RADET a incheiat un contract pentru furnizarea energiei termice cu o firma care nu are centrala electrica de cogenerare, iar compania respectiva s-a infiintat cu doua zile inainte de semnarea memorandumului pentru aceasta asociere, potrivit unui raport realizat de Comisia pentru Utilitati publice din Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Pana in prezent nu s-a platit niciun ban catre aceasta firma deoarece nu a furnizat energie pentru ca nu are centrala.

Contractul a fost semnat pe 28 iunie 2012. Prin acest contract RADET s- a obligat sa cumpere de la firma ECOGEN POWER, permanent, 141,28 MWt -121,36Gcal/h contra sumei de 150 lei/Gcal. Mai mult, potrivit raportului Comisie de Utilitati a CGMB, firma ECOGEN POWER s-a infiintat cu doua zile inainte de semnarea memorandumului pentru furnizarea energiei termice - pe 22.11.2012.

Potrivit raportului Comisiei de Utilitati a CGMB, s-au gasit urmatoarele nereguli in contractul dintre RADET si ECOGEN POWER:

  • asocierea dintre RADET si aceasta firma nu are aprobarea CGMB desi legea prevede acest lucru;
  • prevede obligatia RADET de a cumpara o cantitate fixa de energie si nu permite achizitionarea energiei termice in functie de consumul clientilor, obligatie ca ar putea conduce la o risipa de energie
  • diferenta dintre energia cumparata de RADET si energia facturata consumatorilor finali constituie pierderi ale RADET care sunt preluate in tarif si suportate de consumatorii finali si de primaria Capitalei prin subventie
  • in cadrul acestui contract, prin neprevederea posibilitatii de adaptare a cantitatilor contractate la nevoile consumatorilor, aceste pierderi care revin RADET si implicit Primariei Capitalei sunt inevitabile si vor conduce la cresterea pretului energiei termice, potrivit raportului citat.
  • societatea nu dispunea la data incheierii contractului de o centrala electrica de cogenerare care sa furnizeze RADET energia termica si nici de licenta ANRE.

Pana la data incheierii memorandumului, mai multe societati comerciale si-au exprimat intentia de a furniza energie termica in conditii similare, oferte neacceptate de RADET.

Doi membri ai Consiliului de Administratie ai RADET nu recunosc ca ar fi aprobat o hotarare a CA prin care sa-l imputerniceasca pe fostul director general al RADET, Mihai Becheanu, sa semneze memorandumul privind preluarea energiei termice produsa in cogenerare. Mihai Becheanu a fost revocat din functia de director RADET la inceputul lunii septembrie.

In urma anchetei, Comisia de utilitati recomanda:

  • achizitia de catre RADET in regim de urgenta a unor servicii de asistenta si reprezentare juridca in vederea rezilierii pe cale amiabila a contractului
  • in cazul in care acest lucru nu este posibil, RADET, reprezentata de casa de avocatura, va actiona in instanta pentru rezilierea contractului
  • pana la solutionarea problemei, semnatarii memorandumului si contractului din partea RADET vor fi suspendati din functie

Consilierul USL Cornel Pieptea a declarat, pentru HotNews.ro, ca in baza acestui contract firma Ecogen Power ar fi urmat sa ia finantare de la banci pentru construirea centralei, dupa care ar fi urmat sa vanda energia in urmatorii 15 ani catre RADET.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca stia de acest contract si a cerut corpului de Control al primului ministru sa verifice modul in care acesta a fost atribuit.

De asemenea, primarul s-a plans ca primaria capitalei nu are niciun reprezentant in CA al RADET.

Firma ECOGEN POWER are doi asociati: Ileana Sorin Mihai si Mihai Anastasescu. Mihai Anastasescu este patronul Metaleuroest - cunoscuta pentru afacerile in domeniul energiei - si a fost implicat in dosarul "Distileria" pe vremea cand era premier Adrian Nastase. Ulterior, a devenit finantator al PDL, potrivit articolelor aparute in presa