Primaria Capitalei intentioneaza sa majoreze impozitele si taxele locale cu 8 -16%, incepand cu anul 2013. Proiectul de hotarare se afla pe ordinea de zi a sedintei de Consiliu General al municipiului Bucuresti de pe 18 decembrie, iar majorarea se va aplica daca alesii locali vor aproba acest lucru. Guvernul a aprobat, miercuri, o hotarare prin care permite administratiilor locala sa majoreze taxele si impozitele cu pana la 16%, procentul de crestere reprezentand rata inflatiei din perioada 2010-2012.

"Aceasta crestere a taxelor si impozitelor locale este de fapt o actualizare periodica cu rata inflatiei. Avem in vedere o crestere cu 8-16%. Nu am hotarat exact. Vom vedea la sedinta de Consiliul General", a declarat pentru HotNews.ro, Marcel Nicolaescu, consilier USL si viceprimar al Capitalei.

Silviu Vaduva, liderul consilierilor PDL din Consiliul General al Municipiului Bucuresti sustine ca taxele si impozitele locale vor fi majorate cu 16%. "Din ce s-a discutat pana acum, majorarea este de 16%, dar proiectul inca nu ne-a fost trimis desi mai sunt cateva zile pana la sedinta de Consiliu General. Nu suntem de acord cu aceasta majorare deoarece Guvernul a ascuns acest lucru pana dupa alegeri. In urma cu cateva luni, domnul Ponta se arata mirat cand a fost intrebat de majorarea taxelor, iar acum a luat aceasta decizie. In esenta, majorarea se face pentru a se acoperi deficitul bugetar. Anul acesta, pana in prezent avem un deficit de circa 40 de milioane de euro. S-au dat banii pe banci, pansele si chioscuri de zeci de mii de euro, iar acum se majoreaza taxele", a declarat Silviu Vaduva pentru HotNews.ro.

Si Claudia Tapardel, consilier USL, spune ca majorarea se va face cu echivalentul ratei inflatiei din ultimii 3 ani, respectiv 16%. "Acest proiect de hotarare trebuie pus pe ordinea de zi in fiecare an. In 2012 se stabilesc taxele pentru anul 2013. Hotararea de Consiliu Local/General se da in urma hotararii de Guvern. In mod normal aceasta Hotarare se da in luna aprilie, insa nu stim de ce Guvernul Ungureanu nu a facut acest lucru. Hotararea de Guvern a fost data abia acum si noi am pus pe ordine de zi proiectul de Hotarare de Consiliu General. Cunatumul taxelor si impozitelor locale trebui stabilit pana la sfarsitul anului. Acestea se vor majora cu media ratei inflatiei pe ultimii 3 ani, iar din cate am inteles aceasta este de 16%. Dar nu va pot spune exact pentru ca Hotarera de Guvern inca nu a fost publicata in Monitorul Oficial", a declarat Claudia Tapardel pentru HotNews.ro.

Taxele si impozitele locale sunt:

- impozitele pe cladiri/terenuri;

- impozitele pentru autovehicule;

- taxele privind eliberarea cetificatelor, avizelor si autorizatiilor;

- taxa de inhumare si concesionare loc de veci;

- taxa de copiere pentru documente publice;

- taxa pentru folosirea mijloacelor de reclama si publicitate;

- taxa privind inregistrarea vehiculelor;

- taxa de timbru;

Guvernul a adoptat in sedinta de miercuri hotararea privind actualizarea impozitelor si taxelor locale si altor taxe asimilate acestora, precum si amenzilor aplicabile cu 16,05%, aferenta ratei inflatiei", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, miercuri. Potrivit acestuia, in urma aplicarii noilor taxe, veniturile autoritatilor locale vor creste cu peste 527,73 milioane de lei. Zaharescu a precizat ca aceasta indexare se aplica "peste tot", la toate autoritatile locale.

Guvernul a mai incercat si in luna octombrie sa introduca acest proiect, insa a starnit controverse, motiv pentru care a fost retras de site-ul Ministerului Finantelor. Proiectul de atunci prevedea cresterea impozitelor si taxelor locale cu 16,05%, procentul de crestere reprezentand rata inflatiei din perioada 2010-2012.