​Cica 50 de persoane au protestat sambata, in fata Halei Matache, impotriva deciziei municipalitatii de a muta cladirea monument istoric cu aproximativ 40 de metri mai in spate. Jumatate dintre protestatari au fost saltati de jandarmi si dusi la sectie. Protestul a fost unul spontan, anuntat pe Facebook, printre participanti numarandu-se ONG-isti dar si simpli cetateni. Acestia au acuzat ca jandarmii au refuzat sa se legitimeze, iar atunci cand i-au bagat in duba au folosit violenta si nu le-au spus unde ii duc.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Protestul a fost anuntat pe Facebook, nu are un organizator. Cine avrut sa vina a venit. Cand am ajuns eu acolo erau circa 50 de persoane. Nici nu am apucat sa protestez ca au venit jandarmii si m-au ridicat. M-au prins de mana, cu putere, mi-au intors mana la spate si m-au bagat in duba. Nu au vrut sa ne spuna unde ne duc si au refuzat sa se legitimeze. La sectie, au facut procesele verbale, dar nu le-au citit dupa, ca sa vedem ce au scris acolo. Abia dupa asta ne-au spus ca ne-au dus la sectie pentru tulburarea linistii publice. In sectia de politie am stat circa 40 de minute. Pentru mine a fost o premiera sau fiu ridicata de jandarmi la protest. A fost foarte interesant ca au fost ridicati si oameni care stateau acolo si nu faceau nimic. Nu aveam bannere sau ceva care sa indice ca protestam. Era suficient sa fii acolo ca sa te ridice", a declarat pentru HotNews.ro Doina Vella, Asociatia Pro_Do_Mo.

  • Video postat pe Facebook pentru chemarea cetatenilor la protest

"Au fost ridicate si duse la sectie 23 de persoane. Intai au fost ridicate 3 fete care au refuzat sa paraseasca perimetrul dupa atentionarea jandarmilor, dupa care restul. In total au fost 2 dube mici si o masina mare a Jandarmeriei. Unii dintre protestatari au fost ridicati cu forta. Pe mine m-au ridicat desi stateam deoparte si un jandarm m-a chemat sa vorbesc cu un protestatar care se disputa cu ei. Pe drum m-au bagat la duba. la sectie ne-au facut procese verbale cu avertisment. Nu ne-au dat amenda. A fost neplacut ca ne-au ridicat deoarece toate persoanele care erau acolo nu s-au opus jandarmilor. In plus, ei au refuzat sa se legitimeze", a declarat pentru HotNews.ro Nicusor Dan, presedinte Asociatia Salvati Bucurestiul.

O comisie a Ministerului Dezvoltarii a aprobat in urma cu doua saptamani mutarea Halei Matache pentru a face loc diametralei Buzesti-Berzei-Uranus. Hala ar fi urmat sa fie mutata in spatele locatiei actuale cu aproximativ 40 de metri, a declarat pentru HotNews.ro unul dintre membrii comisiei, care a preferat sa-si pastreze anonimatul.

Primarul Capitalei Sorin Oprescu a declarat la vremea respectiva ca situatia Halei matache trebuie transata pentru ca in proiectul magistralei rutiere Buzesti - Berzei sunt cheltuieli fantastice.

"Sa lamurim o data cu Hala Matache. Nu pot sa o tin, domne, pe loc, sunt niste cheltuieli fantastice, si atunci o sa o mut exact cu 37 de metri si 20 de centimetri mai incolo. Nu fac pe nebunul, chiar asta e distanta. A fost ideea si doi ani ani si jumatate am tot stat in discutii sterile. Am respectat si societatea civila, am prezentat si planurile, daca se poate face. Linia de tramvai avea un circuit, dar nu asta ne impiedica, ci infrastructura. Exista totusi o zona gravitationala de unde curg dejectiile, chiar sub hala este o coloana de drenaj care este facuta undeva din anii 1932-1933. Nu a mai umblat nimeni acolo", a spus primarul general al Capitalei, citat de agentia Mediafax.

Imediat dupa ce a fost luata decizia de mutare a Halei, mai multe ONG-uri au protestat in fata Ministerului Dezvoltarii. Urmare a acestor proteste, institutia a decis ca va reanaliza decizia de mutare a cladirii monument istoric.