Noul Plan Urbanistic General (PUG), care este acum in lucru, va impune ca imobilele noi care vor construi in oras sa fie "frumoase", au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate proiectantilor. Pana acum, cand se autoriza o constructie, Primaria putea sa spuna doar cat de inalta poate sa fie si cum sa fie pozitionata pe teren, insa nu se putea pronunta asupra designului arhitectural. In plus, noul PUG va incerca sa defineasca care este identitatea Bucurestiului si sa impuna prin reguli pastrarea ei. O schimbare majora se va produce si in zonele protejate, proiectantii urmand sa le regandeasca.

Bucurestiul vazut de susFoto: Hotnews

Surse apropiate proiectantilor noului Plan Urbanistic General au declarat pentru HotNews.ro ca noul PUG aduce urmatoarele noutati:

- se va face un inventar al problemelor care au dus pana acum la dezvoltarea haotica a orasului si noile reglementari se vor face in asa fel incat sa nu se mai ajunga la situatia de acum;

- ideea care sta la baza noului PUG este consolidarea identitatii orasului;

- PUG-ul va fi gandit in asa fel incat sa nu fie nevoie de derogari pe zonele protejate. In prezent, indicatoriii urbanistici din zonele protejate se pot modifica prin Planuri Urbanistice Zonale, iar investitorii pot obtine permisiunea sa construiasca in plus. "Nu se vor mai putea face Planuri Urbanistice Zonale, doar Planuri Urbanistice de Detaliu. PUZ-ul este un proiect care schimba caracterul zonei. Daca schimbi paramentrii urbanistici, schimbi caracterul zonei. Nu poti modifica acesti parametri fara sa produci dezechilibre", sustin sursele apropiate proiectantilor.

- noul PUG trebuie sa aiba un anumit grad de flexibilitate, insa aceasta felxibilitate va fi una controlata, fiind reglementari foarte clare si ferme;

- se vor reface Planurile Urbanistice pentru zonele protejate, unde se afla cladiri de patrimoniu. "Vom porni de la situatia existenta si vom incerca sa ajungem unde ne propunem", sustin surse apropiate proiectantilor.

- PUG-ul trebuie sa consolideze caracterul si identitatea cartierelor bucurestene;

- PUG-ul va avea parametri calitativi, care sa impuna anumite standarde de calitate la constructiile noi. "Vrem sa cream calitate si pentru constructiile noi. Arhitectura va conta. Nu vei putea face orice oriunde", sustin surse apropiate proiectantilor.

- unitatile teritoriale de referinta se vor schimba. "Nu poti vorbi de o zona de locuinte de la periferia orasului la fel cum vorbesti de o astfel de zona in centru", sustin surse apropiate proiectantilor.

- Strategia de dezvoltare a Bucurestiului nu trebuie sa fie o poveste abstracta. Ea trebuie sa se concretizeze prin proiecte clare. "Pentru a alege aceste proiecte, trebuie sa raspundem la urmatoarele intrebari: Cum traim? Cum prosperam? Cum devenim sustenabili? Cum asiguram mobilitatea? PUG-ul va avea un plan de mobilitate", sustin surse apropiate proiectantilor.

- se va incerca stabilirea unui echilibru intre interesul public si cel privat;

- in anumite zone se va propune functiunea cladirilor in functie de calificarea populatiei si bazat pe scenarii economice. "In sensul ca nu rezolvi o problema de moment ci incerci sa modifici acea nevoie. Intai trebuie sa vedem ce nevoi au locuitorii orasului dupa care vom propune solutii", sustin surse apropiate proiectantilor.

- se va realiza consultarea populatiei in toate etapele de elaborare ale noului PUG. "Aceasta consultare ne va ajuta sa rezolvam anumite probleme locale", sustin surse apropiate proiectantilor.

- PUG-ul va avea trei paliere esentiale: Bucurestiul permanent - care trebuie sa raspunda nevoilor fundamentale ale bucurestenilor(transport public, utilitati), Bucurestiul identitar - un oras unic, in care se va incerca crearea unor noi simboluri simboluri, si Bucurestiul european care trebuie sa respecte anumiti parametri stabiliti de UE (cati mp de spatiu verde, poluare, facilitati);

- se va face o face o baza de date urbana care se va actualiza in timp real, imediat ce se aproba un proiect. In ultimii ani s-au facut 800 de PUZ-uri care au modificat PUG-ul, iar acesta nu a fost actualizat.

Concursul pentru actualizarea Planului Urbanistic General (PUG) al Bucurestiului a fost cistigat de un consortiu condus de Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" si din care mai fac parte mai fac parte: Arnaiz Consultores (Spania), Intergraf, Sinergetics Corporation, AECOM Romania, Compania de Consultanta si Asistenta Tehnica. Primaria Capitalei a anuntat castigatorul la sfarsitul lunii ianuarie 2013. Valoarea de proiectare se ridica la 4,2 milioane de lei. Planul Urbanistic General stabileste ce se poate construi pe fiecare teren in parte din Bucuresti.

La concurs a mai participat si consortiul alcatuit dinmai multe firme private: Metroul SA, Western Outdoor, Alpha Studio si Albert Speer&Partners Germania.

"Scoala de arhitectura a avut un proiect foarte bun. La noul PUG vor lucra specialisti care sint in comisii importante atit din tara, cit si din strainatate", a declarat primarul general, Sorin Oprescu.