In aceasta dimineata, in locul Halei Matache a ramas un mare gol. In mai putin de doua zile, cladirea monument a fost dezmembrata. Au mai ramas doar cateva ziduri si o copertina alba care le acopera. In fata, sta in noroi structura metalica a cladirii, asemeni unui schelet de dinozaur urias, pe care s-a strans praful zeci de ani si paianjenii si-au tesut panza. Cum despre "morti" se vorbeste numai de bine, trecatorii privesc cu parere de rau la locul lasat gol.

Foto:

"Au demolat-o, hotii. Nu mai este!", spune cu ura o femeie care trece pe langa mine si vede ca fac poze. "Sa-i demoleze Dumnezeu si pe ei! Au facut aici ca la Jilava! Basescu e de vina", spune o precupeata rosie in obraji care incerca sa-si croiasca drum prin noroaie, spre Piata Matache. Ii spun ca primarul Oprescu a dat autorizatia pentru dezmebrarea halei ca sa faca drumul. Nu aude. Merge mai departe bombanind.

"Nu este vorba de cladirea in sine. O data cu disparitia ei dispare identitatea acestui loc, dispar mestesugarii din zona, dispare farmecul locului. O sa fie un bulevard ca 'Victoria Socialismului (n.r. bulevardul construit de Ceausescu in centrul Capitalei), fara viata", spune o alta doamna care astepta sa se intalneasca cu o studenta de la "Arte", sa vorbeasca despre ce s-a intamplat in zona.

In fata macelariei din fata halei, trei caini asteapta sa primeasca ceva de mancare. Doi politisti comunitari ii alunga, insa acestia nu vor sa se dezlipeasca de usa magazinului. Macelaria este unul dintre putinii supravituitori ai operatiunii de "igienizare" a zonei. Celealte magazine au fost inchise sau au dat faliment din cauza santierului.

"Cand hotii furau din Hala, politia nu era aici sa-i prinda. Acum e plin de politie. In seara demolarii nu aveai pe unde sa treci de ei", mai spune femeia, privind spre locul gol.

Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, a spus ca a facut plangere penala impotriva primarului Sorin Oprescu si a arhitectului sef, Gheorghe Patrascu, pentru ca au semnat autorizatia pentru dezmembrarea halei. Chiar daca instanta le va da dreptate, Hala Matache a disparut si o data cu ea a disparut un cartier din Bucurestiul vechi. Primaria spune ca o va reconstrui mai in spate, ca asa e mai bine pentru protectia monumentului si ca in noul loc va fi pus mai bine in valoare.

Unii spun ca trecutul trebuie sa lase loc viitorului si ca asa vom scapa de tiganii si mizeria din zona si locul se va dezvolta frumos. Altii spun ca turistii nu vin sa vada cladirile de sticla ci vin in cautarea vechiului Bucuresti si ca zona Matache ar fi trebuit pastrata ca atare. Indiferent de ce se va intampla, ce va ramane multa vreme viu in amintirea noastra este modul in care o institutie publica a pus la pamant un monument - la miez de noapte, pe viscol, la cateva ore dupa ce majoritatea participantilor prezenti la o dezbatere organizata de Primarie si-a exprimat dorinta ca Hala Matache sa ramana la locul ei.