Tribunalul Dambovita a decis, la cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolica Bucuresti, demolarea turnului de birouri de langa biserica Sfantul Iosif din Capitala, potrivit unui comunicat emis de Arhiepiscopie. Sentinta, care poate fi atacata cu recurs, il obliga pe primarul general al Capitalei sa emita decizia prin care sa dispuna desfiintarea turnului si sa ia toate masurile administrative de aducere a terenului in situatia anterioara emiterii autorizatiei de construire.

cathedral-plazaFoto: Observatorul Urban

documente

Sentinta Tribunal Dambovita

(9 Sept 2012) DOC, 255KB

UPDATE 1: Potrivit portalului Ministerului Justitiei, in data de 28 iunie 2012, Tribunalul Dambovita a decis urmatoarele: "Admite cererea formulata de reclamantii Bor Iuliana, Dudac Mihaela si Arhiescopia Romano – Catolica Bucuresti, pirit fiind Primarul municipiului Bucuresti si in consecinta : Obliga pe pirit, sa emita decizia privind desfiintarea constructiei – imobil de birouri Cathedral Plaza, situata in Bucuresti, str. General Berthelot nr.11 – 15, sector 1 si respectiv str. Luterana, nr.15 si 15A, sector 1, realizata fara autorizatie de construire legala, autorizatie emisa la solicitarea SC Millennium Building Development SRL Bucuresti, de Primaria sectorului 1 Bucuresti. Dispune obligarea piritului la luarea tuturor masurilor administrative de aducere a terenului in situatia anterioara emiterii autorizatiei, in vederea refacerii cadrului natural din zona de protectie a Catedralei Sf. Iosif"

UPDATE: Millennium Building Development, dezvoltatorul turnului, sustine ca nu exista nicio decizie a instantei care sa decida demolarea Cathedral Plaza. “Daca intr-adevar o instanta judecatoreasca s-a pronuntat cu privire la obligarea Primariei Generale a Capitalei de a dispune anumite masuri in legatura cu cladirea fara a cita macar Millennium Building Development (MBD), vom verifica circumstantele in care o asemenea hotarare judecatoreasca a putut fi emisa fara respectarea celui mai elementar drept la aparare al proprietarului cladirii”, a declarat Robert Rosu, avocatul Millennium Building Development. “In orice caz, o sentinta pronuntata intr-un asemenea cadru procesual nu este opozabila MBD”, a mai spus avocatul. De asemenea, MBD sustine ca "Tribunalul Dambovita nu a dispus demolarea Cathedral Plaza, ci obliga Primaria Generala a Capitalei sa emita un act administrativ prin care sa dispuna anumite masuri in legatura cu cladirea. Orice astfel de act administrativ va fi atacat de MBD, in concordanta cu drepturile sale legale".

Potrivit Arhiepiscopiei, in motivarea sentintei civile nr. 2520/2012, Tribunalul Dambovita se arata ca "decizia de desfiintare a constructiei reprezinta o masura de legalitate, de aplicare a principiului ceea ce este nul, nu produce efecte". De asemenea, se retine ca "autoritatile publice sunt obligate sa respecte legea, sa restabileasca ordinea de drept perturbata prin emiterea unui act administrativ nelegal, pentru inlaturarea consecintelor materiale produse", ca "desfiintarea acestei constructii reprezinta pe de o parte aplicarea principiului legalitatii iar pe de alta parte singura posibilitate a inlaturarii afectarii drepturilor si intereselor reclamantilor".

"Suntem in masura sa prezentam in fata autoritatilor publice si ultima veriga solicitata in vederea desfiintarii constructiei ilegale, inaltata prin abuz, inselatorie, prin parghii oculte, cu multi bani investiti in acte cel putin dubioase. Avem deja o prima hotarare definitiva privind desfiintarea acestei aventuri ilegale cu implicatii asupra patrimoniului national si asupra cultului catolic. Demersurile noastre nu se opresc aici, deoarece am solicitat instantei de judecata sa oblige chiar pe investitor la demontarea constructiei pentru a inlatura prejudiciul produs Catedralei, dosar aflat pe rolul Judecatoriei Sectorului 1. Reamintim ca si DNA continua cercetarile in cazul celor care au semnat procesul-verbal de receptie fictiva a constructiei", a declarat arhiepiscopul Ioan Robu.

Proiectul Cathedral Plaza al Millennium Building Development a fost autorizat de Primaria Sectorului 1 pe 24 februarie 2006. Lucrarile au inceput pe 9 martie 2006. In aprilie 2006, autorizatia a fost contestata in instanta de reprezentantii Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucuresti. Din iulie 2007, lucrarile au fost intrerupte de mai multe ori din cauza litiigiilor intre Arhiepiscopie si dezvoltatori. Imobilul a fost terminat in mod oficial in vara anului trecut. La cateva zile dupa, in iulie 2011, Curtea de Apel Suceava a respins cea de a sasea si ultima cale extraordinara de atac promovata de MBD "stabilind irevocabil nulitatea autorizatiei de construire a auto-intitulatei cladiri Cathedral Plaza". In mai 2012 CEDO a respins plangerea formulata de Millennium Building Development (MBD), dezvoltatorul turnului de langa biserica Sfantul Iosif, impotriva Satului Roman.

In plangerea formulata in ianuarie 2012, MBD reclama faptul ca deciziile Curtii de Apel Suceava, care au avut ca efect anularea autorizatiei de constructie a Cathedral Plaza, violeaza Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care protejeaza proprietatea privata si consfinteste dreptul la un proces echitabil. Reprezentantii MBD au refuzat sa comenteze.