Parcare publica de 700 de locuri de la Autogara Militari, folosita zilnic in sistem Park&Ride de sute de bucuresteni, s-a inchis de la 1 aprilie. Asta desi a fost inaugurata in septembrie 2010 - in urma cu mai putin de 3 ani - iar Primaria Sectorului 6 a investit circa 4 milioane de lei pentru amenajarea ei. Autoritatile motiveaza ca terenul pe care s-a construit facilitatea era proprietatea privata, contractul de inchiriere fiind doar pe trei ani, iar acum a expirat. Intrebata de HotNews.ro de ce a investit 4 milioane de lei pentru o perioada atat de scurta de timp, de ce nu a prelungit contractul si cat platea chirie pe acel teren, administratia sectorului nu a raspuns, desi au trecut zece zile, perioada prevazuta de lege pentru a raspunde solicitarii.

HotNews.ro a fost sesizata pe 8 aprilie de un cititor ca parcarea publica de la Autogara Militari s-a inchis si in locul ei se va construi un supermarket. Reporterul HotNews.ro s-a dus la fata locului sa vada in ce stare se afla parcarea si sa afle ce s-a intamplat.

Angajat: "Parcarea s-a inchis de la 1 aprilie"

Parcarea de la Autogara Militari

Parcarea de la Autogara Militari

Foto: Hotnews

Unul dintre angajatii parcarii a discutat cu reporterul HotNews.ro si a confirmat faptul ca parcarea a fost inchisa si urmeaza ca terenul sa fie transformat.

"De la intai [n.r. 1 aprilie] parcarea e inchisa, nu se mai parcheaza inauntru. Urmeaza zilele astea ca masinile ramase in parcare sa fie evacuate. Parcarea era a primariei, dar am inteles ca nu s-au inteles la chirie cu proprietarul si gata, s-a terminat.

Preturile erau destul de mici, rezonabile. Oricum, parcarea era mereu plina. Si acum, uitati-va cate masini sunt. Parcau cei care stau in zona si, dimineata cei care veneau la serviciu sau la metrou. Si abonamentele erau ieftine. Probabil cei care au semnat pentru abonament isi vor primi banii inapoi. Oricum, taxele erau percepute de primarie.

In locul parcarii s-ar putea deschide un supermarket

"Acum am inteles ca terenul a fost luat de Kaufland si deschid magazin aici", a declarat angajatul parcarii.

In luna martie, in presa s-a relatat ca reteaua Kaufland va deschide un nou magazin in zona de vest a Capitalei, in apropierea Autogarii Militari, insa nu s-au dat detalii exacte cu privire la plasamentul noului supermarket. (Sursa).

HotNews.ro a contactat pe 8 aprilie Kaufland Romania pentru a afla daca magazinul pe care retailerul german il va deschide va fi pe amplasamentul actualei parcari, insa nici pana la data publicarii acestui material nu a primit un raspuns.

Explicatia Primariei Sector 6: "Contractul de inchieriere a terenului a expirat"

Parcare de la Autogara Militari

Parcare de la Autogara Militari

Foto: Hotnews

Contactati de HotNews.ro, reprezentantii Primariei Sectorului 6 au declarat ca terenul pe care se afla parcarea era proprietate privata, fiind inchiriat de institutie pentru amenajarea acestei facilitati, iar acum contractul a expirat.

"Terenul pe care s-a amenajat parcarea este proprietate privata. In urma cu trei ani s-a incheiat un contract de inchiriere a terenului si s-a construit parcarea. Acel contract a expirat si nu a mai fost prelungit. Pana in prezent (n.r. - 8 aprilie) Primaria Sectorului 6 nu a eliberat nicio autorizatie de desfiintare a parcarii", a declarat Sorin Dina, consilierul primarului sectorului 6, Rares Manescu, pentru HotNews.ro.

HotNews.ro a cerut, in virtutea Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, contractul de inchiriere a terenului, o explicatie de ce s-au investit atatia bani pentru o perioada atat de scurta, de ce nu a fost prelungit contractul de inchiriere si daca s-a eliberat vreo autorizatie de construire pe acel teren insa nu am primit raspuns.

Pana la data publciarii acestui articol au trecut zece zile (perioada maxima prevazuta de lege pentru a primi un rasuns in baza legii 544), iar reprezentantii Primariei Sector 6 nu au trimis vreun raspuns.

HotNews.ro va publica raspunsul si explicatiile Administratiei Sector 6 imediat ce le va primi.

Parcarea de 700 de locuri a fost inaugurata in septembrie 2010 - A costat circa 4 milioane de lei

Parcarea publica de la Autogara Militari a fost inaugurata de fostul primar al sectorului, Cristian Poteras, pe 2 septembrie 2010. Aceasta avea o suprafata de 17.000 de metri patrati si 700 de locuri de parcare.

Parcare Militari

Parcarea din Militari la inaugurare

Foto: Agerpres

"Am certitudinea ca astfel venim in intampinarea mai multor soferi, care vor prefera sa isi lase masinile in siguranta si sa se deplaseze cu metroul sau RATB-ul. In plus, strazile si trotuarele vor fi eliberate de masinile si microbuzele parcate neregulamentar'', a declarat la inaugurare Cristian Poteras, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, parcarea este prima realizata in parteneriat public - privat, dar nu si ultima. Edilul a sustinut ca banii incasati urmeaza sa fie virati la bugetul local si sa constituie fonduri pentru constructia si amenajarea de noi locuri de parcare. Referitor la costuri, Poteras a declarat ca Primaria Sector 6 a investit pentru amenajarea parcarii circa 4 milioane de lei, bani de la bugetul local.

Numai pentru amenajarea parcarii, in aprilie 2010, Primaria Sectorului 6 a contractat lucrari depentru peste 2,5 milioane de lei. Contractul a fost semnat cu firma S.C. APOLODOR COMIMPEX S.R.L. si a valorat 2.570.234 RON. (Sursa)

Lucrarile executate constau in demolarea constructiilor existente (mai putin cladirea veche a autogarii), executia unor noi retele exterioare de apa si canalizare, executia retelelor de iluminat exterior, sistematizarea amplasamentului, urmate de realizarea structurii rutiere si amenajarea locurilor de parcare si de reabilitarea imprejmuirii amplasamentului.

Din cele 700 de locuri, Poteras promitea ca 350 vor fi inchiriate in regim de abonament, contra unei sume de 100 de lei lunar, iar celelalte 350 vor putea fi inchiriate cu ora, la preturi cuprinse intre 1,5 lei (pentru o ora) si 10 lei (pentru 24 de ore).

Parcarea de la Autogara Militari, singura de tip "Park&Ride" gandita si deschisa de vreo administratie de sector din Bucuresti

In octombrie 2011, HotNews.ro a facut o analiza a tipurilor de parcari "Park&Ride" din Bucuresti si cum acest sistem era (si inca este) aproape inexistent.

Parcarea de la Autogara Militari vazuta din avion

Parcarea de la Autogara Militari vazuta din avion

Foto: Google Earth

In acel articol HotNews.ro a mentionat drept "bila alba" realizarea parcarii de la Autogara Militari exact langa statia de metrou "Pacii" si arata cum aceasta este singura masura luata de vreo primarie de sector pentru a veni in ajutorul miilor de bucuresteni, navetisti din "suburbiile Capitalei si a celor care lucreaza in zona centrala sau sunt nevoiti sa traverseze orasul cu masina, in loc sa foloseasca metroul.

"A fost realizata aceasta parcare pentru oamenii din zona, dar si tocmai in ideea ca vin multi oameni din afara orasului si astfel isi pot lasa si ei masina si sa foloseasca metroul", au declarat atunci pentru HotNews.ro reprezentantii Primariei Sector 6. Acestia au mai declarat ca gradul de ocupare al parcarii era de 80%.

Nota: Multumim cititorului care ne-a semnalat acest subiect.