Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, luni, raspunzand unei intrebari privind actiunea autoritatilor locale vizavi de taxe si impozite, ca acestea trebuie sa aplice, deocamdata, legislatia in vigoare, respectiv sa le indexeze cu 16%, urmand sa vada ce este de facut cand Guvernul va emite Ordonanta, relateaza Mediafax.

"Eu rog autoritatile locale sa se uite cu atentie la actele normative in vigoare la ora la care vorbim. Exista un Cod Fiscal in vigoare si exista o Hotarare de Guvern prin care s-au indexat impozitele si taxele locale pe care trebuie sa o aplice. Cand va apare Ordonanta de modificare a Codului Fiscal, o sa o citeasca si o sa vada ce au de facut, deocamdata ei trebuie sa aplice legislatia in vigoare", a spus Dragnea.

Intrebat daca acest lucru inseamna ca autoritatile locale sa mareasca taxele si impozitele cu 16%, Dragnea a raspuns: "Da. Vom veni cu un act normativ care sa le dea posibilitatea sa le mareasa sau nu sau sa revina la cele de dinainte".

El a mai spus ca Ordonanta mai are de asteptat pana va fi emisa de catre Guvern pentru ca la data sedintei de Guvern nu era promulgata Legea de abilitare a Executivului de a emite ordonante.

Intrebat ce se va intampla cu cei care au platit deja la inceputul lunii si daca vor trebui sa revina pentru a plati diferenta, Dragnea a raspuns: "Nu. La sfarsitul anului 2012 a fost publicata Hotararea de Guvern de indexare a taxelor si impozitelor locale. Administratiile locale trebuie sa respecte legislatia in vigoare, indiferent care este ea".