Palatul Patriarhiei va fi consolidat si restaurat cu bani europeni, valoarea totala a proiectului fiind de circa 85 milioane de lei, potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltarii. Contractul de finantare a fost semnat luni de ministrul Dezvoltarii, Eduard Hellvig, si Patriarhul Daniel, beneficiar fiind Patriarhia Romana, in a carei proprietate se afla edificiul.

Palatul PatriarhieiFoto: USER UPLOADED

Finantarea proiectului este asigurata prin Programul Operational Regional 2007-2013. Din cele 85 de milioane de lei, cat costa restaurarea cladirii, valoarea finantarii nerambursabile alocate de MDRT prin POR este de 67,23 milioane lei, contributia beneficiarului este de 1,37 milioane lei, iar restul contributia Guvernului. Paltul Patriarhiei are o suprafata de 16.120 mp.

Dupa restaurare Palatul Patriarhiei va fi introdus in circuitul turistic, in incinta sa urmand sa fie amenajate un muzeu si un punct de informare turistica.

"Este unul dintre cele mai importante proiecte de finantare culturala semnat pana astazi in Romania; un proiect care va deveni realitate in 30 de luni si care face parte din strategia pe care am initiat-o la nivelul ministerului de promovare a turismului cultural. Romania are un potential extraordinar in aceasta zona a turismului, ca atare preocuparea noastra este din ce in ce mai accentuata. Am convenit cu Prea Fericitul Parinte Patriarh sa semnam un memorandum de colaborare intre Patriarhie si minister, astfel incat viitoarele finantari sa vizeze bisericile, cu precadere pentru pictura exterioara, astfel incat sa putem introduce in circuitul national si international valori de patrimoniu cultural ale Romaniei insuficient exploatate in prezent", a declarat ministrul Eduard Hellvig la semnarea contractului de finantare.

Palatul Patriarhiei a fost construit la inceputul secolului al XX-lea pe locul fostei cladiri a Adunarii Deputatilor, dupa planurile arhitectului Dimitrie Maimarolu, fiind prima lucrare de beton armat din tara.

De-a lungul timpului, cladirea actualului Palat al Patriarhiei a suferit numeroase modificari, cea mai importanta fiind refacerea cupolei, care s-a prabusit in urma cutremurului din 10 noiembrie 1940.