Deputatii PSD Antonella Marinescu si Eduard Martin au revenit asupra propunerilor de modificare asupra Legii urbanismului si au eliminat majoritatea amendamentelor considerate de societatea civila nocive pentru oras si care ar fi permis investitorilor privati sa ceara prin Planul Urbanistic Zonal orice derogare de la regulamentul de urbanism. In cadrul unei intalniri on-line organizate de HotNews.ro, Eduar Martin a declarat ca acum a propus ca investititorii privati care doresc sa construiasca in Zonele protejate (n.r. unde se afla cladiri vechi, importante din punct de vedere urbanistic) sa nu poata modifica indicatorii urbanistici cu mai mult de 20%. Daca se doreste o modificare mai mare, aceasta poate fi facuta doar la initiativa autoritatii publice. Initial, cei doi deputati au propus modificarea nelimitata a indicatorilor urbanistici, in tot orasul, la initiativa privata ceea ce ar fi dus la macelarilea zonelor vechi ale orasului, cu cladiri vechi, unde practic investitorii puteau cere sa construiasca orice.

Noile modificari, in concordanta cu cererile societatii civile:

Cei doi deputati au propus ca planurile urbanistice ale zonelor protejate, in ansamblul lor, sa nu poata fi modificate decat de autoritatea publica ceea ce aduce masuri de protectie suplimentare fata de legea in vigoare.

In plus, acestia au modificat articolul 32 din Ordonanta prin care s-a modificat Legea Urbanismului, acum autorizarea investitiei fiind conditionata de elaborarea si aprobarea de catre autoritatea publica locala competenta a unui plan urbanistic zonal. In forma initiala cei doi deputati PSD propuneau ca investitorii "să solicite elaborarea unui plan urbanistic zonal numai în baza unui aviz prealabil de oportunitate întocmit de structura specializată condusă de arhitectul-şef şi aprobat, după caz, conform competenţei:

- de primarul localităţii;

- de primarul general al municipiului Bucureşti;

- de preşedintele consiliului judeţean, cu avizul prealabil al primarului localităţilor interesate, doar în cazul în care teritoriul reglementat implică cel puţin două unităţi administrativ teritoriale". Acest amendament a fost retras.

Interviu cu Eduard Martin si Vasile Gherasim (partea I):

De asemenea, Eduard Martin a declarat ca a reintrodus avizul Ministerului Dezvoltarii pentru planurile urbanistice care se fac pe coastra Marii Negre si in statiunile turistice. Acesta a declarat ca avizul MDRT a fost scos din greseala din text si ca nu asta a fost intentia. "Planurile Urbanistice Zonale vor fi aprobate de Consiliul local, insa numai cu avizul Ministerului Dezvoltarii si a celorlalte ministere de resort". In plus, a fost reintrodusa obligatia autoritatilor locale de a reactualiza Planurile Urbanistice Generale la 10 ani.

"In primul rand nu vorbim de modificarea unei Legi, vorbim de o lege care aproba Ordonanta de urgenta 7/2011, la care eu si colegii mei am adus niste amendamente pentru a fluidiza procesul de eleborare al documentatiilor de urbanism. Esenta modificarilor pe care eu le-am facut consta in faptul ca solicit ca finantarea si elaborarea PUZ-urilor sa se faca si de catre persone fizice si juridice interesate, respectiv investitorii. Consider ca acest lucru va duce la demararea investitiilor care acum sunt oprite din doua motive: din cauza crizei imobiliara si economica si fiindca autoritatile locale nu fondurile necesare pentru elaborarea PUZ-urilor cerute de investitori. Si nu este corect ca din sa presupunem ca sunt 200 de cereri de modificare de Plan Urbanistic Zonal sa se faca de catre autoritatea locala doar o parte dintre ele. Eu am intalnit in cadrul dezbaterilor ONG-uri care sustin ca nu sunt bune aceste modificari pe le-am facut deoarece in Bucuresti sunt probleme, am auzit si eu de ele. Insa noi nu trebuie sa tratam o lege dupa un caz particular. Putem rezolva cazul particular prin amendamente aparte. Pentru acest caz am facuit amendamentul cu zonele protejate. Dar este suficient. In rest trebuie sa dam posibilitatea investitorilor sa investeasca. Investitii inseamna taxe la bugetul de stat si impozite pentru autoritatile locale", a declarat Eduar Martin in cadrul intalnirii online.

Deputatul PDL, Vasile Gherasim, a declarat ca este de acord cu modificarea Legii urbanismului, dar sa nu fie afectata esenta acesteia: "Noi sustinem Ordonanta 7/2011, iar amendamentele propuse trebuie bine gandite. Daca nu sunt modificari in esenta, noi suntem de acord. Daca vom gasi metode de a apara mai bine monumentele si zonele protejate, nu asa cum s-a intamplat la Chathedral Plaza sau la alte lucrari de prostesti, atunci vom fi de acord cu aceste reguli. Aceste amendamente impreuna cu ale noastre speram ca vor duce la un cadru legislativ constructiv".

Interviu cu Eduard Martin si Vasile Gherasim (partea a 2-a):

Singurele amendamente controversate initiate de cei doi deputati care au ramas acum in lege sunt:

- "Planurile urbanistice zonale pentru zone centrale, zone protejate in integralitatea lor şi zone de protecţie a monumentelor, precum şi planurile urbanistice zonale şi de detaliu privind realizarea unor obiective de interes public se finanţează din bugetul de stat ori din bugetele locale. Planurile urbanistice zonale şi planurile urbanistice de detaliu, cu excepţia celor prevăzute la alin. (1), se finanţează de persoanele juridice sau persoanele fizice interesate. Planurile de urbanism zonale sau de detaliu, care modifica sau detaliaza zone protejate sau părţi din acestea, se pot finanţa de către persoane fizice sau juridice interesate", mai propun cei doi deputati.

- eliminarea prevederii prin care Prefectul poate cere anularea unui Plan Urbanistic Zonal care nu respecta prevederile legale. Se Astfel acestia propun abrogarea urmatorului articol: "Anularea hotărârilor de aprobare a documentaţiilor de urbanism emise cu încălcarea prevederilor legale se cere, în condiţiile legii, de prefect, în urma controlului de legalitate sau la sesizarea inspectorului general al Inspectoratului de Stat în Construcţii, a arhitectului-şef al judeţului sau a autorităţilor centrale de specialitate, în termenele prevăzute de lege".

- PUZ-urile neaprobate de autoritatea locala pana pe 1 ianuarie 2012 cand s-a modificat legea sa poata relua traseul de avizare. "Avizarea şi aprobarea documentaţiilor de urbanism elaborate în baza unui certifica de urbanism sau a unui aviz de oportunitate înregistrate la autoritatea locală competentă şi neaprobate până la data de 1 februarie 2012, se vor face în condiţiile prezentei legi cu luarea în considerare a documentaţiilor depuse şi reconfirmarea avizelor expirate. Pentru a beneficia de aceasta prevedere persoanele fizice sau juridice depun o cerere însoţită de documentaţia de urbanism în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi" se arata in amendamentul propus de deputatii Antonella Marinescu şi Eduard Martin (PSD). La nivelul Capitalei, in ultima sedinta de Consiliu General in care alesii locali mai puteau discuta Planuri Urbanistice Zonale initiate de investitori privati si puteau introduce in legalitate constructii ridicate ilegal au fost pe ordinea de zi 105 PUZ-uri. Dintre acestea doar o treime au fost aprobate, restul - majoritatea fiind considerate nocive pentru oras - neprimind votul consilierilor si nemaiavand posibilitatea de a fi discutate. Vezi aici ce Planuri Urbanistice Zonale au fost discutate si ce s-a aprobat.

Deputatul Eduard Martin a declarat ca vor fi discutate si aceste amendamente care au ramas deocamdata nemodificate si daca se va gasi o forma mai buna ea va fi propusa. "Nu putem sa facem o lege pornind de la ideea ca autoritatile locale o vor incala pentru asa zisul ciubuc", sustine acesta.