Proprietarul a 2 hectare din Parcul Tineretului a cerut Primariei Capitalei avizul pentru defrisare. Vezi cum a obtinut Marioara Micsunescu cei 20.000 de metri patrati din parc

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 22 noiembrie 2012, 20:12 Actualitate | Administratie Locala


Terenul pe care ar urma sa se construiasca cartierul rezidential
Foto: Primaria Sector 4
Marioara Miscunescu, proprietara a 20.000 mp din Parcul Tineretului a primit autorizatia de construire pentru ridicarea unui ansamblu rezidential de vile cu doua etaje si mansarda pe acest teren si a cerut deja de la Primaria Capitalei avizul pentru defrisarea spatiului verde. Potrivit Primariei sector 4, pe teren sunt circa 500 de copaci care ar urma sa fie taiati. Reamintim ca, in urma cu aproximativ o luna, Curtea de Apel Bucuresti l-a obligat pe primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, sa semneze autorizatia de construire. Marioara Miscunescu a declarat pentru HotNews.ro ca nu vrea sa defriseze spatiul verde si ar fi dispusa sa ajunga la o intelegere cu autoritatile, insa nimeni nu s-a aratat interesat de aceasta solutie. Aceleasi acuzatii au fost aduse si de primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. Potrivit legii, autoritatile in masura sa declanseze procedura de expropriere pentru cauza de utilitate publica sunt: Parlamentul, Guvernul si Primaria Capitalei.

"Eu stau foarte aproape de Parcul Tineretului, copiii mei locuiesc in zona. In 2005, cand am intrat in posesia acestui teren, dupa schimbul pe care l-am facut cu Primaria Capitalei, acolo erau copaci foarte mici, puieti, care nu erau greu de mutat si m-a incantat ideea de a construi un ansamblu rezidential langa parc. Intre timp, acei copaci au crescut. Ma doare sufletul cand ma gandesc ca o sa bag drujba in ei. Desi am declarat tot timpul ca sunt dispusa sa negociez cu autoritatile, sa exproprieze terenul si sa fiu despagubita, nimeni nu a venit sa ma intrebe, nimeni nu s-a aratat interesat de aceasta solutie. Nu-mi permit sa fiu donatorul orasului, sa cedez acest teren gratuit, nu vreau insa nici o suma exorbitanta, ci vreau exact cat este pretul terenului pe piata. Daca inainte de criza, pretul terenului in zona era de 2000 de euro/mp, acum nu pot spera nici la jumatate. Piata fiind atat de jos, nu se poate spune ca autoritatile ar fi in pierdere", a declarat Marioara Miscunescu pentru HotNews.ro.

Aceasta sustine ca Primaria sectorului 4 i-a eliberat deja autorizatia de construire pentru ridicarea cartierului de vile de doua etaje plus mansarda, iar acum a cerut aviz de defrisare de la Primaria Capitalei.

Reamintim ca, in urma cu o luna, Curtea de Apel Bucuresti a emis o sentinta judecatoreasca prin care l-a obligat pe primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, sa emita autorizatia de construire pentru un cartier de vile cu doua etaje si mansarda, pe terenul de 2 hectare din parcul Tineretului. Primarul sectorului 4 sustine ca a refuzat sa emita autorizatia de construire din 2009 pana in prezent, motiv pentru care proprietarul, Marioara Micsunescu, l-a dat in judecata.

Totodata, mentionam ca, in acest moment, desi s-a emis o autorizatie de construire in urma unei decizii judecatoresti, potrivit documentatiilor de urbanism, terenul este spatiu verde, fiindca Planul Urbanistic Zonal Parcul Tineretului, care facea acest teren construibil, a expirat in 2010. Potrivit OUG 114/2007 "Schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, reducerea suprafetelor acestora ori stramutarea lor este interzisa, indiferent de regimul juridic al acestora. Actele administrative sau juridice emise ori incheiate cu nerespectarea prevederilor alin. (1) sunt lovite de nulitate absoluta".

Mai exact, in cazul in care ONG-urile de mediu ar ataca in instanta Autorizatia de Construire, actul ar putea fi anulat. "Am aflat ca Primaria sectorului 4 a fost obligat de instanta sa emita Autorizatia de Construire pe acest teren. Vom cere sa vedem motivarea instantei. In functie de ce scrie acolo vom ataca actul administrativ in instanta. Acel teren este conform Planului Urbanistic General spatiu verde, iar legea interzice construirea spatiilor verzi. Actele care nu respecta aceasta prevedere sunt lovite de nulitate. Din nefericire, In parcul Tineretului sunt foarte multe terenuri retrocedate, iar autoritatile ar trebui sa hotarasca cat mai repede exproprierea lor, ca sa scapam de problema", a declarat Dan Trifu, vice-presedintele Ecocivica, un ONG care se ocupa de protectia mediului.

Potrivit legii, procedura de expropriere pentru cauza de utilitate publica poate fi facuta de Parlament, Guvern si Consiliul General al Municipiului Bucuresti. In 2009, Primaria sectorului 4 a initiat un proiect de lege prin care se propunea exproprierea celor 2  ha in scop de utilitate publica, proiect care a fost aprobat de Senatul Romaniei. De atunci insa este blocat la Camera Deputatilor. Contactati telefonic de HotNews.ro, mai multi deputati, printre care Eduard Martin (PSD), Sulfina Barbu (PDL), Vasile Gherasim (PD) au declarat ca nu stiu nimic despre aceasta initiativa.

"Eu nu stiu nimic despre un astfel de proiect, dar daca in expunerea de motive a initiativei se explica clar si convingator de ce trebuie expropriat acest teren, eu voi vota pentru. Sigur, cu conditia ca proprietarul sa fie despagubit in mod corect", a declarat deputatul PSD, Eduard Martin.

Terenul care i-a apartinut initial Marioarei Micsunescu
Foto: Hotnews
Marioara Micsunescu a cumparat in 2004 terenurile din parcul Tineretului, in zona Salii Polivalente, aceste terenuri fiind retrocedate fostilor proprietari. Inca din 2005, deoarece erau mai multe cereri de retrocedare in parc, unele chiar in mijlocul acestuia, Consiliul General al municipiului Bucuresti a aprobat un Plan Urbanistic Zonal prin care a stabilit, la marginea parcului, o fasie de teren unde sa fie relocati toti cei care aveau teren pe spatiul verde. Potrivit PUZ-ului, in acea zona se puteau construi cladiri cu maxim doua etaje. In plus, printre fasia aceasta de teren si restul parcului era prevazuta construirea unui drum care ar fi inchis inelul median de circulatie.  In 2008, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat un schimb de terenuri prin care Marioara Micsunescu renunta la terenul de langa Sala Polivalenta si primea la schimb un teren echivalent in fasia de relocare. Acest teren este cel pe care primarul Piedone trebuie sa aprobe in prezent autorizatia de construire pentru cartierul rezidential.

In 2009, Consiliul Local sector 4 a aprobat un Plan Urbanistic de Detaliu care reglementa cum va arata cartierul rezidential. Dupa aprobarea PUD-ului urmatorul pas ar fi fost eliberarea autorizatiei de construire, insa Piedone s-a opus. "Pentru a proteja spatiul verde, primarul Cristian Popescu - Piedone, sustinut de toti cetatenii-rezidenti, a cerut inca din anul 2009 sprijinul autoritatilor competente - Primaria Municipiului Bucuresti, Ministerul Mediului, Parlamentul Romaniei, Guvern - pentru a salva aceasta zona, in care sunt sute de tei si alti arbori, carora le-au trebuit zeci de ani sa ajunga la maturitate", se arata intr-un comunicat al Primariei sectorului 4. In 2010, PUZ-ul care stabilea fasia pentru relocare a terenurilor retrocedate in Parcul Tineretului a expirat. In acest moment zona respectiva este spatiu verde - Parcul Tineretului. Legea interzice construirea spatiilor verzi.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7667 vizualizari

 • +23 (25 voturi)    
  demisia coruptilor (Joi, 22 noiembrie 2012, 20:31)

  gigi1 [utilizator]

  Intr-o tara normala ar fi urmat multe demisii la noi probabil se vor face blocuri exact in mijlocul parcului.
 • +10 (18 voturi)    
  acum deh (Joi, 22 noiembrie 2012, 20:54)

  Mazeta [utilizator]

  Piedone tocmai si-a taiat jumătate din burtă. Trebuia să o umple la loc cu ceva, nu?
 • +11 (15 voturi)    
  Dna Rachiteanu :-) (Joi, 22 noiembrie 2012, 21:13)

  Clop [utilizator]

  O sa planteze micsunele :D

  *Sper, totusi, c-o sa defriseze cand va face plopul pere si rachita micsunele...
 • +19 (19 voturi)    
  defrisati (Joi, 22 noiembrie 2012, 22:07)

  rocknum [utilizator]

  Defrisati ma tot!
  un copac sa nu mai ramana in picioare
  sa ne scaldam in betoane vara ca asa e mai frumos
 • +5 (13 voturi)    
  ehei, al naibii angajament... (Joi, 22 noiembrie 2012, 22:30)

  Anonim AntiBasescu [utilizator]

  Catiusa, taica, aburca cu dezvaluirile de retrocedari catre 2000-2004, posibil si 2007. Ia sa vezi ce surprize ne poti dezvalui. Una din ele e ca alde dottore nu aparea in portretul de famiglie. Inca.
  Dosarul Costanda, cu rezervatia Bordei iti spune ceva?
 • +16 (16 voturi)    
  tranzitia (Joi, 22 noiembrie 2012, 22:44)

  tetescu [utilizator]

  prin anii 80 micsunica era o invatatoare la scoala generala 119,avea o lada alba cu numere de hunedoara era o femeie frumoasa;prin anii 90 lua garsoniere si apartamente de la primarie ,avea o prietenie cu primarul acela de la psd mihalache,parca! firma ei de distributie a mers struna, chiar nimeni nu vrea sa stie pe fir cum dracu a facut rost de 2h teren in tineretului pe fir, asa?
  • -1 (3 voturi)    
   Matale n-ai citit articolul? (Vineri, 23 noiembrie 2012, 20:34)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui tetescu

   Articolul explica destul de precis cum a ajuns sa detina cele doua hectare de teren. Indiferent ce alte afaceri a facut, daca alea n-au fost cinstite, merita sa fie judecata pt. alea, da' astea doua hectare se pare ca le-a obtinut cu acte-n regula.

   Sa-ti mai povestesc io ceva: cine-a avut ceva bani imediat dupa decembrie '89 si s-a apucat sa investeasca cu cap si-a multiplicat banii foarte rapid si foarte mult. Imi zicea un cunoscut ca si din afacerea lui, tot de distributie, isi cam dubleaza sau tripleaza capitalul in fiecare an, asta prin '95-'96, cand deja ritmul scazuse. O alta cunostiinta a mostenit ceva imobil in Bucuresti, dintr-o retrocedare, si s-a apucat sa cumpere apartamente in Bucuresti cu banii de pe chirie. Cum erau chiriile la vremea aia, dupa relativ scurta vreme (doar cateva zeci de apartamente si garsoniere) ajunsese sa cumpere cel putin unul nou in fiecare luna, daca nu doua. Explicatia era simpla: economia romaneasca era la pamant, si pe partea de comert tot ce se vindea in Romania era din import, iar lipsa marfii facea ca adaosurile sa fie mari. Cum romanii nu prea aveau ce vinde ca sa obtina bani, isi vindeau locuintele, asa ca de apartamente vechi era inflatie pe piata, ceea ce le facea foarte ieftine. Populatia, migrand spre orasele mari, cine avea de inchiriat spatii in orase mari putea cere chirii nesimtite.

   Asa ca daca cucoana s-a trezit devreme, si si-a facut treaba cu cap, io nu ma mir ca a adunat avere si-a ajuns sa detina doua hectare bine situate in Bucuresti.

   In alta ordine de idei, de propunerea ei de a schimba respectivele hectare cu terenuri echivalente, sau de a le vinde primariei la pretul pietei ce zici? De ce n-a miscat nimic nimeni din nici o institutie indrituita?
 • +10 (10 voturi)    
  scurt istoric (Vineri, 23 noiembrie 2012, 8:59)

  dumil [utilizator]

  Pentru cine nu stie aceste 2 ha au fost initial cumparate de la diversi "propietari" avand litigii cu primaria. Apoi cu ajutorul judecatoarei Camelia Sprânceana, fosta sotie a interlopului craiovean Samir Sprânceana, a castigat posesia parcelelor.

  Parcelele nu erau comasate, si marea lor majoriate erau amplasate intr-o zona mlastinoasa a parcului, apoi cu ajutorul "primariei" le-a comsat chiar la intrarea in parc in zona Strandului Tineretului.

  Lipita de cele 2ha care sunt deja ingradite, mai exista o zona de aprox 2-3 ha lasata in paragina de primarie in mod intentionat, probabil ca se asteapta un nou propietar !

  Cam asa se fac treburile in Romania!
 • +6 (8 voturi)    
  daca madam Micsunescu, (Vineri, 23 noiembrie 2012, 9:21)

  Ponta [utilizator]

  vrea dinamita subt posterior sa incerce a defrisa parcul. Suntem destui cetateni in stare de reactie la magariile statului roman.
  O sa-i dam aripi si ei si celor care au avizat acest lucru. Lefegii ai statului retarzi mintal.
  • -1 (3 voturi)    
   Nu de ea trebuie sa va legati (Vineri, 23 noiembrie 2012, 20:36)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Ponta

   Ea a obtinut legal cele doua hectare, pana la proba contrarie. E chiar dispusa sa le vanda primariei, la pretul pietei. Se pare insa ca nimeni din administratia de stat sau din primaria de sector sau a capitalei nu misca un deget ca sa evite defrisarea.
 • +5 (5 voturi)    
  adevar (Vineri, 23 noiembrie 2012, 11:09)

  StefanCr [utilizator]

  1. "în 2005, ... , acolo erau copaci foarte mici, puieti" - Adevarul este că toţi copacii din acel parc au fost plantaţi în perioada 1988-1990... atunci erau puieţi, nu 15 ani mai târziu.

  Această falsă parere de rău nu îşi are rostul... spuneţi lucrurilor pe nume " Tăiem copacii şi distrugem parcul pentru profit, ne doare-n c**r de sutele de locatari care apreciaza acel spatiu verde. si ne doare-n c**r de poluarea fonică ce va fi produsă în timpul construcţiilor şi de poluarea atmosferică etc."

  2. " preţul terenului în zonă era de 2000 de euro/mp" - unde anume se mai vinde teren în zonă?.... sunt curios de răspuns( Timpuri Noi si Brâncoveanu nu sunt "în zonă"). Văcăreşti este o zonă de blocuri, nu case sau terenuri deci evaluarea de 2000 euro/mp este făcută... din burtă.
 • +2 (4 voturi)    
  wow (Vineri, 23 noiembrie 2012, 12:53)

  Vladutz_Anton [utilizator]

  nu vrea decat 1000e/m2 de pamant cu buruieni, cand si preturile la apartamente sunt mult sub 1000. Bineinteles ca de cumparat nu l-ar fi cumparat nimeni pe banii ceruti de ea, dar se milogeste la primarie sa se scoata si ea cu niste gramezi de bani din bugetul public.
  • -2 (2 voturi)    
   Pretul pe metru patrat construit ... (Vineri, 23 noiembrie 2012, 20:37)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Vladutz_Anton

   ... nu prea are legatura cu pretul pe metrul patrat de teren. Intreaba un agent imobiliar cam cat costa terenul in zona, nu pretul de apartament de bloc.
 • +1 (1 vot)    
  2000EUR/mp (Vineri, 23 noiembrie 2012, 12:58)

  _tudor_ [utilizator]

  Doua mii de euro metrul patrat de teren necostruit / parc?
  Pentru o mie de euro, intrebarea e la fel: Sunteti normali la cap?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by