Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat miercuri la Comisia de Industrii din Camera ca nu mai poate face cu subventia si ca a cerut o lista de la ANAF cu veniturile bucurestenilor, astfel incat cei cu venituri peste 2.500 de lei pe cap de familie sa plateasca 328 de lei pentru gigacalorie, transmite Mediafax.

Sorin OprescuFoto: AGERPRES

"Nu mai pot sa fac fata cu subventia. Nu mai pot. Nu mai am cum sa subventionez, si sunt multi amarati care nu au bani. Am cerut de patru ani - sa vad acum daca se concretizeaza - o lista cu veniturile de la ANAF si daca venitul e mai mare de 20-25 de milioane pe cap de familie sa pot sa-i pun sa plateasca 328, cat e acuma gigacaloria la Bucuresti. De ce? Ca sa pot sa maresc paleta alora care nu au bani. Nu e politic, e grija fata de oameni", a spus Oprescu.

Primarul general al Capitalei declara, in 13 septembrie, ca bucurestenii vor plati acelasi pret ca si anul trecut pentru gigacalorie, desi se estimeaza o crestere de aproximativ 5% a pretului acesteia, din cauza scumpirii gazului.

Edilul Capitalei preciza ca este de asteptat ca pretul gigacaloriei sa se majoreze cu pana la 5%, din cauza scumpirii gazelor, dar sublinia ca va avea grija ca pretul platit de populatie sa nu se modifice.

Oprescu mai spunea ca municipalitatea va plati diferenta intre valoarea pretului real, care in prezent este de 328 de lei, si 170 de lei cat plateste populatia pentru gigacalorie.

In 2011, Guvernul a eliminat subventia acoperita de la bugetul de stat pentru energia termica, iar primariile au decis daca si in ce conditii acorda subventiile din bugetele locale.

La sfarsitul lunii iulie 2011, Consiliul General al Muncipiului Bucuresti a aprobat cresterea pretului platit de populatie pentru gigacalorie de la 124 de lei la 169,88 de lei, inclusiv TVA.

In 13 septembrie 2012, Guvernul a decis anularea penalitatilor istorice acumulate de RADET fata de ELCEN, urmand ca cele doua unitati sa fie unificate, astfel incat activitatile de productie si distributie sa fie integrate.

Atat premierul, cat si primarul general au aratat atunci ca este necesar ca regulamentul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) si modul de calcul al penalitatilor sa fie modificate, astfel incat sa fie evitata acumularea unor noi penalitati.

ELCEN vinde energia termica catre RADET la un pret reglementat de ANRE, dupa care regia o livreaza consumatorului final. Datoriile curente ale RADET catre ELCEN sunt de circa un miliard de lei, la care se adauga penalitati de 1,1 miliarde de lei, datorie acumulata pe parcursul a 15 ani. Din cauza neincasarii sumelor de la RADET, ELCEN nu si-a achitat datoriile catre toti furnizorii de materie prima.

ELCEN este controlata de compania de stat Termoelectrica, iar RADET functioneaza in subordinea Primariei Capitalei.