Comisia Europeana a aprobat o investitie de peste 145 milioane de euro pentru reabilitarea zonei costiere din zona metropolitana Constanta si Eforie Nord. Proiectul este initiat de Apele Romane si in total vor fi reabilitati 7,3 km de coasta.

"Proiectul se va concentra pe cinci dintre zonele de coasta cele mai expuse procesului de eroziune accelerata, care masoara in total 7,3 km. Cunoscut oficial sub numele de "Protejarea si reabilitarea partii sudice a litoralului Marii Negre din zona metropolitana Constanta si zona Eforie Nord", proiectul consta, in principal, in investitii in infrastructura de protectie a tarmului. Se va incerca stoparea procesului de eroziune prin construirea unor protectii noi si realimentarea plajelor cu nisip", se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

"Proiectul este un exemplu concret pentru modul in care fondurile structurale contribuie atat la protectia mediului, cat si la dezvoltarea economica regionala. Aceste investitii de-a lungul coastei Marii Negre ajuta la minimizarea efectelor eroziunii costiere, in avantajul turistilor si al locuitorilor din zona. Masurile respective vor imbunatati, de asemenea, atractivitatea regiunii din punctul de vedere al dezvoltarii afacerilor si turismului", a declarat comisarul european pentru politica regionala Johannes Hahn.

In plus, potrivit CE proiectul va reduce riscul producerii de inundatii si la evitarea unor daune materiale de milioane de euro. "Riscurile legate de sanatatea si securitatea turistilor si locuitorilor din zona se vor reduce, de asemenea, substantial. Proiectul va asigura extinderea plajei cu 33 ha pana in 2015 si se estimeaza ca aproximativ 278.000 de locuitori vor beneficia de reabilitarea tarmului. Se preconizeaza ca proiectul va genera aproximativ 250 de locuri de munca. Regiunea atrage peste 8 milioane de turisti anual, iar reabilitarea coastei i-ar aduce un plus de atractie, fiind benefica atat pentru companii, cat si pentru locuitorii din zona", se arata in comunicatul institutiei.