din care au fost luate.

In bugetul pe anul 2013, Primaria Capitalei a prevazut pentru Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA) suma de 15 milioane de lei, de trei ori mai mult fata de anul trecut. Din cei 15 milioane de lei, 1,7 milioane de lei sunt prevazuti pentru extinderea capacitatii de cazare a adapostului din Mihailesti pentru a se ajunge la o capacitate totala de 750-800 locuri. De asemenea, se vor cumpara trei autoutilitare pentru prins cainii - 22.727 de euro bucata, doua autospeciale pentru prins cainii - 20.545 de euro/bucata, iar hingherii vor fi dotati cu arme tranchilizante. Pentru modernizarea paginii de internet a ASPA vor fi alocati 22.727 de euro, iar baza de date unica in care vor fi inregistrati cainii va costa 22.720 de euro.

Desi nu au delegate competente pentru a gestiona problema cainilor fara stapan, asaltate de sesizari de la cetatenii deranjati de caini, o parte dintre primariile de sector s-au apucat sa rezolve singure problema.

Primaria sectorului 1

Aceasta institutie s-a implicat in rezolvarea acestei probleme inca din 2008, cand a infiintat Serviciul Politia Animalelor. "Pentru solutionarea problemei cainilor fara stapan, Serviciul Politia Animalelor a desfasurat inca de la infiintare activitati menite sa reduca numarul de caini fara stapan de pe domeniul public prin organizarea actiunilor de identificare si capturare a cainilor agresivi, dar si prin actiuni menite sa reduca in timp numarul acestora, deruland programul de sterilizare gratuita a animalelor de rasa comuna (caini si pisici) cu proprietari/detinatori legali", sustin reprezentantii institutiei.

Pe 15 ianuarie 2009, Primaria Sectorului 1 a inaugurat Centrul Teritorial de Adapostire si Protectie Temporara a animalelor fara stapan, situat pe Sos. Odai nr. 3-5. La inaugurare centrul putea adaposti un numar de 520 de caini fara stapan, dar ulterior capacitatea sa a fost marita, in prezent putand adaposti aproximativ 1.000 de caini. "Odata ajunsi in adapost, cainii sunt vaccinati, sterilizati si li se monteaza microcipuri pentru identificare. Adapostul cuprinde, pe langa spatiile individuale pentru caini, un cabinet veterinar modern, dotat cu toate facilitatile si o zona de birouri", sustin reprezentantii Primariei, intr-un raspuns trimis la solicitarea HotNews.ro.

In plus, Primaria Sectorului 1, inca din anul 2009, a derulat programe de adoptie a cainilor comunitari. Pana in prezent au fost adoptati 934 caini fara stapan, sustine institutia.

"De la inceputul activitatii Serviciului Politia Animalelor si pana in prezent au fost sterilizati 3.010 caini fara stapan, iar in cadrul Programului de sterilizare gratuita a animalelor de companie de rasa comuna au fost sterilizate 3.055 de animale, dintre care 908 caini si 2.147 pisici. Operatiile de sterilizare a cainilor fara stapan precum si a animalelor de companie de rasa comuna ai caror proprietari/detinatori legali au domiciliul stabil pe raza Sectorului 1 sunt suportate din bugetul local al Primariei Sectorului 1. In ceea ce priveste parteneriatele cu ONG-urile de profil, Serviciul Politia Animalelor a incheiat cateva astfel de parteneriate, insa, din cauza implicarii slabe a acestora in solutionarea problemei cainilor fara stapan, in special in domeniul adoptiei cainilor comunitari, aceste parteneriate nu au mai fost prelungite", se arata in raspunsul trimis de Primaria sectorului1 la solicitarea HotNews.ro.

In cursul anului 2012, Primaria Sectorului 1 a alocat 418. 555 lei pentru rezolvarea problemei cainilor fara stapan, suma necesara pentru asigurarea hranei, medicamentelor si materialelor sanitare de uz veterinar. In anul 2013, pentru rezolvarea aceleiasi probleme a fost alocata suma de 415.000 lei. "Mentionam ca aceste sume de bani ne sunt necesare pentru ingrijirea cainilor adapostiti in centrul Odai, adapostul fiind ocupat, in permanenta, in proportie de 100%", sustin reprezentantii Primariei sector 1.

Primaria sectorului 2

Aceasta institutie a inceput programul de sterilizare a cainilor fara stapan in 2008, pana acum sterizandu-se 12.000 de caini. Administratia locala are un adapost de 650 de locuri in comuna Tanganu si, anul trecut, a declarat in nenumarate randuri in presa ca va construi un alt adapost de 500 de locuri in comuna Butimanu. Acesta adapost trebuia inaugurat in luna iunie. HotNews.ro a cerut institutiei mai multe informatii despre cum gestioneaza aceasta problema, dar nu a primit raspuns.

Primaria sectorului 3

In iulie 2012, Consiliul local sector 3, la propunerea primarului Robert Negoita, a aprobat infiintarea unei societati comerciale cu raspundere limitata avand ca obiect capturarea si transportul cainilor fara stapan catre Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor din cadrul Primariei Capitalei. Firma urma sa fie detinuta integral de Consiliul local. In septembrie 2012, Consiliul local a anulat aceasta hotarare.

Pana in prezent nu s-a mai facut nimic pentru rezolvarea acestei probleme.

Primaria sectorului 4

Reprezentantii institutiei au declarat pentru HotNews.ro ca acum incearca sa incheie contracte de colaborare cu ONG-urile de profil pentru sterilizarea cainilor. Primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a declarat in mai multe randuri in presa ca nu are bani sa faca adaposturi pentru caini deoarece bugetul primariei este unul foarte mic.

Primaria sectorului 5

Nu detinem date deoarece institutia nu a afisat nimic pe site referitor la aceasta problema, nu da comunicate de presa si nu raspunde la solicitarile trimise pe Legea 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public.

Primaria sectorului 6

Institutia a construit un adapost de 100 de locuri pe bd. Timisoara si mai este in curs de amenajare un teren privat de 2.000 mp in Giulesti. Pentru sterilizarea cainilor, Primaria Sectorului 6 are un parteneriat cu Fundatia Vier Pfoten care prevede prinderea, sterilizarea, deparazitarea, vaccinarea, crotalierea cainilor comunitari si, ulterior, intoarecerea lor in teritoriu. Conform rapoartelor Vier Pfoten, anul trecut au fost sterilizati 2.500 de caini.

Conform parteneriatului, Primaria Sectorului 6 prin intermediul Administratiei Domeniului Public Dezvoltare Urbana Sector 6 pune la dispozitie terenul unde vor fi amplasate clinicile veterinare si acopera cheltuielile legate de transportul animalelor, iar Fundatia Vier Pfoten asigura medicatia cainilor comunitari si personalul de specialitate.

Anul trecut au fost cheltuiti petru rezolvarea problemei cainilor fara stapan 48.640 lei, potrivit unui raspuns trimis de institutie la solicitarea HotNews.ro. Pentru anul in curs au fost alocati 250.000 lei pentru vitamine si hrana animalelor, iar pentru investitii au fost alocati 500.000 lei ¬ amenajare adapost pentru cainii comunitari.

De asemenea, Primaria sectorului 6 a pus in dezbatere publica un proiect de hotarare de Consiliu Local care prevede:

- sterilizarea obligatorie a cainilor cu varsta mai mare de 6 luni si microciparea lor;

- detinatorul animalului trebuie sa faca dovada sterilizarii prin carnetul de sanatate a animalului parafat de medicul de specialitate;

- sterilizarea nu este obligatorie daca animalul are valore chinologica, probleme de sanatate sau daca detinatorul anuimalului plateste o taxa de 300 lei. Banii din aceasta taxa merg la intretinerea adposturilor pentru caini;

- autoritatea locala trebuie sa faca recensamantul animalelor in termen de 6 luni de la adoparea acestei hotarari;

- proprietarii care nu-si sterilizeaza animalele risca amenzi cuprinse intre 400 si 800 lei;