Primarul municipiului Timisoara, Nicolae Robu, a declarat, vineri, ca municipalitatea este dispusa sa cumpere, la un pret rezonabil, Casa Muhle, un cunoscut imobil monument istoric, care a ajuns in proprietatea unui grup de romi si care i-a daramat acoperisul fara a avea autorizatie in acest sens.

Casa MuhleFoto: Agerpres

Nicolae Robu a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ca Primaria este dispusa sa cumpere Casa Muhle si ca un proiect de hotarare ce va fi discutat in sedinta de marti il mandateaza sa poarte discutii in acest sens cu proprietarii, transmite Mediafax.

Robu a subliniat ca nu va dori sa cumpere acest imobil la un pret care ii depaseste valoarea.

"Vom avea marti pe ordinea de zi un proiect de hotarare care ma mandateaza sa port negocieri cu proprietarii in vederea cumpararii de catre Primarie a Casei Muhle. Eu pot fi de acord cu aceasta incercare de solutionare a problemei, dar vreau sa spun de la inceput ca, oricat de mult am pretui noi Casa Muhle si l-am pretui pe peisagistul Muhle, nu putem sa platim oricat pentru a salva aceasta casa. Daca proprietarii se vor dovedi rezonabili, atunci cred ca merita sa facem un efort financiar si sa salvam aceasta casa pentru ca realmente si pe mine ma doare sufletul sa o vad degradandu-se", a spus Robu.

In opinia edilului, daca Primaria ar reusi sa achizitioneze Casa Muhle, aceasta ar putea fi transformata intr-un muzeu.

"Trebuie, in primul rand, readusa la forma initiala, apoi se poate face un muzeu acolo, o casa memoriala, poate, dar in orice caz trebuie sa devina un obiectiv prezent pe itinerariile turistice ale Timisoarei", a spus Robu.

Miercuri seara, aproximativ 150 de timisoreni s-au adunat in fata Casei Muhle din Timisoara, un cunoscut imobil monument istoric, pentru a protesta fata de distrugerea acesteia, dupa ce a ajuns in proprietatea unui grup de romi.

Protestatarii au aprins lumanari pe gardul proprietatii, ei fiind impotriva distrugerii imobilului monument istoric.

Cei prezenti au avut pancarte pe care scria "Salvati Casa Muhle" sau "Mi-e frig fara caciula" (aluzie la faptul ca acoperisul imobilului a fost daramat - n.r.).

Protestul a fost unul tacut si a durat aproximativ o ora, incheindu-se fara incidente.

Tot miercuri, doi consilieri locali ai PNTCD au initiat un proiect de hotarare prin care propun achizitionarea de catre municipalitate a Casei Muhle.

In luna mai a anului trecut, lucrarile facute de un clan de tigani la una dintre cele mai frumoase cladiri din Timisoara, Casa Muhle, au fost sistate de autoritatile locale deoarece proprietarul a demolat acoperisul, actiune pentru care nu exista autorizatie.

Conform autorizatiei eliberate la cererea lui Ionel Stancu - reprezentant al unui clan de tigani, potrivit autoritatilor locale -, proprietarul avea voie sa execute "lucrari de restauratii, reparatii generale, modificari interioare si exterioare prin consolidari, extinderea casei scarii si extinderea cladirii pe fatada posterioara cu 3,85 metri in scopul reintregirii fatadelor in mod unitar, cu pastrarea arhitecturii existente, amenajare de mansarda in podul existent cu pastrarea cotei existente la cornisa si pastrarea caracterului arhitectural existent, refunctionalizare si recompartimentare partiala a cladirii la subsol, parter si mansarda si amenajarea unui bazin la demisol". Cu toate acestea, proprietarii au daramat acoperisul.

Casa Muhle a fost construita in secolul XIX si a apartinut florarului Wilhelm Muhle, cel care a creat primul soi de trandafir romanesc. Situata in apropierea centrului Timisoarei, casa de pe bulevardul Mihai Viteazu nr. 3 a fost considerata intotdeauna una dintre cele mai frumoase cladiri din municipiu.

La inceputul anilor 2000, cladirea monument istoric a fost cumparata de un grup de tigani, care ulterior a solicitat mai multe autorizatii de constructie de la Primaria Timisoara.

Conform presei locale din Timisoara, "romii de catifea" sau "mafia imobiliara tiganeasca" au pornit, imediat dupa Revolutia din Decembrie 1989, o adevarata "vanatoare de imobile istorice". Presa a relatat ca, avand ajutorul unor functionari din Primarie, romii sau avocatii lor aflau cine sunt mostenitorii carora urma sa li se retrocedeze imobile istorice in valoare de milioane de euro. Odata ce aflau numele mostenitorilor, romii ii convingeau pe acestia sa le vanda vilele sau macar apartamente din aceste vile. Dupa ce reuseau sa intre in imobil, se trecea la faza a doua, in care, prin diferite modalitati, obligau proprietarii celorlaltor apartamente sa le vanda la pret redus locuintele, pana deveneau proprietari pe intregul imobil, scria presa timisoreana.