Imprumutul de 800 milioane euro pe care primarul Sorin Oprescu voia sa-l acceseze pentru a plati datoria de 500 milioane euro rezultata din emiterea de eurobonduri in 2005 si continuarea investitiilor in marile proiecte de infrastructura a fost respins de consilierii generali. Proiectul de hotarare a primit 24 de voturi "pentru" (din cei 30 de consilieri USL prezenti), 16 voturi impotriva (consilierii PDL si PP-DD) si o abtinere. Pentru a fi aprobat, proiectul avea nevoie de 27 de voturi "pentru".

UPDATE: Consilierii USL au convenit o sedinta "de indata", la finalul sedintei de Consiliu, si au aprobat creditul de 800 de millioane de euro.

---

Referitor la cele 500 de milioane de euro pentru plata eurobondurilor, primarul general a declarat ca aceasta suma are data scadenta in 2015 si ca, din cauza acestui imprumut, gradul de indatorare al municipalitatii a fost la maximum, iar noi credite se pot accesa abia dupa plata acestei sume.

Primarul general Sorin Oprescu a declarat dupa sedinta CGMB ca lucrurile au intrat in normalitate, ca alesii locali au "mestecat" bine proiectele de hotarare si ca n-a fost o decizie politica.

Potrivit proiectului de hotarare de Consiliu pusa in discutie joi, primarul Sorin Oprescu este imputernicit sa negocieze cu bancile si sa semneze in numele si pe seama Municipiului Bucuresti contractele de imprumut. Banii ar fi urmat sa fie rambursati din bugetul local.

Potrivit proiectului de hotarare aprobat joi de consilierii generali, cei 300 milioane de euro din imprum7utul de 800 de milioane de euro care urmeaza sa fie imprumutati, urmeaza sa fie alocati urmatoarelor proiecte:

* Proiecte de infrastructura care se afla in lucru:

- modernizare Piata Eroii Revolutiei si construirea unui pasaj pietonal;

- Strapungerea Bd. Nicolae Grigorescu - Splaiul Dudescu;

- Diametrala Buzesti-Berzei-Uranus

- Penetratia Splaiul Independentei - Ciurel - Autostrada Bucuresti - Pitesti

- Pasajul suprateran Mihai Bravu - Splaiul Unirii

- reabilitarea Bd. Liviu Rebreanu

- reabilitarea Sos. Iancului si Pantelimon

* Lucrari de infrastructura noi:

- o sala polivalenta

- construire gradinite

- construire sase sali de sport cu bazine de inot

- reabilitare patinoar "Lia Manoliu"

- reabilitare bazine olimpice din "Lia Manoliu" si sala de atletism

- reabilitare stadion atletism "Iolanda Balas"

- etapa 2 a Diametralei Buzesti-Berzei-Uranus

- strapungere Prelungirea Ghencea-Domnesti

- strapungere si largire Strada Avionului

- penetratie Bulevardul Timisoara

- nod intermodal Razoare

- reabilitare Bd. Liviu Rebreanu

- supralargire Sos. Fabrica de Glucoza

- pasaj subteran Piata Presei Libere

- modernizare Piata Romana si pasaj pietonal

- strapungere Splaiul Unirii/Dudescu - Soseaua Oltenitei

- pasaje subterane pe bulevardele Sincai, Nerva Traian, Iancului, Ferdinand, Chisinau, Mihai Bravu, Delfinului, Doamna Ghica

- pasaj pietonal Arcul de Triumf

- reabilitare Bd. Vasile Milea

- intregire Splaiul Unirii pe zona Bd. Marasesti - Hanul lui Manuc

- supralargire Str. Brasov

- reabilitare Str, Dimitrie Pompei si Barbu Vacarescu

- parcari publice

- penetratie Bd. Poligrafiei- Bucurestii Noi - Autostrada Bucuresti Brasov

- refacere Centrul Istoric zona 2

"In 2010, ne-am descurcat foarte greu cu bugetul, in 2011 la fel, iar CGMB a luat bani de la investitii pentru asigurarea platilor catre RADET si RATB. Deocamdata nu stim daca vom gasi finantatori care sa ne acorde cele 800 de milioane de euro, nu stim daca este vorba de o banca interna sau externa si la cate banci va trebui sa apelam pentru a face rost de acesti bani", a declarat primarul Sorin Oprescu.

Anghelescu Ramiro, consilier USL, membru in Comisia de credite externe a CGMB, a declarat ca primarul general ar fi trebuit sa se gandeasca la achitarea acestui credit inca din momentul in care a venit in functie si sa-l plateasca gradual. "Pana acum, Primaria Capitalei n-a platit decat dobanda de 20 de milioane de euro pe an, aferenta imprumutului de 500 de milioane de euro", a declarat consilierul.

Potrivt primarului Sorin Oprescu, cei 500 de milioane de euro au fost cheltuiti inainte de venirea sa la Primaria Capitalei, pentru lucrari de reabilitare a marilor bulevarde si finalizarea unor lucrari de infrastructura in perioada 2006-2008.