Firmele Dumbrava Semnalizare, Vesta Investment si Primacons Group au catigat un contract de circa 54 de milioane de euro pentru semnalizarea rutiera din Capitala (semafoare, marcaje rutiere), potrivit informatiilor publicate pe site-ul de licitatii publice. Licitatia a fost organizata de Administratia Strazilor Bucuresti, iar cele trei firme sunt abonate la contractele cu institutiile statului. La licitatie au participat trei firme.

Marcaje rutiere pe soselele din CapitalaFoto: Hotnews

Contractul a fost atribuit pe 1 noiembrie 2012, valoarea acestuia fiind de circa 197 milioane lei fara TVA (circa 54 milioane euro).

"Acordul cadru (n.r. obiectul contractului este) presupune proiectare, executie si administrare lucrari de semnalizare rutiera orizontala (marcaje rutiere termoplastice alb/galben) si verticala (indicatoare rutiere, mijloace auxiliare de semnalizare etc) care vor fi executate pe strazile si parcarile aflate in administrarea Administratiei Strazilor, limitatoare de viteza, benzi rezonatoare, separatoare de sensuri pentru a preveni viteza peste limita legala in trafic, indicatoare de orientare rutiera amplasate pe console si portaluri dar si marcaje rutiere conventionale pentru strazile ce urmeaza sa intre in reabilitare sau intretinere dar care pana la aceasta nu asigura o semnalizare rutiera corespunzatoare", se arata pe site-ul de licitatii publice.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat in mai multe randuri ca aceasta licitatie a fost contestata de mai multe ori, motiv pentru care, de cateva luni, principalele bulevarde din Capitala au ramas fara marcaje rutiere - in principal cele care marcheaza benzile de circulatie si trecerile de pietoni.

Cine sunt firmele care au castigat licitatia

VESTA INVESTMENT este controlata de omul de afaceri Radu Spirea si este abonata la contractele cu statul. Potrivit Cotidianul.ro firma a avut contracte cu Primariile din Bucuresti si Ministerul Dezvoltarii. Cele mai cunoscute contracte sunt:

- contractul de circa 200.000 de euro cu Ministerul Dezvoltarii, pe vremea Elenei Udrea, pentru indicatoarele turistice 3D;

- monopolul producerii de triunghiuri reflectorizante obligatorii pentru automobile;

- in 2008, cu ocazia organizarii Summitului NATO la Bucuresti, Vesta Investment a incasat suma de 1,9 milioane euro pentru asigurarea balizelor de plastic cu ajutorul carora s-a creat culoarul unic de transport pe care s-au deplasat masinile cu sefii de stat din NATO, de la Aeroportul Henri Coanda pana in centrul Bucurestiului.

Vezi aici toate contractele pe care le are Vesta Investment cu statul.

DUMAVA SEMNALIZARE este detinuta de Stelian Marius Varghida. In 2010, aceasta firma in asociere cu UTI Trafic a castigat un contract de 10 milioane de euro de la Administratia Strazilor pentru realizarea a 68 de km de piste pentru bicicleta. Pistele s-au trasat pe strazile: Calea Plevnei, Piata Charles de Gaulle, Bucurestii Noi, Viilor, Serban Voda, Odoarei, Valea Oltului, Soseaua Petricani, Valea Ialomitei, Valea Argesului, Ghencea, Mihai Bravu, Drumul Sarii, Polografiei, Timisoara, Drumul Taberei, Brasov, Constantin Prezan, Unirii, Oltenitei, 13 Septembrie, Sibiu, 1 Mai, Calea Dorobanti, Iancu de Hunedoara, Stefan cel Mare, Bucuresti - Ploiesti, Piata Presei, Aviatorilor, Theodor Pallady, Fantana Miorita si bd. Tudor Vladimirescu. Daca facem un calcul, pentru un km de vopsit trotuarul s-au platit 125.000 de euro. In acest pret intra si montarea semafoarelor pentru biciclete, in anumite locuri. In 2012, aceste piste au fost inchise de politia rutiera pentru ca sunt neconforme.

PRIMACONS GROUP este detinuta de omul de afaceri Alexandru Dumitrovici. Aquaform Bucuresti, Vega '93, Arcada Company si Primacons Group au castigat in 2011 un contract de reabilitare a unor drumuri din Buzau si Vrancea, in valoare de 508,2 milioane de lei. Contractele au fost atribuite de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) si fac parte din Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI). La inceputul lunii noiembrie, deputatul PDL Alin Trasculescu a fost denuntat pentru fapte de coruptie de omul de afaceri Mircea Vintilescu, asociatul firmei Aquaform Bucuresti, care in urma cu un an a castigat un contract de reabilitare a unor drumuri din Buzau si Vrancea in valoare de peste 500 de milioane de lei, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax. Citeste aici mai mult.