Piata Universitatii, recent amenajata si deschisa traficului pietonal, a fost transformata in parcare publica de soferii care aleg sa-si lase masina neregulamentar la suprafata, in loc sa intre in parcarea subterana. In fiecare zi, zeci de masini patrund nestingherite in zona pietonala din Piata printr-un spatiu lasat liber doar pentru accesul masinilor catre curtea interioara a BCR. In plus, alte sute de masini stau parcate ilegal pe strazile si trotuarele din zona. In acest timp, parcarea subterana de sub Piata Universitatii, la care s-a lucrat timp de trei ani si s-au investit peste 10 milioane de euro, sta pe jumatate goala.

Masini parcate ilegal in Pta UniversitatiiFoto: Hotnews

Piata Universitatii a fost amenajata si deschisa publicului la finele anului trecut, odata cu deschiderea parcarii subterane la care s-a lucrat mai bine de trei ani. In perioada sarbatorilor de iarna Piata a gazduit Targul de Craciun Bucuresti, insa dupa ce acesta a fost strans, la inceputul lunii ianuarie, capatul Pietei Universitatii care se suprapune cu strada Toma Caragiu a fost invadat de masini parcate neregulamentar.

Situatia a fost constatata de reporterii HotNews.ro mai multe zile la rand. Masinile patrund in zona printr-un spatiu mai mare lasat intre stalpii de pe trotuar, pe Strada Toma Caragiu, pentru masinile care apartin de BCR si care au acces in parcarea si curtea interioara a institutiei. Cu toate acestea, prin acest spatiu intra nestingherit si alte masini care parcheaza ilegal in zona.

Pozele din fotogaleria de mai jos sunt realizate joi, 24 ianuarie, cand in Piata erau parcate ilegal zeci de masini, iar in parcarea subterana erau libere peste 260 de locuri din 425 disponibile in total.

UPDATE 17:20 Vezi mai jos raspunsul Primariei Generale:

  • Politia Locala a Municipiului Bucuresti monitorizeaza zona Pietei Universitatii precum si strazile adiacente acesteia.
  • Pana in prezent, de la inaugurarea parcarii subterane, Serviciul Circulatie Rutiera din cadrul Politiei Locale a Municipiului Bucuresti a aplicat, pentru opriri si stationari neregulamentare, 180 de amenzi contraventionale in cuantum de 25.200 de lei.
  • Totodata au fost aplicate si 500 de avertismente la care se adauga punctele de penalizare aferente.

Oprescu anunta ca elibereaza strazile de masini parcate ilegal, insa centrul Bucurestiului e in continuare o mare parcare gratuita

La inaugurarea parcarii si Pietei Universitatii, pe 15 noiembrie 2012, primarul general Sorin Oprescu anunta ca "strazile vor fi eliberate de masini", iar "masinile parcate ilegal, la suprafata, vor fi ridicate".

"Vom desfiinta parcarile stradale de pe strazile din jur. Am inceput refacerea trotuarelor, am pus bolarzi, vom pastra cateva locuri de parcare in fata la ambasada Cehiei, dar atat. Strazile din spatele parcarii vor deveni pietonale, aria pietei va fi pietonala, str.Ghica, str. Toma Caragiu", declara atunci Oprescu.

Cu toate acestea, administratia nu a luat masuri sufieciente, iar zona centrala a ramas sufocata de masini parcate ilegal, iar parcarea subterana de la Universitate pe jumatate goala.

HotNews.ro a relatat pe larg in decembrie cum, desi in zona centrala sunt patru mari parcari care sunt mai bine de jumatate goale (parcarea de la Intercontinental, de la Cocor, de la Unirii si de la Universitate), mii de masini parcheaza ilegal pe strazile din zona.

Masini parcate in Piata Universitatii joi, 24 ianuarie

Soferul din imagine (Peugeot-ul gri) tocmai intra sa parcheze in Piata Universitatii, chiar pe langa rampa prin care se intra in parcarea subterana

Locuri libere in parcarea subterana de la Piata Universitatii joi, 24 ianuarie

Masini parcate pe trotuarul bulevardului Regina Elisabeta, aproape de Piata Universitatii